Project
Lopend

Data center warmte voor Amsterdam Zuidoost

Geplaatst op 8 december 2022, 19:49 uur
Illustration

Om het in het winter warm te houden (en klimaatverandering te verminderen), moeten wij alternatieve energiebronnen vinden en faire en betaalbare energie aan de bewoners vervoeren. In Amsterdam biedt zo'n alternatieve energiebron vanaf warmte van data centers, die onstaat bij het koelen van de servers.

In het gebied van Amsterdam Zuidoost zijn er een aantal data center en die geproduceerde warmte kan gebruikt worden als alternatieve naar aardgas voor huisverwarming. 

Aangezien de warmte toch wordt gecreëerd, is het ecologisch en economisch zinvol de warmte te gebruiken. Dit project wil deze warmte toegankelijk maken voor de bewoners van Amsterdam Zuidoost. Het project is gebaseerd op mijn onderzoek rondom de thematiek data center warmte en warmtetransitie in Amsterdam en is gestart in 2021. De laatste publieke versie van mijn onderzoek is beschikbaar op: 

Aman, W. (2021). Towards 5th Generation District Heating and Cooling in Amstel III and ArenAPoort. https://openresearch.amsterdam/en/page/73662/towards-5th-generation-district-heating-and-cooling-in-amstel-iii-en-arenapoort

Voor een inleiding tot het onderzoek, zie a.u.b. het onderstaande video (in het Engels).

Toelichting

In de komende jaaren, woorden die buurten Amstel III en ArenAPoort (in Amsterdam Zuidoost) van een werkgebied naar een levendige stadsomgeving getransformeerd. Het voorstel is dat, als deel van de gebiedtransformatie in Amstel III en ArenAPoort, een lage temperatuur warmte- en koudenet woord geimplementeerd in Amstel III en ArenAPoort, met het data center AM7 als hoofd warmtebron. Maar wat is van een technisch-economisch perspectief noodzakelijk om deze warmte milieu-vriendlijk en sociaal-rechtvaardig te leveren? 

Gewenst resultaat Ik stel voor dat dit kan worden bereikt door een bedrijf te creëren in de vorm van een Energy Service Company (ESCo) en volgens het kader van Doughnut Design for Business [1].

Er woorden in persoon vergaderingen georganiseerd om het voorstel te bespreken, en als je meer wil weten stuur graag een bericht. Bij de volgende 02025 Energieontbijt #158 op 9e maart is er een 5-min pitch. 

Dank jullie wel!

[1] Doughnut Economics Action Lab (2022). Doughnut Design for Business. https://doughnuteconomics.org/tools/191#paper


--- Inleiding tot het onderzoek (in het Engels) ---

Deel dit: