Project

Inspreken bij de raadscommissie ivm het gasloos maken van mijn huurwoning en om in aanmerking te komen voor de subsidie aardgasvrij.

Geplaatst op 8 juli 2019, 14:58 uur

Na de generale op het energieontbijt bij 02025 op 4 juli 2019 hebben Ruud en ik beiden ingesproken bij de raadscommissie ivm het gasloos maken van onze beide huurwoningen en pogingen daartoe en om hiervoor in aanmerking te komen voor de subsidie.

Ruud va 16m50s Marly va 21m05s of filmvenster rechts vak 8 klikken.

 

https://amsterdam.raadsinformatie.nl/vergadering/644285/Raadscommissie%20Mobiliteit%2C%20Luchtkwaliteit%2C%20Duurzaamheid%04-07-2019 …

 

 

 

Toelichting

Mijn tekst bij het inspreken:

 

"Dank u voor uw tijd

Ik ben Marly Zevenhek, huurder bij Ymere in de Marathonbuurt, en ik wil van het aardgas.

In september 2018… heb ik bij Ymere verzoek toestemming ingediend voor het aardgasvrij maken van mijn woning. Deze toestemming is nodig om in aanmerking te komen voor de mooie  subsidieregeling  ‘aardgasvrij’ van 5000 euro (opkijken) van de gemeente Amsterdam.

Ymere deelde mij mee dat ik geen toestemming  krijg van het aardgas af te gaan. En nu verstrekt de gemeente de 5000 euro subsidie  niet. Nu ik zo rond de 7000 euro volledig zelf moet bekostigen is het financieel niet meer haalbaar.

Mijn eerste voorstelplan plan A, werd in sept 2018 door Ymere geweigerd, maar de gemeente geloofde toen wel in mijn plan en reserveerde deze subsidie voor mij. Dus in 2019 hoopvol nieuwe plannen ingediend, plan B en plan C.  Alles waar Ymere bij plan A bezwaar had is in plan B en C weggenomen…..

 

Helaas… weer een nee van Ymere, ….het blijft een nee.

 

Waarom strijd ik verder:

- Ik raak gefrustreerd, ik ben als huurder deze subsidieronde misgelopen terwijl ik mij aan alle kanten     aan de regels en vragen houd.

- Ik betaal nu voor het verbruik en het vastrecht voor aardgas.

- Ik hou van deze wereld, van deze aarde.

- Ik geloof in  mijn aardgasvrije plannen B en C.

- Én ik geloof in  duurzame gasvrije woningen, ik kan en wil dit heel graag mogelijk maken, voor nu en voor in de toekomst, voor een duurzamere wereld en uit solidariteit met de mensen in Groningen

De gemeente ook dacht ik, aangezien ze de subsidie al die tijd voor mij gereserveerd hadden, nu onlangs heeft de gemeente mijn subsidie aanvraag  geweigerd ….

Als huurder mis ik de boot volledig…. het systeem klopt niet, de regel en wetgeving lopen  langs elkaar. De subsidie wordt de huurder wel aangeboden maar wordt niet verstrekt…….

 

Oplossingen: (Mogelijkheden die wel toegang geven voor subsidie voor huurders)

Een:   Ymere dwingen om toestemming te geven, het is tenslotte een Zelf Aangebrachte       Voorziening (ZAV)

Twee:   Dat de gemeente geen goedkeuring eist van Ymere maar van de netwerkbeheerder  In mijn geval Liander, Liander is tenslotte degene met wie ik een kontrakt heb (voor mijn aardgasaansluiting).

Drie:    De heraansluitplicht aanpassen waardoor de gemeente helemaal geen toestemming van wooncorporaties meer nodig heeft.

Ik zal de rechter dan ook om een machtiging voor uitvoering van mijn voorstellen vragen…. Voor mij en met mij voor alle huurders voor nu … en voor in de toekomst.

Stichting !Woon ondersteund mij en gelooft in mijn voorstellen en Eef Meijerman heeft de memo 'ZAV Aardgasvrij' geschreven. Ik heb u het memo al eerder per email toegezonden.

 

Ook stuurde ik u diverse links  toe met oa ‘Ymere ontmoet’ waarin Pablo van der Laan van Ymere zegt, ik citeer: ‘Een woning zonder aardgas is duurzamer, veiliger en ook gezonder. En de warmte blijft betaalbaar, dat weten we zeker.’  

Als woningeigenaar krijg je subsidie… de woningcorporatie krijgt subsidie…… Maar de individuele huurder krijgt geen subsidie. Omgekeerde wereld zo…..

 

Voor een schoner Amsterdam, Een schoner Nederland, een schonere wereld, voor solidariteit met Groningen.

 

 

Ik dank u vriendelijk."

Idee
Deel dit:
1 reactie

Ruud Goedknegt

wo 17 juli 2019 22:05
Verwarmen met aardgas is het meest efficient en klimaatvriendelijk. Het doet het altijd, ook als er geen wind is en er geen zon schijnt. De CO2 uitstoot is goedkoop te compenseren. Dat doet. Barbarugo voor je. Laat je niet iets aan praten. Heel Europa gaat aan het gas. Hopelijk is de volgende regerin... lees meer

Marly Zevenhek

za 20 juli 2019 11:53
Beste Ruud. Dank voor je, voor mij in dit geval, niet echt goede advies. Als je namelijk goed leest: Ik wil van het aardgas af! Dat is mijn keuze. Als het, volgens jou visie, al dan niet voor de CO2 uitstoot is dan is het wel uit solidariteit met Groningen. Gas doet het altijd schrijf je.... maar ooi... lees meer