Michael Turel

do 31 maart 2022 11:10
En toen reageerde Frans Debets, altijd fijn als een expert er ook goed naar kijkt. Nu ga ik de mensen achter het basalt batterij project in Boekel nog om een reactie hierop vragen. Het gebouw met de basalt batterij voor 36 woningen zal inmiddels wel zo'n beetje klaar zijn.
"Beste Michael,
het basalt idee is interessant, langdurige opslag van warmte kennen we niet in deze vorm in Nederland. Je kunt er aan rekenen en dan zie je dat de winter-warmtebehoefte van een woning goed af te dekken is.
Maar…, waarom basalt? De soortelijke warmte (kJ per kg) is 0,8 – 0,9 kJ per kg per graad C. , dat is niet bijzonder hoog. Water zit veel hoger met 4,18 kJ per kg. Basalt is wel lekker zwaar, ongeveer 3 kilo per liter, dus veel kilo’s per m3, maar ook dan is water nog aantrekkelijker.
De basalt blokken worden gestapeld en er blijven kieren tussen de blokken, handig voor de warmte-uitwisseling, maar dat verlaagt het basalt volume per m3 schuurruimte. Een nadeel van water is dat het bij 100 graden gaat koken, en het kan bevriezen, maar ze zullen niet zo hoog of zo laag gaan met deze toepassing denk ik. Water moet je zorgvuldig opslaan, een lekje in je tank is funest, dat heb je met basalt niet. Maar basalt is duur, moeilijk te verplaatsen, water is goedkoop en altijd aanwezig en de verpompbaarheid is prettig.
Dus is de vraag: waarom dure basalt en geen water? Eigenlijk is de basalt-opslag energetisch niet zo heel anders dan een warmteopslag in een WKO put. Dus…, sympathiek concept, maar m.i. onnodig complex.

Nederland met zijn grote oppervlaktewateren zou meer kunnen doen met de warmte die in onze kanalen, meren, rivieren zit. De Rijn brengt elke seconde 2.000 m3 water naar binnen (en meestal nog veel meer), als we daaruit 2 graden onttrekken: 2 * 4,18 kJ * 2000 * 1000 (naar liter) * 3600 (naar uur) = 60.000 GJ per uur. Dat is de warmte die 1200-1400 gezinnen per jaar nodig hebben (ca. 40- 50 GJ per hh) . Als we dat in de 100 koudere dagen doen: 24uur * 100 dagen* 1300 huishoudens = ca. 3 milj. hh. , dus 40 % van de Nederlandse huishoudens.
In het zomerseizoen is er nog meer uit te halen, maar dan moet je het opslaan, dat kan maar is duur en het hoeft niet, ons natuurlijke water is de opslag. Je kunt wel met gemak de zomervraag afdekken. Met vrij eenvoudige technieken kunnen we zo Nederland grotendeels van warmte voorzien, dit is allemaal zonne-energie die vastgelegd werd in water, met wat koelwater uit onze industrie. Veel watersystemen, bv het IJselmeer, zouden veel baat hebben bij 1-2 graden onttrekking.
Ik zie Aquathermie zich nu goed ontwikkelen, met goede bedrijven en slimme engineers, dat gaat de goede kant op. Basalt zal een hobby concept blijven denk ik.

Met vriendelijke groet,

Frans Debets
www.debetsbv.nl
Rekenen met Energie
+31 (0)6 510 97 936"