Project

Na de TV uitzending EenVandaag, de letterlijke tekst van Marjolein Cazemier in de TV uitzending van EenVandaag: "...net gerenoveerd. ..., met het allergroenste energielabel A"...A? Niet echt

Geplaatst op 17 juni 2019, 00:15 uur

Na de TV uitzending van EenVandaag, de letterlijke tekst van Marjolein Cazemier in de TV uitzending van EenVandaag van 13 juni 2019:
"Het is een hartstikke sympatieke vraag van mevrouw. Ehm, en we gaan uiteindelijk met onze woningen ook van het gas af. Dat doen we als we weten wat de alternatieve voorziening voor de hele wijk is. Dus we gaan niet individuele woningen voor die tijd van het gas afhalen. Maar als we even kijken waar we hier staan: Amsterdamse School, woningen bijna honderd jaar oud, gemeentelijk monument. Eh, net gerenoveerd. Dus de woning is eigenlijk aan de binnenkant, heeft de kwaliteit van een nieuwbouwwoning, met het allergroenste energielabel A. Daar zitten ook heel veel nieuwe installaties in. Als we die installaties nu eruit moeten slopen. Nou, dat is kapitaalvernietiging." 

 

Het is wat mij betreft een geraffineerd politiek verhaaltje.

Niks van wat zei zegt zou een aardgasvrije woning moeten tegenstaan. Mijn verhaal is sterk, Ruud zijn verhaal is sterk maar Marjolein Cazemier van Ymere lijkt hier nu weer met een nieuw argument te komen? Ze zegt: "Maar als we even kijken waar we hier staan: Amsterdamse School, woningen bijna honderd jaar oud, gemeentelijk monument." Dus? Impliceert ze nu dat die niet veranderd/verduurzaamd mogen worden? Deze huizen hadden in 1928 ook al een CV-ketel, radiatoren, HR++ glas, binnenwandisolatie en CO2 gestuurde, mechanische ventilatie zeker... de kolen zijn inmiddels toch ook allang verdwenen?

En een saillant detail: In 2016, tijdens een Duurzame Huizendag ben ik juist zeer geïnspireerd geraakt door een prachtige gasloze woning in een oud Amsterdams schoolgebouw uit 1910! Deze woning was op een hele mooie en bovenal zeer moderne en strakke uitvoering verduurzaamd. Ik was zeer onder de indruk en dacht, dat kan in mijn woning ook. Het bewijst dat er geen probleem is qua bouwjaar van de woning.

Die woning was van... Marjolein Cazemier.

Verder laat Marjolein voorkomen dat de woningen "net" gerenoveerd zijn. Nou ja, dat "net" was in 2011, dus zo "net" is dat nou ook weer niet. "As we speak" staat de boel in de steigers voor een nieuwe schilderbeurt, dus zo lang is het dan toch wel weer geleden…. Haar verhaal bij EenVandaag schreeuwt om toelichting.

 

Toelichting:


Cazemier: "Het is een hartstikke sympatieke vraag van mevrouw. Ehm, en we gaan uiteindelijk met onze woningen ook van het gas af. Dat doen we als we weten wat de alternatieve voorziening voor de hele wijk is.” Verder de argumenten dat Ymere alleen een gebiedsgerichten aanpak heeft. Dat klopt en in die strategie komt dit hele wooncomplex pas over jaren aan de beurt, want het is een moeilijk geval. Niet in de laatste plaats omdat Ymere veel huurwoningen in het complex verkocht heeft en dus nu een minderheid van 40-45% in de VvE heeft. De rest is koop. Het plan van Ymere is om in de komende paar jaar de rest ook de verkopen en dan hoeven zij dit pand niet te verduurzamen, dat mag de VvE dan uitzoeken. Voorlopig heeft Ymere in ieder geval dus geen alternatieve voorziening voor deze wijk. Verder loopt Ymere zwaar achter met hun afspraak met de gemeente wat betreft verduurzaming (City Deal,  https://energiekaart.net/ amsterdam-aardgasvrij-2040/ ), dus ze kunnen wel wat hulp van hun individuele bewoners gebruiken. Juist omdat de individuele bewoner zelf voor de kosten opdraait en hopelijk met toestemming van Ymere en daarmee met de subsidie van de gemeente Amsterdam… het kost Ymere helemaal niets.  Wanneer ik de woning als huurder  zou verlaten, daar zijn ze oa ook bang voor, dan pas zouden ze eventueel voor kosten komen te staan… maar dan nog, dat zou zoveel jaar later kunnen zijn…. Of misschien wel nooit, ik bedoel, ik woon hier in mijn mooie paradijsje in Amsterdam, ik zou wel gek zijn om hier weg te gaan… maar dat terzijde. 

