Project

Artikel uit het Parool ‘Woningcorporaties, help huurders duurzaam pionieren’

Geplaatst op 23 juli 2019, 10:17 uur

Artikel uit het Parool


‘Woningcorporaties, help huurders duurzaam pionieren’


Woningcorporaties moeten bewoners die hun huis willen verduurzamen ondersteunen, niet tegenwerken, zo betogen GroenLinks-raadsleden Jasper Groen en Dorrit de Jong in dit opiniestuk. 

Dorrit de Jong en Jasper Groen 18 juli 2019

 

Toelichting

Om de klimaatdoelen te halen, onze ambities op duurzaamheid te halen en de veiligheid van Groningers te garanderen, moeten we van het aardgas af. Daar is inmiddels iedereen het over eens. Woningen moeten dan ook zo snel mogelijk worden verduurzaamd. Nu doet zich de vreemde situatie voor dat pioniers in duurzaamheid worden tegengehouden door hun woningcorporatie, in plaats dat ze worden geholpen.


Een huurder in Amsterdam bij woningcorporatie Ymere wil haar woning volledig verduurzamen. Ze wil all electric: verwarming, warm water en koken werken dan op elektriciteit. Ze heeft veel tijd gestoken in het ontwikkelen van verschillende plannen om tegemoet te komen aan de eisen die Ymere stelde. Ze stopt er veel eigen geld in. En dankzij GroenLinks kunnen ook huurders in Amsterdam daar subsidie voor krijgen. Voorwaarde is wel dat de verhuurder toestemming geeft.

Het enige wat deze huurder nu nog nodig heeft, is toestemming van de woningcorporatie. En daar zit het probleem. Woningcorporatie Ymere geeft geen toestemming, met als argument dat een volgende huurder misschien wel op gas wil kunnen koken. Wij vinden dat een onbegrijpelijke keuze van de woningcorporatie.

 
Dubbel voordeel
Waarom moet een volgende huurder nog per se op gas kunnen koken? Gas is een fossiele brandstof die alleen maar duurder wordt. De overgang naar elektrisch is enkel in het voordeel van volgende huurders: goedkoper en duurzamer. Bovendien moeten we sowieso van het gas af, hoe eerder hoe beter. Deze huurder wil dat uit eigen zak betalen, dubbel voordeel voor de woningcorporatie, die dit anders in de toekomst zelf moet financieren.

In de wet staat nu nog een heraansluitplicht: iedere bewoner heeft recht op een gasaansluiting als hij of zij dat wenst. Dit recht stamt uit de tijd dat fossiele brandstoffen nog niet als probleem werden gezien.

Gemeenten kunnen dit recht op heraansluiting opheffen op grond van de Gaswet. Dan bestaat er in bepaalde gebieden geen verplichting meer om opnieuw een gasaansluiting aan te leggen in de woning, zolang er maar een andere voorziening is. Gelukkig heeft wethouder Van Doorninck bij de inspraak in de gemeenteraad aan de huurder beloofd uit te zoeken wat er mogelijk is. Wat ons betreft, moet dit zo snel mogelijk gebeuren.

Energierecht
Ook in Den Haag kunnen obstakels worden weggenomen door expliciet in wetgeving op te nemen dat huurders van hun verhuurder toestemming moeten krijgen om hun woning aardgasvrij te maken. Of beter nog: door die hele heraansluitplicht uit de Gaswet te halen en te vervangen door een energierecht.

Amsterdam moet in 2040 een aardgasvrije stad zijn. Dat gaat niet vanzelf. Wij roepen gemeente en kabinet op pioniers in duurzaamheid te steunen. En we roepen verhuurders op af te stappen van hun fossiele gedachtegoed en mee te werken aan een groene toekomst. Want als we onze steden op tijd van het gas af willen, moeten we blij zijn met iedereen die wil helpen.

 

https://www.parool.nl/columns-opinie/woningcorporaties-help-huurders-duurzaam-pionieren~b8592b66/?utm_campaign=shared_earned&utm_medium=social&utm_source=copylink

Idee
Deel dit: