background

Klik op de blauwe knop voor het Nederlandse aanvraagformulier.
There is an English form as well as an Arabic: شكل عربي

Wat is het Buurt Bespaar Fonds?

Het Buurt Bespaar Fonds stimuleert energiebesparende acties in Amsterdam-Zuid die helpen de energierekening op een gezonde manier te verlagen. 

We beseffen dat een hoge energierekening lastig kan zijn en we ondersteunen je daarom graag om positieve stappen te kunnen zetten naar financiële verlichting en een warm huis voor jou en je buren.
We hebben € 33.000 te verdelen, kunnen je helpen met informatie en hebben veel contacten die je verder op weg kunnen helpen.

Wij willen een winter die comfortabel en betaalbaar is voor iedereen! 

Heb je een plan voor jezelf én voor je buren om de energiekosten te verlagen?
Vul dan het aanmeldingsformulier in via de blauwe knop bovenaan pagina.

Bekijk deze voorbeelden om een idee te krijgen over hoe je kunt beparen voor jezelf en je buren. 

Hoe werkt het?

Tot en met 15 oktober 2023 kan elke bewoner van Amsterdam-Zuid een energiebesparing idee inleveren en tot € 5.000 ontvangen om het plan uit te voeren.

 • Plan bedenken: Bedenk zelf of samen met je buren een energiebesparend plan voor jouw gebied, dat kan zijn een portiek, blok, straat of buurt in Amsterdam-Zuid.

 • Geld aanvragen: Vul het aanvraagformulier in en vertel ons wat je wil gaan doen en hoeveel geld je denkt nodig te hebben.

 • Plan uitvoeren: Als jouw plan 23 oktober wordt goedgekeurd, kan je vanaf dat moment gelijk van start gaan met het uitvoeren van het plan. Als je een groot geldbedrag hebt aangevraagd, krijg je het bedrag in twee delen overgemaakt.

 • Nabespreken: Achteraf vertel je hoe het is gegaan. Dit kan in de vorm van een geschreven tekst, een korte video, aanwezig te zijn bij de bijeenkomst op 13 februari 2024 of je nodigt ons uit bij jou op locatie. 

Regels waaraan je moet voldoen:

Je moet aan deze punten voldoen:

 1. Het plan vindt plaats in Amsterdam-Zuid.
 2. De aanvrager is minimaal 18 jaar.
 3. De aanvrager heeft een bankrekening in Nederland.
 4. Het plan wordt binnen 4 maanden uitgevoerd nadat het is goedgekeurd.
 5. Het plan zorgt ervoor dat mensen die weinig geld te besteden hebben, toch maatregelen kunnen nemen om te besparen op hun energierekening.
 6. Aanvrager vertelt achteraf hoe het is gegaan. Dit kan in de vorm van een geschreven tekst, een video, aanwezig te zijn bij de bijeenkomst op 13 februari 2024 of je nodigt ons uit bij jou op locatie. 

Hoe wordt het geld verdeeld?

Onze jury, bestaande uit maximaal 10 personen, gaan de plannen beoordelen. We hebben hier regels voor gemaakt, en punten spelen een rol, lees hier meer over hoe de jury tot stand is gekomen en welke punten er behaald kunnen worden.

Energie besparen? Dit zijn enkele voorbeelden:

Buurt bespaar voorbeelden

Wat zouden jij en je buren kunnen doen met geld van het Buurt bespaar fonds?
Hier zijn enkele voorbeelden om energie te besparen die je samen met je buren kunt uitvoeren! Heb je zelf nog meer ideeën? Stuur ze naar ons (rosa@02025.nl) dan voegen we ze toe.