 

Cazemier: “Dus we gaan niet individuele woningen voor die tijd van het gas afhalen” Ze zijn ook bang voor wildgroei van installaties, maar bieden niet aan om een afspraak te maken over de te gebruiken installaties. We kunnen bijvoorbeeld precies dezelfde installaties gebruiken als de 6 gasloze pilotwoningen van Ymere zelf in Amsterdam-Noord (https://www.installatie.nl/ artikelen/smelten-en-stollen- vloer/ ).  Of dat mijn woning een pilotwoning wordt, en dat ze hierna tegen alle volgende huurders die in eenzelfde situatie komen, de toestemming kunnen geven onder voorwaarde dat ze een bepaald systeem installeren, bv het systeem van bij mij, en die is dan voor andere huurders te bekijken, of beter nog, voor 1 of 2 jaar gemonitord wordt en daarmee cijfers aan andere huurders kan laten zien. Nogmaals, hoe meer huurders (en natuurlijk alle woningeigenaren en bedrijven), hoe sneller de target van 2035 aardgasvrij gehaald kan worden, juist daarom moet het ook nu al voor de individuele huurders… Want waarom zou Ymere over 5 jaar dan wel een ja geven? Met hun argument nu blijft het heel lang een nee…. Want mijn blok is in 2011 gerenoveerd….. Cvketel is nu 8 jaar oud….. dat betekent dat ik volgens Ymere pas over  8 of 10 jaar aan de buurt ben.

Cazemier: “Maar als we even kijken waar we hier staan: Amsterdamse School, woningen bijna honderd jaar oud, gemeentelijk monument.” Ja prachtig, en...wat wil ze nu hiermee zeggen? Ze maakt verder niet echt een argument over dat de woningen monument en zo oud zijn. Dus vanwaar deze opmerking?  


Cazemier: “Eh, net gerenoveerd. Dus de woning is eigenlijk aan de binnenkant, heeft de kwaliteit van een nieuwbouwwoning, met het allergroenste energielabel A. Daar zitten ook heel veel nieuwe installaties in.”  Ze doet hier heel sterk voorkomen dat de woningen "net" gerenoveerd zijn. Nou ja, "net" was dus in 2011, dus zo "net" is dat niet.  En de kwaliteitvan een nieuwbouwwoning? Ja de ramen en kozijnen, die zijn mooi en HR+ en HR++, en ik heb 22cm dikke geisoleerde muren gekregen. Alles best  goed geisoleerd (vandaar ook heel geschikt voor full electric) behalve de vloer, maar een 'schamele' 6 cm isolatie, die zou wel wat beter beter kunnen.  “met het allergroenste energielabel A” ….? A? Mmmm, ik ben dat gelijk eens even gaan checken en op de website van milieucentraal  mijn gegevens ingevuld, wat blijkt, met mijn huidige mechanische ventilatie en HR CV ketel, HR+ en HR++ ramen, 23 cm geisoleerde muren en de 6 cm  vloer isolatie krijgt mijn woning een energielabel C. De indicatie heeft dan wel geen officiele status, maar zeker de moeite waard om heel goed uit te gaan zoeken. Bedankt mevr. Cazemier voor deze awareness, nog meer reden om voor een wtw en warmtepompboiler te gaan.

Pas wanneer ik een WTW zou installeren wordt het een B, en als ik dan ook nog voor de optie bv warmtepompboiler kies dan wordt het pas een A….  


 

 


* Deze indicatie van het investeringenergielabel heeft geen officiële status.

