Wens

Recept voor as donderdag: Donut Day

Schone energie
Geplaatst op 20 april 2020, 12:36 uur

As donderdag is het Donut Day met Kate Raworth, https://02025.nl/activiteit/44828?datum=20200423Β de vrouw die perspectief biedt op een wereld met genoeg voor iedereen. Wij - klas 6 van de Geert Groote 2 - en Isabella en Pauline willen dit graag vieren met een duurzaam Donut momentje. Vandaar hier het receptje...

Voor de vegan donuts:🍩

100 ml kokosmelk
75 ml sojamelk
1 zakje gist (7 gram)
35 gram suiker
30 gram vegan boter huisgemaakt of uit de supermarkt)
30 gram kokosolie
2 el gemalen lijnzaad (aangemaakt met 2 el water)
315 gram bloem
Snufje zout
🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩

Voor het glazuur:

75 gram poedersuiker
4 el sojamelk
1 tl vanille extract
Frituurolie
🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩

Verder nodig:

Uitsteekvorm/rond glas met een diameter van ca. 8 cmΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β 
Uitsteekvorm van 2 a 3 c
Keukenmachine
Deegroller
Frituurpan of ruime, diepe panΒ Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β Β 
Evt. (suiker)thermometer
 🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩

BEREIDINGSWIJZE

De vegan donuts:

Verwarm de kokos- en sojamelk samen tot het een temperatuur heeft van tussen de 35 en de 45 graden.
Voeg hier gist en 1 tl van de suiker aan toe, roer het even door en laat het 5 minuten staan.
In de tussentijd laat je de kokosolie en boter smelten.
In een aparte kom doe je de rest van de suiker, de gesmolten boter en kokosolie en aangemaakte lijnzaad. Roer het even door.
Doe hier de bloem bij. Als je een keukenmachine hebt met een deeghaak, dan laat je de machine op lage snelheid draaien. Voeg tijdens het draaien de gist toe en laat de machine vervolgens 5 minuten op medium snelheid kneden. (Als je de het deeg met de hand gaat kneden, houd er dan rekening mee dat het een kleverig deeg is. Kneed het stevig 5 minuten door.)
Na 5 minuten heb je een samenhangend deeg dat nog een beetje plakt. Dat hoort.
Rol een bolletje van het deeg en leg het in een ingevette kom. Dek de kom af met een natte theedoek en laat het deeg op een warme, tochtvrije plek rijzen.
Bestuif een werkblad met een beetje bloem en rol het deeg uit tot het een dikte van ongeveer 2 cm heeft.
Steek met een glas of uitsteekvorm rondjes uit het deeg. Steek vervolgens met een kleinere uitsteekvorm gaatjes uit de rondjes.
Leg de vegan donuts nu op een bakplaat met een ingevet bakpapiertje en laat ze wederom een uurtje rijzen.
In een frituurpan verwarm je de olie tot een temperatuur van 190 graden.
Doe de donut voorzichtig in de frituurpan en laat ze 1 minuut per kant bakken tot ze een goudbruine kleur hebben. Laat ze uitlekken op wat keukenpapier.

Β 

🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩🍩

Het glazuur:

Voor het glazuur doe je de poedersuiker, sojamelk en vanille extract in een kom. Roer het even door tot het redelijk vloeibaar is.
Dip de donuts in het glazuur en klaar ben je…...
De donuts zijn het lekkerst als je ze dezelfde dag nog eet. Dus je hebt een goed excuus om er meer dan 1 te eten πŸ˜‰πŸ©

Β 

Illustration
 
Mensen die deze wens delen: 1
Ik deel deze wens Ik wil helpen Ik wil trekker zijn
Deel dit:
Personen die deze wens delen: 1