Dit project is afgerond
Project

Update 9juli 2020: De transitie van mijn huurhuis van Rochdale is KLAAR !

Geplaatst op 9 juli 2020, 22:43 uur

Update 9juli2020

De isolatiegordijnen zijn opgehangen! dat was het laatste deel van mijn transitie. Een jaar ben ik bezig geweest met uitzoeken, oplossen en vooral doen. Dus klaar, ja!!! Over 4 jaar zal ik door de lage energierekening mijn eigen aanschafkosten er uit hebben (in de zomermaanden ca€20/mnd, in de winter  ca€37/mnd). Met zonnepanelen zou dat nog sneller gaan, maar die moet ik buitenshuis gaan zoeken, want Rochdale, de woningbouwstichting, geeft ze niet gratis, en van de 176 bewoners in dit woonblok waren maar 50%  van de bewoners vóór panelen op het dak, dus helaas. Ook de Gemeente geeft geen subsidie aan huurders als Rochdale niet van het gas af gaat...maar vandaag zeg ik : KLAAR! en iedereen raad ik als een goed begin van je transitie een inductiekookplaat/oven aan, het is veilig en vooral makkie, doen dus...

 

 

 

 

Update 9maart2020, Nog geen subsidies gekregen of gevonden. Rochdale geeft maar geen schriftelijke bevestiging van toestemming Infraroodpanelen. Inmiddels wel 2 gordijnen afgegeven bij de Groene Hub voor isolatielaag innaaien. Ook bijna naar de uitzending Kassa geweest om vraag te stellen over subsidie, maar die zag een juridische stap naar Rochdale vooralsnog niet zitten. je kan de uitzending bekijken op Kassa Gemist https://www.bnnvara.nl/kassa/videos/529240.  Opnieuw zonnepanelen aanvragen voor ons woonblok en in een werkgroep Duurzaamheid gaan zitten bij Rochdale, want ze hebben in hun visie staan dat verandering van gedrag van de huurder nodig is (heb ik gedaan) en dat Rochdale initiatieven van de huurder ondersteunt, dus Rochdale, waar blijf je nu, als je dit leest? en als je er nog niet mee bezig was... donderdag 12maart20 geeft Juke Westendorp info over Infraroodpanelen! Kom ook!

6januari2020 joepie, mijn woning is gasvrij! Eerste gasloze kerst gehad! met tulband en al, gebakken in mijn nieuwe elektrische oven-met inductiekookplaat...

En nu?

De rekening opmaken, want in de achterkamer kan er nog wel wat verwarming bij, voor als ik de tussenschuifdeuren openlaat. Spaarzaam is wel, dat ik deze op koude dagen dichtschuif, maar met een laagje kleding meer, best nog uit te houden. Vaak denk ik aan de jaren vijftig, toen mijn ouders nog een potkachel +haard hadden en de gangen en slaapkamers ook koud bleven, en er een zandzakje aan een katrolletje bij de deur hing, om de deur vanzelf dicht te laten gaan. Die zuinige ideetjes van vroeger zijn best handig voor nu, zoals ook de raampjes in deuren voor licht in aangrenzende vertrekken. Ik woon hier nu al 45 jaar en nooit zo'n besef gehad van die handigheidjes. Ik dacht ook nooit aan de temperatuur in huis of buiten. Nu des te meer, om mijn verbruik van stroom te snappen. De slimme meter is er handig bij. Vanaf sept tot nu toe, 4mnd, heb ik nog maar een kleine 1000kWh verbruikt. Mijn energierekening is gedaald tot €37 per maand, zo spaar ik elke maand mooi voor nog een paar panelen in huis. Ik besef nu ook, dat mijn 3 gaskachels duur waren, maar dat had ik er toen wel voor over, voor die heerlijke snorrende blauwvlammende warmte.

Het grote verschil in de nu ervaren warmte in huis, is wel, dat met de infraroodpanelen de lucht niet verwarmd wordt. Dat voel je niet bij  het zien van het internetplaatje met een ir-paneel. Ook in showrooms heb ik dat niet zo goed kunnen ervaren, want daar staat natuurlijk van te voren alles op warm. In mijn huis voel ik het verschil nu echt dagelijks. Een koude neus komt wel es voor, maar wennen aan kou, schijnt ook een flinterdun laagje vet aan te maken, hoorde ik laatst, ah..