Dit heb je ingevuld voor jouw huidige woning:

·  Type woning: Boven- of benedenwoning

·  Bouwperiode: Tot en met 1945

·  Woonoppervlakte: 42 m2

·  Aantal personen: 1

·  Woonplaats: Amsterdam

·  Indicatie huidig energielabel: C

 


 Ventilatie: Balansventilatie hele woning met WTW - €4201

De totale investering is: €4201 . 
De totale besparing is: €189 . 
Indicatie energielabel na toepassen verbeteringen: B 

Bron: verbeterjehuis@ milieucentraal.nl

 

Cazemier: “Als we die installaties nu eruit moeten slopen. Nou, dat is kapitaalvernietiging."Als laatste komt ze nog met kapitaalvernietiging, maar dat is toch onzin. Groningen blijven schadeloosstellen, dat is kapitaalvernietiging. Maar goed, de CV-ketel is dus 8 jaar oud, die kan eventueel ook nog wel 8 jaar mee. Dat kan prima in een andere woning van Ymere, die nu nog met gas gebouwd of gerenoveerd wordt, toch??? Liever niet natuurlijk, ik zie liever dat nu alle woningen die heden gebouwd of gerenoveerd worden volledig van het gas gaan, maar helaas gebeurt dat nog lang niet….. dus dan deze ketel hergebruiken ipv van een spiksplinternieuwe te plaatsen, dat is dan tenminste een beetje duurzaam. Hetzelfde geldt voor de mechanische ventilatie.


En anders is er altijd nog Marktplaats, zodat die installaties in een ander huis terecht komen, bij mensen of huizen die er nog niet klaar voor zijn om aardgasvrij te gaanvanwege angst of niet goed geisolleerd. Ook hiermee voorkom je dan weer dat deze mensen een spiksplinternieuwe zouden kopen, want dat zou pas zonde zijn... anno 2019 een nieuwe cv ketel kopen 

Maar het is dus geen kapitaalvernietiging als ik deze installaties doorgeef of doorverkoop.

 


Cazemier: “Daar zitten ook heel veel nieuwe installaties in.” De CV ketel en de mecanische installatie… dat zijn de enige installaties. Aangezien mevr. Cazemier het had over "heel veel nieuwe installaties". 2  dus...

 


Er valt nog veel te behalen.

 

 

 

 

Uitzending website: https://eenvandaag. avrotros.nl/item/marly-wil- een-gasloos-huurhuis-maar-dat- mag-niet-ik-ben-een-politieke- issue-geworden/

 


 

Bijlagen:

De regels van wie is de meterkast, ook nog om dat maar weer eens duidelijk te stellen, de eigenaar van de gasaansluiting is Stedin, of Alliander in ieder geval niet Ymere. Niet te vergeten, de enorme aanwezigheid van slechte gasleidingen in de gehele Sportstraat. En in de bijlagen diverse artikelen van en over Ymere, de Citydeal, de verkoop van 8 huizen per jaar in blok Olympia, hoe duurzaam Ymere wel niet is. Dat verduurzamen teveel geld kost voor Ymere, terwijl in mijn geval ik zelf alles financier (met subsidie van de gemeente).

 


Website en artikelen:

Ymere verkoopt 8 woningen per jaar  https://nieuws.ymere.nl/ nieuws/bericht.html?id=537   

 

Volgens het Klimaatakkoord zou Amsterdam in 2035 aardgasvrij moeten zijn. Daarom vindt de gemeente dat ze zelf het goede voorbeeld moet geven als ze van burgers vraagt over te stappen op duurzame warmte.

Amsterdam City Deal

In de Amsterdam City Deal hebben de volgende partijen met de gemeente afspraken bekrachtigd om het doel te bereiken:

Gemeente Amsterdam, De Amsterdamse Federatie van Woningbouwcorporaties, Alliand er, Nuon, Westpoort Warmte en de woningcorporaties Stadsgenoot, Eigen Haard, Rochdale en Ymere.

