Project

Stadionbuurt Koploper Schone Energie

Geplaatst op 29 september 2018, 00:53 uur

Welk vraagstuk lossen we op?
Door als wijk over te gaan op schone energie, leggen we een piepklein stukje van de puzzel van het wereldvraagstuk dat we een te dikke deken om de aarde hebben. Door deze dikke deken verdampt er veel water, wat in de lucht terecht komt en (elders) zorgt voor extreme weersomstandigheden. De deken om de aarde ontstaat door de uitstoot van broeikasgassen, vooral door het gebruik van fossiele brandstoffen.

Daarnaast draagt schone energie het bij aan de oplossing van het vraagstuk van de luchtkwaliteit. De slechte luchtkwaliteit in onze wijk zorgt voor gezondheidsproblemen bij ouderen, longpatiënten en zorgt voor een kleinere longinhoud bij onze kinderen.

Door met onze wijk snel over te gaan op schone energie zijn we een voorbeeldwijk in de wereld. Het hoe wordt duidelijk: we lossen het vraagstuk op 'hoe te beginnen' op, door gewoon te beginnen.

Trouwens, we zijn al jaren bezig, maar vanaf nu samen! 

In 2019 wordt voor dit project een sociaal, technisch en financieel haalbaarheidsonderzoek gedaan naar het aardgasvrij maken, ofwel op schone energie krijgen, van onze wijk. In juni 2019 presenteren we op We Make The City met studenten van de HvA 100 koplopers (van bedrijven, bewoners, gemeente, recreatie en onderwijs). 

In Het Stadiongebied zijn al jaren verschillende initiatieven op het gebied van duurzame energie. In de zomer van 2018 hebben 8 initiatiefnemers besloten om de Stadionbuurt koploper schone energie te maken.

Anouk Roelofs van BPD, Bas van der Pompe en Raymond Gense van PON, Robert Schellekens van Bouwinvest, Pauline Westendorp van 02025 en bewoner, Ronald van Oijen van Zuiderlicht, 02025 en bewoner, Netty Verwaal van Gemeente Amsterdam en Daan van de Werf van de Academie van de Stad.

En met het officieel aanvragen van een financiele ondersteuning voor een kwartiermaker, ronden we de eerste fase af en gaan we door naar de volgende !

Wat hebben we afgerond? 

Toelichting

1. Startfase (afgerond op 7 februari 2019)

We hebben nu antwoord op deze vragen:

-wie zijn de initiatiefnemers?
-waarom zouden we (de initiatiefnemers) hieraan beginnen?
-wat is het doel van ons project?
-wat is de naam van ons project?
-is iemand van de gemeente (de gebiedsmakelaar) mede-initiatiefnemer? en andere stakeholders?
-waar ontmoeten we gelijkgestemden met dezelfde vraag en wellicht antwoorden?
-past ons initiatief binnen 02025 of Amsterdam Aardgasvrij of allebei of iets anders?
-zijn er al initiatieven in ons gebied/gebouw (geweest)? wat is ruwweg ons gebied?
-begrijpen we waar we aan beginnen?
-waar beginnen we mee?

Mijlpalen bereikt:

Doel project: Stadionbuurt op Schone Energie
naam project: Stadionbuurt Koploper Schone Energie
begrijpen we waar we aan beginnen? Ja.

Kostte dat? 1250 euro, plus een heleboel uren, gesponsord door de initiatiefnemende organisaties en 02025 voor een energieontbijt op locatie in de Geert Grooteschool (dank voor de koffie en de ruimte!). En de koffie en de thee in het Olympisch Stadion bij Bouwinvest en PON, de Stopera en BPD.

Gewenst resultaat 
Schone energie in alle gebouwen en vervoermiddelen in ons gebied wat loopt vanaf de schone stadsdeelwerf in het Schinkelgebied, via de scholen op de Fred Roeskestraat, de Parnassusweg en de Marathonbuurt!
Init.
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates Toon alle 4 projectupdates

Pauline Westendorp


De financiering van de volgende fase is begroot op 120.000 euro. We maken in een jaar de sociale scan en zoeken de technische, financiële en bestuurlijke haalbaarheid. We praten sinds augustus 2018 met de gemeente. Als deze -mei 2020- gemeentelijke ronde niet lukt, zoeken we het bij een andere organ... lees meer
0
Open de update in eigen pagina

Pauline Westendorp


Klas 6 van de Geert Grooteschool 2 is nog steeds hard aan de slag. De vorige klas 6 in ieder geval, ze zijn uitgespreid over de stad nu, op 15 verschillende scholen maar vanaf Noord, West, Zuid en Oost werken ze gewoon door aan het bevragen van de meningen over energie in Amsterdam.

De krant die ze...

lees meer
Documenten
0
Open de update in eigen pagina
Projectleiders
Deelnemers
Nog geen reacties