Project

Whole Commons Catalog - Heel de Stad, Heel de Aarde

A
Geplaatst op 10 juli 20, 15:16 uur

Wat hebben energiedemocratie, stadslandbouw en wikipedia met elkaar te maken? Alle drie zijn voorbeelden van commons: burgercollectieven die samen een publiek goed organiseren. Zoals bijvoorbeeld energie, voedsel en kennis, maar ook: zorg, werkgelegenheid en mobiliteit. De Amsterdamse Stichting Onschatbare Waarde maakte de afgelopen 6 maanden samen met Amsterdamse initiatieven die werken aan energie, voedsel en de buurt de catalogus Heel de Stad, Heel de Aarde. Een gids met allerlei tips en tools, ideeen en projecten, mensen en boeken voor iedereen die collectief aan de slag is of wil.

Toelichting

Heel de Stad, Heel de Aarde is geinspireerd op de (inmiddels legendarische) Whole Earth Catalog uit de jaren '70 en door onder andere Steve Jobs en David Bowie geroemd als bron van inspiratie. Net als in de oorspronkelijke Whole Earth Catalog zijn experts én doeners uitgenodigd om reviews te schrijven van boeken en gereedschappen. Het resultaat is een 'levende' catalogus; in de woorden van David Bollier, bekend Amerikaans blogger over de commons: 'de catalogus laat positieve en praktische manieren zien waarop we de toekomst kunnen vormgeven en laat zien dat we daarbij niet alleen naar de overheid of markt hoeven te kijken, maar ook zelf kunnen beginnen: in commons!'

De Catalog is nu ook online te krijgen via heeldeaarde.net en daar kun je ook een hardcopy (met poster) opvragen.

Bij de Catalogus is ook een filmpje gemaakt, samen met de Amsterdamse kunstenares en hoofdredacteur van de Catalogus, Natascha Hagenbeek. Op WijAmsterdam vind je ook een kort portret.

 

Gewenst resultaat Met de coronacrisis was er veel collectieve actie in Amsterdam. En ook nu, nu Nederland weer 'open' gaat, wordt er veel (collectief) nagedacht om juist duurzaam/klimaatneutraal/sociaal/collectief uit de crisis te komen. De Catalogus biedt denkrichtingen, handvatten, projecten en tools en - graag - veel inspiratie van denkers én doeners!
filmpje gemaakt, samen met de Amsterdamse kunstenares en hoofdredacteur van de Catalogus, Natascha Hagenbeek. Op WijAmsterdam vind je ook een kort portret.

 

"> Illustration
 
1 project-update

Pauline Westendorp

27-aug-2021 11:04
Project volgens planning

Participatie en energie.


Amsterdam wil burgerpanels. Amsterdam wil MA.Akbanken. Wat zou werken de komende maanden en jaren om Amsterdam koploper schone energie te maken? En de Regionale Energie Strategieen uit te voeren?

“Hoe zorgen we dat de overheid en andere organisaties participeren in de plann...

Lees meer
Documenten

0

Open de update in eigen pagina