Alliander gaat de gasnetten aanpassen of verwijderen en draagt bij aan proefprojecten en innovaties.
Nuon en Westpoort Warmte zullen niet alleen hun warmtenetten uitbeiden en hun warmteproductie optimaliseren, aar ook koppelingen maken met buurtwarmtenetten en lokale warmtebronnen.
De corporaties wijzen voor 2018 bij elkaar 100.000 bestaande woningen aan die zullen worden afgesloten van het gas. Een gebiedsgerichte aanpak is daarbij leidend.
https://energiekaart.net/ amsterdam-aardgasvrij-2040/  

 

 
*Met spoed gezocht: 10.000 woningen om af te sluiten Van het gas https://www.nul20.nl/ dossiers/van-gas 


Uit een eerdere emailwisseling:"maar ook de volgende behoort tot de mogelijkheden: deze warmtepompboiler, dit is een simpel apparaat, heeft geen buitenunit (geen herrie) is zuinig en voldoet aan alle eisen. En de ventilatie wordt verbeterd, schonere lucht, minder energie gebruik en een hoger comfort (geen koude waterval meer die ik nu wel heb). Deze is met vloerverwarming, maar is ook mogelijk in waarschijnlijk mijn geval met wandverwarming  Het concept werkt met pcm's maar dat hoeft bij mij hoogstwaarschijnlijk niet gebruikt te worden (pcm's meer nodig/gebruikelijk bij een groter vertrek/huis. Ik heb een totale woonruimte/huis van 42m2) (https://www.buildingholland. nl/nieuws/20190214-renoveren- met-faseovergangsmateriaal  )"


Laat dit systeem nou door Ymere toegepast te worden bij 6 woningen in de Van der Pekbuurt in Amsterdam Noord. Waarom stelt Ymere, Pablo van der Laan, mij niet voor dit systeem dan ook te gebruiken? Dan is de belangrijkste reden' (in de laatste afwijzing) voor Ymere weggenomen.....en hebben ze wat dat betreft geen reden om nee te kunnen zeggen. (Marjolein Cazemier, Ymere email van woensdag 15 mei 2019 om 20:25: "Bij een nieuwe verhuring van uw woning is Ymere verantwoordelijk voor het onderhoud van de door u aangebrachte installatie. Een wildgroei aan verschillende installaties en technieken willen we voorkomen. Dit kan in het onderhoud  van de woningen onnodig hoge kosten met zich meebrengen. Dat is de belangrijkste reden waarom wij u geen toestemming geven voor het gasloos maken van uw woning.")


En mijn vraag aan jullie:  Heeft iemand al ervaring, informatie over deze installatie in deze 6 woningen van Ymere in de van der Pekbuurt? Positieve en/of negatieve ervaringen?


En kan ik Ymere hierop wijzen en aansporen een toestemming te geven als ik ook deze methode laat installeren? 


Uit een artikel:  

"In Amsterdam-Noord zijn zes woningen, drie beneden- en drie bovenwoningen in de karakteristieke Van der Pek-buurt voorzien van de Chrystal Climate Floor, een samenwerking tussen RIHO en OC Autarkis. In dit project van corporatie Ymere zijn de PCM-vloeren toegepast in de verblijfsruimte (woonkamer en keuken) die constant van temperatuur is."  https://www.installatie. nl/artikelen/smelten-en- stollen-vloer/ 

Uit een artikel:  

"Omdat de woningen met de PCM-vloeren deel uitmaken van een grootschalige renovatie naar energielabel A, worden de prestaties nauwkeurig gemonitord. De PCM-vloer wordt geladen met de warmte afkomstig van een warmtepompboiler. Volgens de berekeningen die ten grondslag ligt aan het energieconcept zal de CO2-uitstoot in de woningen met PCM-vloeren de helft lager liggen dan bij de andere woningen die met een individuele cv-ketel worden" uitgerust. https://www. installatieprofs.nl/nieuws/ verwarming/warmtepompen/pcm- vloeren-in-pilot-renovatie- amsterdamse-woningen  

Toelichting

Amsterdam aardgasvrij - subsidie - Amsterdam City Deal - Ymere - woningcorporatie - Toestemming - Duurzaam - Groningen - milieu 

Gewenst resultaat 
Mijn woning van het aardgas af
Idee
Deel dit: