background

Uitslag Het Buurt Bespaar Fonds

Het Buurt Bespaar Fonds is een initiatief van 02025 en Gemeente Amsterdam, waarbij € 33.000 beschikbaar is gesteld om energie initiatieven te ondersteunen met geld, kennis en netwerk. We hebben in slechts 6 weken 16 uiteenlopende plannen ontvangen, verspreid over Amsterdam Zuid, met een totale waarde van € 46.450. 

De uitslag van Het Buurt Bespaar Fonds - Amsterdam Zuid 2023:

Hilwiscomplex - Ineke - € 2500 - Scheldebuurt Oost
Het Hilwiscomplex in Amsterdam omvat 550 woningen die zich bevinden in een monumentaal gebouw. De diversiteit aan woningen vormt een uitdaging voor verduurzaming voor zowel de bewoners als de Vereniging van Eigenaren (VVE). Gemeenschappelijke verbeteractiviteiten en subsidieaanvragen zijn moeilijk te organiseren. Momenteel heeft het gebouw naar schatting een energielabel G. Er zijn bewoners waarvan de rekening gestegen is van €120 naar €380. Een aantal bewoners probeert al 9 jaar lang verduurzaming in te zetten.  Dit wordt echter bemoeilijkt door verschillende factoren, waaronder de monumentale status van het gebouw, de variaties in de woningen, financiële bijdragen via de VVE en individuele wensen. Om de impasse te doorbreken, is externe hulp nodig. 

Olympia zit er warmpjes bij - € 2000 - Marathon Buurt
Ze wil met hulp van deze subsidie wollen dekens en sloffen kunnen overhandigen aan een ieder met een lager inkomen en/of stadspas bij mij in de wijk  Ze wil zo een 40 of 60 paar wollen sloffen en/of een 40 tot 60 paar wollen dekens kopen en deze kunnen door de buurtbewoners opgehaald kunnen worden in bv het Huis van de Wijk.

Warme Sloffen - Els - € 1000 - Marathon Buurt
Els wil in samenwerking met Schoenmakerij Platje op de Marathonweg de bewoners van de ongeveer 80 benedenwoningen in haar complex blij maken met een paar warme wollen sloffen. Het complex is slecht geïsoleerd, bewoners op de begane grond klagen over koude voeten.

Bezemwagen Fix-team - Stichting Thuis - € 4450 - Diamantbuurt
Stichting Thuis helpt mensen die geen toegang hebben tot reguliere hulp zoals voedselbank en dat wel nodig hebben. Hiertoe houden ze spreekuren en andere activiteiten op de Ceintuurbaan 414. (Vrouwenhup; waar ook mannen komen). Veel hulpvragers hebben geen isolatie-maatregelen getroffen in hun huurwoning. Meestal is de reden dat ze de overheid niet vertrouwen, geen Nederlands spreken, of het niet begrijpen. Het gaat op dit moment om zo’n 30 gezinnen.
Voor zover bekend leven al deze gezinnen in armoede (daar is naar gevraagd in de intake gesprekken). Stichting thuis wil deze mensen hulp aanbieden om kleine isolatie-maatregelen in huis aan te brengen.
De werkzaamheden zullen worden uitgevoerd door de vrijwilligers van de stichting.
20 gezinnen (groep 1) zullen kleine aanpassingen aangeboden krijgen.
10 gezinnen (groep 2) een iets groter aanbod.

Sallandstraat warmte op maat - € 5000 - Veluwebuurt
Ze hebben cv’s zonder thermostaat en staan de verwarmingen aan of uit. Wanneer ze aan staan, staan ze ook echt te loeien! Er zijn thermostaat knoppen voor de radiatoren waarmee je wel de temperatuur kan controleren. Echter moet het hele blok dan meedoen omdat je anders een nare piep in de leidingen kunt krijgen. De thermostaatknoppen kosten ongeveer 200 euro per huishouden. Ze willen starten met een pilot voor 24 huishoudens zodat er een stap wordt gezet naar de goede richting en zo uiteindelijk 600 huishoudens te kunnen voorzien van deze thermostaat knoppen en daarmee een heel blok in warmte verbruik te verlagen!  Met toekenning van Het Buurt Bespaar Fonds is er een mogelijkheid tot samenwerking Amstelhof Properties en Tado de leverancier van slimme radiatoren.

Wat kost dat? Maak je eigen energiekaart! - Mart - € 1500 - Amsterdam Zuid
Mart wil bijeenkomsten organiseren en meetinstrumenten uitlenen en een brug slaan naar een energiecoach. Zijn rol is trainen, uitlenen en ondersteunen. Het organiseren van bijeenkomsten waarin wordt uitgelegd hoe je je energieverbruik inzichtelijk kan maken is heel belangrijk. Er worden hierbij meetmiddelen uitgeleend die helpen bij het monitoren van het gebruik. Na zo'n 6 weken worden de resultaten gedeeld en de middelen weer teruggegeven of eventueel aangekocht door de deelnemers. 

Gordijnen inkorten - Rosa - € 2500 - Burgemeester Tellegenbuurt
Rosa wil een actie opzetten waar mensen zich kunnen aanmelden om hun gordijnen in te laten korten. Als gordijnen voor de radiator hangen, kan de warmte niet de kamer in komen en verlies je juist meer warmte. Een plaatselijke kleermaker op de Pijnackerstraat kort gordijnen in voor +/- € 10,- de meter. Ze wil net zo lang door gaan tot er geen vraag meer is.

