Dave van Dongen

do 9 november 2017 14:53
Ja, klopt, voor deze inductie kookplaat hoeft de meterkast niet aangepast te worden, want hij werkt vanaf 1 standaard groep.

Maar...
- Wat deze kookplaat gewoon doet is het vermogen van de kookplaten beperken als er meerdere kookplaten tegelijk gebruikt worden. Dit om het vermogen van het totaal onder de 3,68 kW (het maximum voor 1 normale groep in je groepenkast) te houden. Maar dat zou je natuurlijk ook met de hand kunnen doen, zoals bij deze kookplaat vermeld wordt:
https://www.etna.nl/collectie/t303zt/#specificaties

- Ik weet niet zeker, maar denk dat deze kookplaat zichzelf op precies 3,68 kW afregelt, maar dan mis je de "rek" die er normaal gesproken in een groep zit. Uit ervaring weet ik (en Peter!) dat je een groep kortstondig (minder dan 10 minuten) kan overbelasten tot 30%, voordat hij afslaat. Dan zou je dus kortstondig 4,8 kW uit dezelfde groep kunnen halen, als je zelf de kookplaten "managed" ipv. dat de kookplaat dat zelf automatisch doet. Dan kan je dus voor een paar minuten meer kookplaten gebruiken of voor meer vermogen, als dat de "automatische" kookplaat zou kunnen. Bij minder overbelasting (20%, 10%) kan je dat ook nog langer doen dan 10 minuten. Automatisch zorgt wel voor minder nadenken, natuurlijk.

- Als dit automatische "fornuis" op 1 groep (die van de keuken?) wordt aangesloten, zit die groep wel aan z'n max, als je met meer dan 1 kookplaat aan de gang gaat. Als er nog andere apparaten op dezelfde groep zitten, moet je maar afwachten of de groep dan niet regelmatig afslaat. Een koelkast erbij kan nog wel, maar als er ook een magnetron op dezelfde groep aangesloten zit, kan het wel eens tegenvallen, zodra je die magnetron gaat gebruiken. Evengoed vallen die apparaten dan in diezelfde 30% overbelastingsmarge, dus voor een paar minuten moet het goed gaan.

- Het kost je dan wel iets meer moeite en geld (een extra groep in de groepenkast en eventueel een extra kabel (afhankelijk van de kabel die er nu loopt)), maar als je een normale inductie kookplaat wel op 2 groepen aansluit, kan je dus wel het volle vermogen gebruiken indien nodig. Een groep bijplaatsen is niet zo heel erg duur. (Moet voor onder de 100 euro kunnen.) Een kabel bijtrekken kost wel een stukje meer. Maa je hebt dan wel de volle flexibiliteit.

Al met al een mooie oplossing voor plug-and-play/snel-klaar toepassingen, maar met een beetje meer moeite en geld, heb je een volwaardig alternatief. Dus deze keuze moet goed afgewogen worden.