Maarten de Bruijne

do 21 december 2017 15:54
Energie uit het omliggende water halen is energetisch het meest interessant (hoger rendement verwarming, vrije koeling).
De bak van de boot als wisselaar (broncollector) gebruiken, lijkt mij praktisch ook meest interessant.
Wel een aantal aandachtspunten;
- je onttrekt warmte uit het water, dus de wateromgeving van de boot wordt steeds kouder. Het watervolume en de doorstroming rondom de boten zal daarom voldoende moeten zijn. Anders kun je vroeg schaatsen in de winter.
- Er zal gerekend moeten worden aan het benodigde uitwisselbare oppervlak tussen de collector en het water. Daarnaast zal vervuiling ervoor zorgen dat de uitwisseling op termijn steeds minder wordt.
- daarnaast zal de bak steeds kouder worden, dus een goede isolatielaag tussen de collectorbak en het te verwarmen deel is noodzakelijk.
- En als er (weer) strenge winters komen zal het systeem het meeste vermogen nodig hebben, maar de minste opbrengst uit de collector kunnen halen omdat het water tegen 0 graden zit. Met als gevolg dat de collector mogelijk gaat invriezen. Nogmaals dit sterk afhankelijk van de doorstroming van het water en het aantal collectoren in de omgeving.

Wil je een beproeft, maar energetisch iets minder goed, concept dan koop je het beste een luchtwaterwarmtepomp.