 1. Raamfolie enkelglas
  Hebben jij en je buren enkel glas? Bekijk wie er van je buren kozijnfolie nodig heeft, overweeg om samen een cursus te volgen of iemand in te huren of bedenk samen aan gezamenlijke aanpak om tot 'dubbelglas kwaliteit' te komen.
 2. Tochtdicht maken van deuren en ramen
  Koop samen tochtstrips in grote hoevelheelheden om deze te gebruiken voor deuren en ramen. Zo voorkom je dat er te veel koude lucht binnenkomt, warmte verloren gaat en geluidsoverlast is. Als je zelf handig bent, een handige buur kent of iemand moet inhuren voor de klus, kun je de kosten voor de werkzaamheden meenemen in het kostenplaatje.
 3. Gordijnen innemen of verdikken
  Hangen de gordijnen van jou en je buren voor de radiator en moeten ze ingekort worden? of moeten ze dikker gemaakt worden? Wil jij dit samen met een team aanpakken? Dat kan! Bereken de kosten voor materialen en werzaamheden en vul het aanvraagformulier in.
 4. Energie boxen samenstellen
  Stel energieboxen samen met isolatiematerialen op maat voor elke buurvrouw of buurman, aangepast aan hun huis en behoeften. Denk aan radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen, douchetimer, ledlampen, brievenbus borstel etc. Leg een voorraadje aan van deze spullen in het buurthuis en laat iemand de kast met deze spullen beheren.
 5. Radiatorfolie + aanbrengen
  Lukt het niet om zelf radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen van jou en de buren? En ben je zelf handig, ken je een handige buur of willen jullie iemand voor de klus inhuren voor de klus? Dan kun je de uren voor de wekzaamheden en de kosten voor materialen meenemen in het kostenplaatje.
 6. Elektrische voetmatten
  Mensen hebben het vaak kouder als hun voeten koud zijn, zelfs als de kamer temperatuur als comfortabel wordt ervaren. Elektrische voetmatten kunnen helpen om dat gevoel van kou te verminderen zonder dat het nodig is om de temperatuur in de hele kamer te verhogen.
 7. Elektrische dekens
  Elektrische dekens kunnen helpen om energie te besparen, omdat ze specifieke warmte aan het bed geven en het dan niet nodig is om de hele slaapkamer te verwarmen.
 8. Organiseer een bijeenkomst 'Hoe lees ik mijn energierekening?'
  Dit soort bijeenkomsten zijn handig om bewuster leren om te gaan met je energieverbruik, begrijpen hoe kosten worden berekend en weloverwogen keuzes te maken om energiezuiniger te zijn. Organiseer dit voor je buurt en vraag via het aanvraagformulier een vergoeding voor de kosten
 9. Energie display en coach
  Buren aan een energie display helpen helpt echt! Één display kost € 120,-. Met ondersteuning van een energiecoach krijg je meer inzicht en meer grip over je energieverbruik. Dat kan via Stichting Woon!, maar je kan ook zelf iemand opleiden.
 10. Gordijnen bij de voordeur
  Gordijnen kunnen dienen als extra isolatie, waardoor warmte in de winter binnen blijft en de hitte in de zomer buiten wordt gehouden.
 11. Gezamenlijke Inkoop 
  Samen met een bestaande energiecoöperatie of een bestaand energie leverancier een gezamenlijke inkoopactie opzetten.  Van energie tegen een vaste lage prijs? Spullen voorfinancieren als leidingisolatie, infrarood panelen of isolatiemateriaal? Een koffiekar huren? Flyers laten maken? Vraag het Buurt Bespaar Fonds voor geld om de kosten te dragen.
 12. Fixer worden?
  Wil je altijd al starten om in je buurt de woningen aan te pakken door bijvoorbeeld een isolatiewandje te plaatsen of een deur recht te hangen om energie te besparen? De radiatoren van je buurt goed inregelen? Een warmtebeeldcamera huren of kopen? Alle ketels in buurt op 60 graden zetten? Leidingen isoleren? Laat je opleiden tot fixer en organiseer gereedschap en materiaal voor je buurt.
 13. Warme kleding organiseren?
  Setjes sloffen, dikke fleece trui/dekbed crossovers, wollen ondergoed. Als je lichaam lekker warm blijft is al snel aangenamer in huis. Maak een overzicht van de benodigdheden en vraag het aan bij Het Buurt Bespaar Fonds!
 14. Iets wat je denkt dat het beste werkt in jouw portiek, blok, straat of buurt!

In het aanvraagformulier vragen we je waarvoor je het geld wilt gebruiken. Je kunt hierbij denken aan kosten voor spullen, uren van medewerkers, communicatie en andere uitgaven.