Bajesdorp
Bajesdorp wordt morgen, 15 december, opgeleverd
Bajesdorp zal de eerste permanente wooncoöperatie & broedplaats zijn in Amsterdam.
Ontstaan vanuit de bewoners van de voormalige cipierswoningen van de Bijlmerbajes, die sinds 2003 in gebruik waren genomen na jaren van leegstand, heeft deze groep tussen 2018 en 2023 een nieuw gebouw ontwikkeld, dat midden november zal worden opgeleverd.
Collectief eigendom
De vorm die Bajesdorp heeft gekozen zorgt ervoor dat dit gebouw niet verkocht kan worden, het eigendom is van het collectief dat in het pand woont en werkt. De bewoners en gebruikers kunnen geen persoonlijke winst maken vanuit het project.
Als onderdeel van het Vrijcoop-netwerk van wooncoöperaties in Nederland, is er een externe stem die ervoor zorgt dat het gebouw niet verkocht kan worden, en dat een deel van de huurinkomsten wordt gebruikt om nieuwe wooncooperaties op gang te brengen.
De leden hebben zelf ingelegd, maar er zijn ook obligaties verkocht aan inmiddels al meer dan 200 mensen die het project steunen en willen helpen realiseren. Ook op dit moment zijn er obligaties te koop! Per stuk kosten ze 250 euro en je ontvangt 2% rente; en je maakt dit prachtige gebouw aan de rand van Amsterdan mogelijk!
Meer informatie over de obligaties vind je op: https://vrijkoop.bajesdorp.nl
En hoe zit het met de energie?
Een lokaal warmte-koude opslagsysteem (WKO) gaat iedereen in Bajeskwartier in de winter warm en in de zomer koel houden.
O2025 heeft ons geholpen in de contractvorming met de warmteleverancier in de wijk. Als kleine ontwikkelaar, temidden van een grotere professionele ontwikkelaars, met een eigenzinnige woon- en werkvorm en bijbehorende architectuur was het lastig om onze belangen in het WKO-systeem goed af te stemmen en vast te leggen in de contracten. De juridische hulp heeft ons geholpen om de laatste hobbels hierin te nemen.
Voor onze electriciteit leggen we zonnepanelen op ons dak, zoveel als er op past. Voor de zonnepanelen en montage daarvan zijn we nu offertes aan het inwinnen en leningen voor de financiering aan het onderzoeken en aanvragen.
En verdere duurzaamheid?
Het gebouw voldoet aan de BENG-normen. In de materiaalkeuzes hebben we geschipperd tussen betaalbaarheid en duurzaamheid. De dragende muren zijn van kalkzandsteen, een relatief duurzaam materiaal. Andere dingen die in de meeste gebouwen niet mogelijk zijn: de vloerverwarming verwarmt ook de ruimte eronder mee; waar dat in de meeste normale situaties niet gewenst is (je gaat toch niet voor de buren stoken!), is dat als wooncooperatief geen probleem. Ook heeft elke verdieping een gemeenschappelijke ruimte waar samen gekookt kan worden en waar een gedeelde wasmachine staat. Dus dat scheelt op veel dagen kookplaten die aan moeten, en in het aantal wasmachines. Door voorzieningen te delen met een groep, ben je per individu duurzamer bezig. En het draagt nog bij aan de sociale duurzaamheid ook!
We gebruiken leem voor het stucwerk binnen - een natuurlijk, ademend materiaal dat ons een duurzaam binnenklimaat zal geven. En het leemstucwerk doen we met onze groep en onze vrienden en vrijwilligers. Wie benieuwd is naar hoe het werkt, leemstucen, is van harte welkom om een dagje (of twee?) te komen helpen in de komende weken.
Meer weten over Bajesdorp? Ga naar https://bajesdorp.nl
Pia van Hijfte | 02025
Het is zover. Morgen, 15 december, wordt het prachtige Bajesdorp opgeleverd.
Bajesdorp is ontstaan vanuit de bewoners van de voormalige cipierswoningen van de Bijlmerbajes, die sinds 2003 in gebruik waren genomen. Na jaren van leegstand, heeft deze groep tussen 2018 en 2023 een nieuw gebouw ontwikke...
lees meer