Project

Kalpataru Natural Tree Fund & Green Energy

J
V
Geplaatst op 20 maart 20, 19:14 uur

Kalpataru Natural is een internationaal innovatieproject in de Zuid-West hoek van Portugal, Algarve. Samen met lokale en internationale land eigenaren bregen we de natuur en duurzame bossen terug en ontwikkelen nieuwe vormen van duurzaam landgebruik, zoals Food Forests en Ecotourisme. Het Tree Fund is onderdeel van de Trillion Tree Campaign van de UN, en kan voor Nederland fungeren als CO-2 compensatieproject. Daarnaast zijn er mogelijkheden voor lokale zonneparken, nu grootschalig en na aanpassing van de Europese regelgeving ook als lokale energie cooperatie voor de dorpen hier. Portugal heeft vergeleken met Nederland een veel hogere zonne instraling (300 dagen zon per jaar), en grond is vele malen goedkoper (vanaf +/= € 5000 voor een hectare). We werken samen met een Europees netwerk van 30 universiteiten en een lokaal onderzoeksinstituut CERES International. Voor het energiedeel zijn we verbonden met het Europese PROSEU onderzoeksproject.  

Toelichting

Over Portugal:

Het land is door een combinatie van redenen de afgelopen 20 jaar de plek met verreweg de meeste bosbranden in Europa. In het Monchique gebergte is bij bosbranden in 2016 en 2018 ruim 300 km2 bos, meest eucapyptus plantages verdwenen. 

 

Persoonlijk:
Mijn naam is Thierry de Wijn. Als oprichter van o.a. een lokale energiecooperatie de Groene Reus in Almere ben ik 3 jaar geleden naar Portugal vertrokken. Ik vond hier diverse dingen die ik in Nederland miste. Het voelde vaak n beetje worstelen op de vierkante meter. Uiteraard de zon, zee, schitterende natuur en schone lucht. Maar ook Een ruimte voor mogelijkheden die in het volle Nederland gewoon lastig blijven. 

De gedachte: Internationale samenwerking levert unieke voordelen op. En onze schone lucht (zonder bosbranden) waait met de zuidwester toch mooi naar Nederland. En voor geinteresseerde pioniers: het is een zegen hier te mogen werken! 

Er zijn hier ook altijd mogelijkheden voor "Work Exchange" voor jongeren, studenten en ook volwassen professionals. 

Gewenst resultaat Als je een klik voelt met dit initiatief nodig ik je uit contact op te nemen, en kunnen we zien hoe de puzzelstukjes te verbinden. Neem dan gerust contact op met Thierry de Wijn.
6 afbeeldingen