Dit project is afgerond
Project

Westergasfabriek Ecostroom

Geplaatst op 1 juni 2018, 13:38 uur

Westergasfabriek Ecostroom
Op het dak van de Gashouder zijn 1024 zonnepanelen geplaatst waar buurtbewoners gebruik van kunnen maken. Het dak is door de Westergasfabriek beschikbaar gesteld aan coöperatie Ecostroom. Alle zonnepanelen zijn verkocht en inmiddels is er een wachtlijst.

 

Toelichting

De Gashouder, met haar ronde vorm en misschien wel het meest karakteristieke gebouw van de Westergasfabriek, heeft een enorm dak waar tot op heden geen gebruik van werd gemaakt. Het dak is door de Westergasfabriek beschikbaar gesteld speciaal voor buurtbewoners die geen geschikt dak hebben om zonnepanelen op te plaatsen. Met minimaal twee zonnepanelen zijn buurtbewoners lid geworden van coöperatie Westergasfabriek Ecostroom. Alle zonnepanelen zijn afgenomen door buurtbewoners en bedrijven rondom het Westerpark.

Coöperatie Ecostroom
Coöperatie Ecostroom heeft het project voorbereidt, maakte het mogelijk voor buurtbewoners om zonnepanelen te kopen en heeft buurtbewoners geworven om deel te nemen aan dit buurtproject. Het is het grootste Postcoderoosproject binnen de gemeente Amsterdam , tot nog toe. Inmiddels heeft Ecostroom in verschillende Amsterdamse projecten meer dan 4000 panelen in beheer voor haar leden. Doel is om dat de komende twee jaar te laten stijgen tot ruim 20.000.

Van oude naar nieuwe energie
Als oude vervuilende Gasfabriek heeft de plaatsing van duurzame zonnepanelen ook een symbolisch waarde. De Westergasfabriek, waar ooit gas uit steenkolen werden geproduceerd voor de stadsverlichting van Amsterdam, heeft sinds de heropening in 2003 een complete metamorfose ondergaan. Het terrein is gesaneerd, de historische gebouwen zijn gerenoveerd en er is een prachtig park aangelegd waar mensen dagelijks van genieten. Tot ver over de grens wordt de Westergasfabriek gezien als een referentieproject voor duurzame herontwikkeling van industrieel en monumentaal erfgoed.

Van gasfabriek naar Zonnefabriek
De zonnepanelen worden geleverd door de Zonnefabriek, een bedrijf dat zonnepanelen leveren van hoge kwaliteit met een lange levensduur. Koninklijke Saan assisteerde de Zonnefabriek bij de plaatsing van zonnepanelen bij dit bijzondere duurzaamheidsproject.

Deel dit:
3 reacties

Wim Stevenhagen

Hoe zijn de panelen gericht? Alles naar het zuiden of 50% Oost + 50% West ?
zo 28 juli 2019 21:05

Wim Stevenhagen

Mijn PV panelen heb ik naar het Oosten en Westen gericht, tevens elk paneel zijn eigen omvormer. Zo krijg ik een brede energie productie, van de vroegste ochtend uren t/m de laatste zonnestralen.
Als straks het terug leveren en weer in huis nemen van de Energie is deze oplossing het financieel g Lees meer
zo 28 juli 2019 21:12

Wim Stevenhagen

Westergasfabriek. PV panelen op het dak, fantastisch.

De noordrand is zeer ideaal om een groot aantal muisstille Windside windturbines in lijn te plaatsen. (0-5dB)
zo 28 juli 2019 21:21
Wil je reageren? Meld je dan aan.