Wat deze transitie me oplevert, is dat het me oplucht dat ik geen gas meer nodig heb van Groningen en dat ik de kosten van mijn verbruik kan verkleinen door meer kleding aan te trekken, door de schuifdeuren dicht te doen, door te verwarmen waar ik vertoef. Het was wel uitkienen hoe dat moest. De aanschaf van alles was een hele puzzel voor me. Er zou eigenlijk een project of locatie moeten zijn, waar je alle panelen kan vergelijken, er zijn zoveel soorten en er is zo'n massa info, en evenzoveel handeltjes. Daarbij is het gek, dat infraroodpanelen niet lijken mee te tellen in de transitiemogelijkheden, omdat ze het adverteren als bijverwarming. Blijkbaar durven de corporaties het nog niet aan, luchtverwarming verwisselen naar verwarming van enkel de locatie, de persoon, de dingen in je kamer... maar je gaat toch niet stoken voor de vogels...

Uiteindelijk gekozen voor panelen zonder glas of frame, met de langste garantiejaren; daarbij leerde ik de thermostaten, sensor en de installatiekosten niet te vergeten bij de uitgaven. Dat kon ik eerst niet allemaal overzien, qua kosten en werking, maar mijn plan was ook om te kijken hoever ik met gasvrij kon komen. Daarom deed ik alles in 1 jaar stap voor stap n.a.v de info, die ik her en der vond. Niet altijd klopte dit met mijn route. Bijvoorbeeld zei men, dat je de kooktransitie op het laatst van de rit moest doen. Helemaal niet waar voor mij. Het was eigenlijk eerder de doorstart naar gasvrij. omdat er in mijn keuken geen plaats was voor een combi-oven en een 60cm breed inductiepaneel.

Toen bleek, dat er maar 1 elektrisch kooktoestel van 50cm breed te koop was, kon ik voor dezelfde prijs van combi plus inductiekoken dat ding aanschaffen en hoefde ik meteen geen inbouwkast meer te kopen, passend bij de Bruynzeelkeukenkastjes. Het enige wat toen nog overbleef was om te besluiten tot een doorstromer voor douche en keuken ipv mijn geyser. Of had ik tot over tien jaar moeten wachten, wanneer deze oude woonwijk,1923, blijkbaar pas op de agenda van Amsterdam staat. Moet dat een warmtenet (of iets beters)worden met de daarbij behorende huurverhogingen?

Nee, ik had het voordeel, dat dit huis een zonnige kant had op oost>zuid, dat ik zelf altijd mijn kachels en geyser had gekocht, dat ik de warmte van een cv niet lekker vond en dat ik zelf ook wel wat kon uitpluizen qua aanschaf of klus. Ook heb ik geluk gehad met goede installateurs, die de meterkast gingen updaten.

Rest nu nog de komst van wat isolatiegordijnen en daaarna wordt het leven weer wat gewoner, want een transitie brengt wel veel reuring.

Blijft jammer, dat ik voor zonnepanelen geen subsidie kan vinden, alleen de btw van aanschaf zou ik terug kunnen krijgen, als de gasmeter definitief weg is. Daarvoor wacht ik op de rechtszaak, die Marly met hulp van !Woon heeft aangespannen en wacht ik op de uitspraak van de minister of hij het weghalen van die gasmeter gratis stelt.  Al adverteert Thuisbaas al met €3000 subsidie voor aanschaf van dezelfde produkten, die ik reeds kocht... en het Amsterdam Energieloket heeft alleen leningen in haar advies.

Wil je meer weten over mijn transitieuitgaven, neem dan kontakt met me op of kom in de lente naar de Open Huizenroute, waar ik weer aan mee wil doen.

