Pauline Westendorp

ma 31 augustus 2020 13:48
Mooi Jeroen en Huibert!

Thijs en ik keken vrijdag even naar het rapport. Onze eerste reactie op de vraag waarom de conclusies van het PBL-rapport volgens ons niet 1 op 1 voor Amsterdam gelden:


Een Amsterdamse representatieve woning is geen tussenwoning van 110 vierkante meter met een dak op Oost West oriëntatie. Onze representatieve woning is een ‘appartement driehoogachter’. De CBS rekent dat 87 % van de huishoudens in onze stad woont in een woning van kleiner dan 100 m2, en zelfs 66% zelfs onder de 75 vierkante meter.
We rekenen niet aan de energietransitie ‘rijtjeshuis per rijtjeshuis’ à 35.000 euro per huis, maar blok voor blok met een begroting van een aannemer die er meteen 40 of 100 doet. In Amsterdam is die samenwerking extra relevant, we wonen dicht op elkaar en zijn vaak al georganiseerd, bijvoorbeeld in Verenigingen van Eigenaren. Dat geldt voor isolerende maatregelen, maar ook voor de zonnepanelen. Het PBL rapport rekent met een veel hogere prijs voor een zonnepaneel dan wij ervaren met onze inkoop van onze lokale energiecoöperaties. Dat geeft een enorm schaalvoordeel.
Daarnaast rekenen we niet met luchtwarmtepompen voor de hele stad. We zien een mix van warmtenet, groen gas en all electric. Kijk wat Thuisbaas realiseert in een normaal Amsterdams appartement: een aardgasvrije energieinstallatie voor al of niet met subsidie rond of minder dan 10.000 euro. Wat dit betreft is het PBL onderzoek wat beperkt.
We werken nu met een gezamenlijk team van mensen uit overheid, markt en bewoners aan de energietransitie.
Een van onze eerste gezamenlijke activiteiten is het creëren van een nieuw product, noem het Amsterdam Bonds, waarin we de echte waarde van de investeringen in schone energie kunnen meerekenen. Denk naast minder CO2 uitstoot aan banen, comfort en samenredzaamheid. En door gezamenlijk projecten aan te pakken met een feestje aan het eind!

In Amsterdam is het laatste jaar aan van alles gerekend en we hebben een ruwe schatting van het totaalbedrag van 9 miljard euro voor de transitie in heel Amsterdam, naar nul op de meter. We geven anderhalf miljard euro per jaar uit aan energie met elkaar. Zelfs als je de 35.000 euro per woning van het PBL gebruikt, kom je uit op 15 miljard euro aan investeringen. Dit is dus ook nog veel sneller dan in 30 jaar terugverdiend.

Het Parool schreef ook een reactie afgelopen zaterdag. Daar werd gesproken dat alleen de mensen met spaargeld mee kunnen doen. (er is een enorme hoeveelheid aan spaargeld in Nederland! Laten we die dus vandaag uitgeven!). En Bart van Zoelen miste in zijn verder zeer lezenswaardige artikel https://www.parool.nl/amsterdam/duurzamer-maar-soepel-en-met-mate-6-vragen-over-je-huis-verduurzamen~b7ce1185/ ook jullie argumenten over meerwaarde, Huibert en Jeroen. Hulde.