Lucas Boswijk

di 19 juni 2018 15:44
Beste Jetske,

Wij hebben sinds vorig jaar oktober 2 lucht-water warmtepompen, fabricaat Samsung, type DVM-s mini Eco met HR hydro units. Vermogen is 2 x25kW. De buitenunits staan op het dak, de binnenunits in het ketelhuis op de 4de verdieping.
Afgelopen winter hebben we het niet koud gehad ondanks aanmerkelijk minder geïnstalleerd vermogen. (CV was 2 x 65kW) Één van de oude HR CV-ketels (2007) hebben we wel weer opnieuw laten installeren als extra capaciteit en backup, zodat we nu de komende 2-3 jaren kunnen bekijken wat we echt nodig hebben.
Wat we wel gemerkt hebben is dat bij kou/vorst een warmtepomp duurder in gebruik is. Dat heeft te maken met het teruglopende rendement naarmate de watertemperatuur om te verwarmen hoger wordt. Vanaf circa 45gr. is dit het geval en omdat ons pand niet kierdicht en zwaar-geïsoleerd is, we geen vloerverwarming hebben maar low H2O convectoren voor laag temperatuur verwarming loopt de benodigde watertemperatuur dus op. Het gaat dan richting midden-temperatuur en daarvoor wordt een hybride warmtepomp aangeraden. Bij hogere watertemperaturen neemt het gas het over van de stroom. Wij zouden dat ook zo kunnen schakelen met onze backup cv-ketel maar voorlopig willen wij het zonder doen en kijken wat de meest optimale instellingen zijn voor de warmtepomp.
Wij hebben ook nog een relatief nieuwe, gasgestookte HR-warmwaterboiler (2013) en omdat we in de ochtend veel warm water nodig hebben is een warmtepomp op dit moment niet de meest voor de hand liggende optie. We wachten hiervoor toekomstige ontwikkelingen af, mogelijk komt er een goed alternatief in de vorm van bio-gas. Ook dan is de hybride warmtepomp-oplossing ideaal.
Wij hebben zowel verwarming als warm water ondersteund met onze zonnecollectoren maar je zou dat ook kunnen doen met PV-panelen als je de ruimte hebt.
Geluid maakt het systeem wel (luchtverplaatsing, geen motorgebrom) maar heeft niet tot klachten geleid van de omwonende. Ons pand is hoger dan de omliggende panden en de buitenunits staan enigszins beschut. Verder gaat overdag het geluid verloren in het stadsrumoer en ‘s winters als het koud is en het systeem op vollast draait, zijn de meeste ramen overdag gesloten. ‘s Nachts draait het af en toe op een lagere stand en is niet (hinderlijk) hoorbaar.

Kosten voor beide bedroegen circa €22.000 ex BTW maar als onderdeel van een groter project is dit moeilijk exact te bepalen. RVO-ISDE subsidie bedroeg €5.700 voor 2 stuks.

Voor een foto van de buitenunits, zie het artikel op de OneWorld website. https://www.oneworld.nl/powerswitch/de-cv-is-passe/