Project
Init.

Energie Transitie Oostpoort (ETO)

Geplaatst op 21 december 2021, 15:11 uur
Illustration

Bewoners van Oostpoort 7 en 11 hebben hun krachten gebundeld in een werkgroep om te onderzoeken hoe een succesvolle energietransitie er voor deze woonblokken uit zou kunnen zien. Basis van de aanpak: door en voor de bewoners. De gemeente Amsterdam heeft subsidie toegekend om een eerste verkenning op die basis uit te voeren.

Zie ook onze website EnergieTranisitieOostpoort

Toelichting

Amsterdam wil in 2040 van het aardgas af zijn. Fossiel aardgas wordt duurder, stroom groener en relatief goedkoper. Woningeigenaren (zowel particulier als corporaties) komen zo voor investeringskeuzes te staan – of krijgen die opgelegd. Onze (prima geïsoleerde) woningen in Oostpoort 7 en 11 krijgen nu hun warmte via aardgasgestookte CV-ketels. Tegen het einde van dit decennium zullen vele van deze ketels aan vervanging toe zijn. Daarnaast zal op enig moment een overstap moeten plaatsvinden naar duurzamer energiebronnen. Welke kansen biedt het om deze ontwikkelingen te combineren? Onze label-A woningen met vloerverwarming lijken zich goed te lenen voor bijvoorbeeld laagcalorische warmtelevering. Welke bronnen en toepassingen zijn relevant voor ons? Welke kansen bieden naburige faciliteiten voor warmte-koudeopslag daarbij?

Doelgroep
Volwassenen
Gewenst resultaat 
Hoe kunnen we actief meebepalen hoe een toekomstbestendige energievoorziening eruit moet zien – energie die niet alleen duurzaam is, maar die ook in andere belangrijke opzichten goed past bij onze behoeften? Denk aan betaalbaarheid, betrouwbaarheid en een comfortabel, optimaal regelbaar binnenklimaat, zomer en winter. Laten we daar zo zelfstandig mogelijk een eigen route in vinden – dat is waar ETO voor staat.

Deel dit:
1 projectupdate

John van Gelder

Project volgens planning

NIEUWSBRIEF #5 april 2022
De werkgroep Energie-Transitie Oostpoort (ETO) is ruim een jaar geleden gestart met een ‘Verkennend’ onderzoek naar de mogelijkheden van verduurzaming van haar warmtevoorziening, gesteund door een subsidie van de Gemeente Amsterdam. Inmiddels is deze fase afgerond en ligt e...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina