Project
Init.

Verduurzaming Jongerencentrum De Valk

Geplaatst op 17 december 2021, 11:26 uur

De Valk op het IJplein in Amsterdam Noord is een markant gebouw. Het is een jongerencentrum en buurthuis, met zeer opvallende street art aan de buitenkant. En de plek waar het staat, de geschiedenis van de buurt en de activiteiten die binnen plaats vinden maken dit een bijzondere plek die bijdraagt aan de zorg voor en de binding in de buurt.

Het gebouw is eigendom van de gemeente Amsterdam. De huurder en exploitant van De Valk is Stichting Dock, die daar met een gedreven team van 11 jongerenwerkers alle activiteiten organiseert.

Toelichting

Samen met Alex te Paske (coördinator Oud Noord) en Amal Azarouk (Sociaal beheerder) is Bas Ruis de drijvende kracht achter het project om De Valk te verduurzamen. Het is een unieke kans om duurzaamheid op een duurzame manier te vervlechten in het jongerenwerk, zichtbaar en bruikbaar voor, door en met de eindgebruikers van dit iconische pand aan het IJplein.

De komende tijd werkt de afdeling vastgoed van de gemeente aan de verduurzaming van het pand. Hierbij wordt samengewerkt met een projectgroep waarin naast de gemeente en de vertegenwoordigers van Dock, ook een architect en 02025 aangesloten is. Vanuit 02025 is De Valk gekozen als één van de 5 Koploperprojecten die tot de zomer van 2022 extra ondersteuning krijgt. Het hele project van verduurzaming van De Valk heeft als titel ‘The Green Falcon’ gekregen. 

De gemeente investeert de komende maanden behoorlijk in de verbetering van de schil: isolatie van muren, nieuw HR++-glas en isolatie van het dak staan gepland. In het hele pand wordt kierdichting en led-verlichting toegepast om het energieverbruik van De Valk behoorlijk terug te brengen. En er komen zonnepanelen op het dak om zoveel mogelijk eigen, schone energie op te wekken. Dit project moet voor de zomer 2022 afgerond zijn.

Om de stap naar aardgasvrij te zetten onderzoekt 02025 een aantal scenario’s hiervoor, met als ultieme doel de haalbaarheid van een warmtepomp. Dit onderzoek verwachten wij in december 2021 af te ronden en zullen wij dan hier ook publiceren.

De architect die het project begeleid heeft nagedacht over verbetering van de indeling, waardoor meer gebruiksoppervlakte gerealiseerd kan worden. Dit levert binnen mogelijk tot zo’n 10% meer effectieve ruimte op, wat ook een duurzaamheidsstap is.

Aanvullend wordt hard gewerkt aan een plan om de buitenruimte van De Valk te vergroenen, hiervoor werkt Bas Ruis samen met o.a. het IVN. En er wordt nagedacht over een update van de street art aan de buitenkant. Bij de nieuwe en duurzaam Valk hoort een frisse uitstraling, en we hopen dat nieuwe street art daar een bijdrage aan gaat leveren.

Bij het project worden lokale jongeren betrokken om verslagen te maken en de communicatie rond het project te verzorgen. En we denken na over een manier om de verduurzaming van het pand en de technieken die worden toegepast onder de aandacht van de jongeren te brengen. Het liefst samen met de aannemer en installateur die straks de verbouwing gaat realiseren.

Wij zullen regelmatig updates plaatsen van dit project op het platform van 02025. Heb je tips of vragen, mail dan naar Bas: bruis@dock.nl 

Gewenst resultaat Jongerencentrum De Valk te verduurzamen. Het is een unieke kans om duurzaamheid op een duurzame manier te vervlechten in het jongerenwerk, zichtbaar en bruikbaar voor, door en met de eindgebruikers van dit iconische pand aan het IJplein.
Deel dit:
1 project-update

Maxje van der Heijden

28-jun-2022 13:49
Project volgens planning

De jongeren die de Valk ondersteunen bij de communicatie rondom hun duurzaamheidsgesprek, hebben inmiddels een aantal van de hoofdrolspelers gesproken. 

Ze hebben onder andere met Rene Jansen - 02025 gesproken over de mogelijke impact van dit project op jongeren in de buurt. Daarnaast zijn ze in ges...

Lees meer

0

Open de update in eigen pagina