Project   

Gasloos maken huurwoning en zonnepanelen

A
Geplaatst op 13 juni 19, 06:27 uur

Ik ben sinds 2017 gasloos en heb zonnepanelen laten plaatsen op het dak van de huurwoning. In 2018, in het kader van 100% CO2 neutraal wonen, nogmaals zonnepanelen laten plaatsen. Dit jaar is de energierekening waarschijnlijk 0 Euro of ik zal een klein bedrag (pakweg Euro 10) bij moeten betalen op de jaarrekening van de energieleverancier.

Voor het komende jaar zal ik NIETS bij hoeven te betalen en een klein bedrag van de leverancier terug ontvangen.

Ik heb een kleine woning (woonkamer-keuken, badkamer-toilet en een slaapkamer) van totaal pakweg 45 m3.

Iedereen kan volledig electrisch gaan wonen. Het gas is eenvoudig af te laten sluiten. Dat recht heb je als huurder, jij betaalt namelijk aan Liander (of willekeurig welke netbeheerder) de huur voor de gasmeter via de energierekening van je energieleverancier (bijv. Nuon). Een belletje, of mailtje, dat je niet langer gas af wilt nemen en het eindproces kan beginnen. De energieleverancier neemt contact op met de netbeheerder. Die zal op zijn beurt weer contact opnemen met jou. Waarschijnlijk gaan ze er van uit dat je afgesloten moet gaan worden vanwege betalingsachterstand. Ze zullen aandringen op voorkoming van afsluiting.

Geen probleem, sluit maar af, want dat is de bedoeling ook! De netbeheerder zal de meter afsluiten en er zal geen kosten meer in rekening gebracht worden voor huur, transport etc. van gas. Natuurlijk moet je wel betalen over het gas tot aan de afsluiting.

Dit alles is kostenloos, aangezien de netbeheerder afsluit!

Je kunt natuurlijk dan ook zonnepanelen nemen, maar dat is niet nootzakelijk! Je energierekening bestaat voor 2/3 deel uit kosten gas en heffingen daarover. Al zou je in de nieuwe situatie 2 maal zoveel of 3 maal zoveel electra afnemen, dan ben je toch nog goedkoper uit dan met gas.

Het is een win-win situatie om van het gas af te gaan.

Gas is ouderwets, net zoals de kolenkachels in de jaren 70 overbodig geworden zijn (ik heb de kolenkachel in mijn jeugd nog meegemaakt). De gaskachel is verdwenen en vervangen door de CV. De CV is ouderwets omdat het werkt op gas en stroom, dus ......weg met de CV.

Alles electrisch is schoner, geen extra CO2 uitstoot meer. Dat doet de netbeheerder al voor je bij de opwekking van stroom. Met zonnepanelen wordt het verhaal alleen maar mooier. Dan wek je je eigen stroom op, bent volledig of gedeeltelijk CO2 neutraal en het is nog eens goed voor de portemonnee.

Ik raad iedereen aan om er eens over na te denken. Kijk ook op het internet, zoek aanbieders van zonnepanelen en overleg met die mensen over de kosten.

Je kunt het zelf financieren, dan heb je de volledige controle over het aanschafmoment. Of je kunt, in Amsterdam, de subsidieaanvraag doen voor gasloos. In het kielzog daarvan kan je ook de energielening aanvragen. Dit alles kun je OOK doen als je geen eigenaar van de woning bent, maar huurder.

FOOD FOR THOUGHT!

E-mailadres
beterook@hotmail.com
Gewenst resultaat Is al bereikt. Ik ben gasloos en wek alle stroom die ik nodig heb op met zonnepanelen. Dat zijn er wel 20.
1 project-update

Ruud van Wier

25-jun-2019 04:45
Project afgerond

Het project is klaar. Ik wek alle stroom die ik nodig heb op met 20 zonnepanelen. Ik ben 100 % energieneutraal en ook 100 % CO2 neutraal. Het is dus echt mogelijk om als huurder milieubewust te wonen. Tevens heb ik de doelen die Amsterdam zich stelt, gasloos en zonnepanelen, bereikt. Een fraai resul Lees meer
0

Open de update in eigen pagina
2 reacties

Ruud van Wier

Gasmeter voor verwijderen
15-jun-2019 12:12

Ruud van Wier

7 minuten later: gasmeter verwijderd! (300 euro lichter :-( ) Nu weet ik dat het ook gratis kan... ;-)
15-jun-2019 12:13
Wil je reageren? Meld je dan aan.