!Tip:  nooit zelf vragen je gasaansluiting te laten afsluiten, maar kijk hiervoor op https://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1709785/0

Lestbest,

dank aan de mensen van 02025!

annawijmans@hetnet.nl

 

juni2019

Van Infraroodpanelen in mijn huurhuis in de Talmastraat tot gasvrij wonen

De situatie in Groningen en de reactie van Groningers, dat de rest van het land niets doet, zette me er toe om uit te zoeken of ik ipv  2 Pelgrim gaskachels, die toch weg moesten, infraroodpanelen kon kiezen. Hiervoor kreeg ik mondelinge toestemming van de woningbouwstichting Rochdale.
Ik ben veel op internet gaan zoeken, maar daar waren zoveel soorten, dat ik eerst verschillende showrooms bezocht. Ik wilde de warmte van een paneel eerst eens ervaren. In het Groengemaal bij het Sarphatipark heb ik o.a plafondpanelen gevoeld. Ik vroeg offertes aan, en besloot uiteindelijk panelen zonder frame, en niet van glas te kiezen.

Zo kwam ik uit bij in nederland gefabriceerde panelen met een isolatielaag van wol, en een hoge temperatuur van 100graden. Ik heb nu 2 panelen hangen, in de woonkamer van 4x4x2,65m, van elke 800 watt met relais en een draaithermostaat. Tegelijk moest ik ook nadenken over isolatie en begon een eerste deur weg te isoleren, deed een kit-cursus in de Jungel/Oost en ben bezig met gordijnisolatie. Ook zoek ik nog een oplossing voor 2 schuifdeuren, om die te isoleren, nu heb ik er een dik gordijn voor gehangen.Nu het herfst is, besloot ik in   een kleinere ruimte te gaan wonen(1 kamer ipv 2)en ben me bewust geworden, dat ik in mijn gedrag moet aanpassen op het gebruik van elektriciteit. Mijn lampen wil ik zoveel mogelijk in Led, en ik zoek nog een oplossing voor een 300watthalogeen. Ook wil ik de geiser vervangen voor een doorstroomheater en dan kan ik misschien berekenen hoeveel geld ik nog kan besteden aan een paneel in de keuken en/of gang. Ik doe de transitie stuk voor stuk, zodat ik de nodige tijd heb voor alle uitzoekerij, want er is geen vaststaand program, dus moet ik veel vragen. Daarvoor is 02025 erg handig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toelichting

 

 

 

 

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat Van het gas af.
Zonnepanelen op dit huurhuisdak.
Misschien een windmolen-aandeel als alternatief..
Deel dit:
1 project-update

anna wijmans

7-jan-2020 11:10

O internet las ik dat Infraroodverwarming lijdt onder apekool. Het is een artikel op www.GAWALO.nl, zie https://www.gawalo.nl/klimaattechniek/artikel/2019/08/infraroodverwarming-lijdt-onder-apekool-1017454 van 11aug2019 Ik reageerde met: Natuurkundeles is leuk, maar gedrag speelt ook mee! Het comf Lees meer
0

Open de update in eigen pagina
5 reacties

Aukje van Bezeij

Wow Anna, wat een prachtig verhaal! Mooi gedaan.
di 7 januari 2020 21:18

anna wijmans

dank, Aukje, ja een heel proces he
do 9 januari 2020 18:58

Dave van Dongen

Super gedaan! :-)
do 16 januari 2020 16:06

Michael Turel

wat een daadkracht Anna, complimenten. Goed dat je met deze "ongemakken" kan en wil leven. Maar natuurlijk stelt "De nHaag" eisen via het Bouwbesluit en zodoende moet bij min20 en forse wind het toch 20graden in de woonkamer kunnen worden! Ik wil inderdaad meer weten zoals over type en merk ir panee Lees meer
do 30 januari 2020 09:57

anna wijmans

Aan Michael, ik zie nu pas dat ik je kon antwoorden: ik koos voor 2 Lerantipanelen (bij installateur Leranti Diemen, automotive oplossing met wol-isolatie, 120x60cm en 800 watt)zie hun website. Later kocht ik nog een verplaatsbaar paneel van 40x50. Deze gebruikte ik om uit te proberen bij computerpl Lees meer
ma 9 maart 2020 15:23

Pauline Westendorp

Hulde! wat een mooie kerst!
di 4 februari 2020 19:09
Wil je reageren? Meld je dan aan.