Dit project is afgerond
Project

Spaarlampen vervangen door ledlampen, energierekening gehalveerd

Geplaatst op 19 april 2018, 11:29 uur

In onze VvE Reitzstraat, President Brandstraat, Tugelaweg in Amsterdam-Oost hebben we in 2016 de spaarlampen van de trapverlichting in vier portieken vervangen door ledlampen.

Toelichting

In onze VvE Reitzstraat, President Brandstraat, Tugelaweg in Amsterdam-Oost hebben we in 2016 de spaarlampen van de trapverlichting in de vier portieken vervangen door ledlampen.

Voor ons was een voorwaarde dat we de oude armaturen konden behouden.

We hebben bij drie bedrijven een offerte opgevraagd.

Het eerste bedrijf viel meteen af doordat zij voorstelden geheel nieuwe lampen, dus ook nieuwe armaturen, te leveren. Dat wilden we niet, want de armaturemn waren nog goed, op een enkele uitzondering na. Bovendien werd het zo veel te duur. Typische voorbeeld van een verkoper die niet luisterde naar de wens van de klant.

De twee andere bedrijven hebben ieder een proeflamp geplaatst in ons trappenhuis. Een bedrijf met ledstrips die ze in het armatuur plakten, het andere bedrijf bouwde een armatuur om voor plaatsing van een ledlamp.

Dit bleek de beste oplossisng.

In het voorjaar van 2016 zijn alle spaarlampen en starters verwijderd en zijn de armaturen omgebouwd voor led.

Na een jaar kwam de afrekening van het energiebedrijf: spannend! Het energieverbruik bleek gehalveerd! De bespaarde hoeveelheid elektriciteit is gelijk aan het jaarverbruik van een Amsterdams gezin.

Bovendien hebben we ook geen kosten meer aan het periodiek vervangen van de spaarlampen (gebeurde voorheen elke twee jaar, ook nog werkende spaarlampen werden weggegooid, zonde eigenlijk).

Kortom: een simpele maatregel, met groot resultaat. Waarom heeft nog niet iedere flat dit gedaan?

Hert werk is uitgevoerd door de firma Lightly : www.lightly.nl.

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat Energiebesparing en besparing op de servicekosten.
Illustration
 
Deel dit:
1 reactie

Michael Turel

Dag David, in onze flat aan de Boelelaan met 42 appartementen branden sommige lampen permanent. Daarom hebben we een jaar of 2-3 terug een 70tal tl buizen van 18watt (ook wat grotere in de liften) vervangen door led buizen. Bleken de tl armaturen ook nog eens veel warmte van de voorschakelapparaten Lees meer
di 23 oktober 2018 09:53

David van Bezooijen

Hoi Michael, Goed om te horen! Ja, dat is dus echt iets wat je meteen, zonder nadenken, overal zou kunnen doen! Kleine moeite, groot resultaat.
di 23 oktober 2018 10:46
Wil je reageren? Meld je dan aan.