Project

Hyperlokaal VerduurSamen

Geplaatst op 10 oktober 2023, 22:16 uur
Illustration

Hyperlokaal VerduurSamen

Het idee is om voor, door en samen met bewoners zo snel mogelijk de slechtste woningen in de buurt te verduurzamen.

In de Pijp wonen arm en rijk naast elkaar, de contrasten zijn hier groot. Perfect afgewerkte, goed geïsoleerde appartementen worden steeds vaker bewoond door (vaak rijke) expats, ernaast woont iemand met een AOW-tje in een half pijpelaatje zonder CV. Armoede gaat gepaard met schaamte en stigmatisering, veel mensen houden het liever verborgen. Bij de meest schrijnende gevallen komt vaak niemand achter de voordeur. 

Door te VerduurSamen met buren en buurtgenoten kunnen we laagdrempelig contact met elkaar maken. En op die manier simpele en praktische oplossingen bieden, door bijv. te kijken naar isolatie, verwarmen, energie besparen en opslaan, zodat mensen goed de winter door kunnen komen, zonder angst voor hoge energierekeningen.

Uiteraard maken we zoveel mogelijk gebruik van 'groene' oplossingen om rekening te houden met het milieu. 

Toelichting

Extra info!

Dit project verbindt en maakt gebruik van de handjes, kennis en expertise van diverse bewoners uit bestaande netwerken. Dit zijn o.a. de Schone Pijp, de Repair café's, Wijkcentrum de Pijp, de Gerard Doubuurt Vereniging, de Frans Halsbuurt Vereniging, de Govert Flinck Groep, de Tweede Jacob van Campen Groep, de Groene Hub, de Empowerment Coöperatie Amsterdam, en meer!

Doelgroep
Kinderen, 0-11 jaar, Jongeren, 11-22 jaar, Volwassenen, Senioren
Gewenst resultaat 
Het gewenste resultaat van hyperlokaal VerduurSamen zou zijn: een "warm" netwerk in de buurt creëren door samen te verduurzamen. Dit bevordert naast het gemeenschappelijk besparen van energie, ook de sociale cohesie in onze lieve stad. En als 't goed gaat, kun je makkelijk opschalen om dit soort hyperlokale initiatieven op meerdere plekken in de stad uit te rollen. In Amsterdam wonen veel mensen die graag iets doen voor een ander. Kwetsbaar of juist niet, dat maakt niet uit; zingeving is voor iedereen van belang.
Idee
Deel dit:
1 projectupdate

Monica van Koppenhagen


Extra info!

Dit project verbindt en maakt gebruik van de handjes, kennis en expertise van diverse bewoners uit bestaande netwerken. Dit zijn o.a. de Schone Pijp, de Repair café's, Wijkcentrum de Pijp, Gerard Doubuurt Vereniging, Govert Flinck Groep, Tweede Jacob van Campen Groep en meer!

0
Open de update in eigen pagina