Beter een goede buurt / Amsterdam Warm - Radboud - € 5000 - Hoofddorppleinbuurt
Elk jaar deelt het Stadsdorp Beter een goede buurt een kerstpakket uit aan mensen in armoede. Dit jaar zijn dat er 60 en wordt dat gecombineerd met de energiebesparing actie Amsterdam warm. In het kerstpakket komt een cadeaubon voor een warmtekussen, warmte vloerkleed of warme schapenwollen laarsjes. Op de bon wordt de mogelijkheid om gratis energiebesparingstips en energiebesparingsproducten (actie Amsterdam warm) aangeboden. Bij het aan huis uitreiken van het kerstpakket wordt deze bon onder de aandacht gebracht. Bij het ophalen van het cadeau op het kantoor van het SD wordt de actie Amsterdam warm weer onder de aandacht gebracht en meteen een afspraak gemaakt. Om nog meer bewoners uit de Hoofddorppleinbuurt bij deze actie te betrekken zal er vanuit het Stadsdorp Beter een oproep zijn voor vrijwilligers voor het uitvoeren van de huisbezoeken. Daarnaast worden de vrijwilligers van vorig jaar gevraagd om weer met te helpen.

Hyperlokaal VerduurSamen - Monica - € 5000 - De Pijp
Het idee is om voor, door en samen met bewoners zo snel mogelijk de slechtste woningen in de buurt te verduurzamen. In de Pijp wonen arm en rijk naast elkaar, de contrasten zijn hier groot. Perfect afgewerkte, goed geïsoleerde appartementen worden steeds vaker bewoond door (vaak rijke) expats, ernaast woont iemand met een AOW-tje, in een half pijpenlaatje zonder CV. Armoede gaat gepaard met schaamte en stigmatisering, veel mensen houden het liever verborgen. Bij de meest schrijnende gevallen komt vaak niemand achter de voordeur. Door te VerduurSamen met buren en buurtgenoten kunnen ze laagdrempelig contact met elkaar maken en elkaar direct helpen. Zo kunnen ze via het kortste lijntje vraaggestuurde simpele en praktische oplossingen met elkaar regelen, door bijv. samen te kijken naar isolatie, verwarmen, slim energie besparen en/of opslaan, zodat mensen die dat nodig hebben goed de winter door kunnen komen, zonder angst voor hoge energierekeningen. Uiteraard maken ze hierbij zoveel mogelijk gebruik van 'groene' en duurzame oplossingen om rekening te houden met het milieu.

-

We willen al deelnemers van hartelijk bedanken voor hun betrokkenheid bij Het Buurt Bespaar Fonds. We hopen dat we, dankzij de bijdragen in de vorm van financiële steun, kennis of netwerken, ons gezamenlijke doel om te besparen en/of schone energie-opwekking te bevorderen, of nog beter kunnen realiseren.

Voor de mensen die geen toekenning hebben gehad of een bestaand initiatief wil versterken, hebben we een lijst samengesteld met andere fondsen die gericht zijn op de energietransitie. 

Als er vragen of onduidelijkheden zijn, kan je contact opnemen met Rosa via rosa@02025.nl 

Fijne dag!

02025


 

Wat is het Buurt Bespaar Fonds?

Het Buurt Bespaar Fonds stimuleert energiebesparende acties in Amsterdam-Zuid die helpen de energierekening op een gezonde manier te verlagen. 

We beseffen dat een hoge energierekening lastig kan zijn en we ondersteunen je daarom graag om positieve stappen te kunnen zetten naar financiële verlichting en een warm huis voor jou en je buren.
We hebben € 33.000 te verdelen, kunnen je helpen met informatie en hebben veel contacten die je verder op weg kunnen helpen.

Wij willen een winter die comfortabel en betaalbaar is voor iedereen! 

Heb je een plan voor jezelf én voor je buren om de energiekosten te verlagen?
Vul dan het aanmeldingsformulier in via de blauwe knop bovenaan pagina.

Bekijk deze voorbeelden om een idee te krijgen over hoe je kunt beparen voor jezelf en je buren. 

Hoe werkt het?

Tot en met 15 oktober 2023 kan elke bewoner van Amsterdam-Zuid een energiebesparing idee inleveren en tot € 5.000 ontvangen om het plan uit te voeren.

 • Plan bedenken: Bedenk zelf of samen met je buren een energiebesparend plan voor jouw gebied, dat kan zijn een portiek, blok, straat of buurt in Amsterdam-Zuid.

 • Geld aanvragen: Vul het aanvraagformulier in en vertel ons wat je wil gaan doen en hoeveel geld je denkt nodig te hebben.

 • Plan uitvoeren: Als jouw plan 23 oktober wordt goedgekeurd, kan je vanaf dat moment gelijk van start gaan met het uitvoeren van het plan. Als je een groot geldbedrag hebt aangevraagd, krijg je het bedrag in twee delen overgemaakt.

 • Nabespreken: Achteraf vertel je hoe het is gegaan. Dit kan in de vorm van een geschreven tekst, een korte video, aanwezig te zijn bij de bijeenkomst op 13 februari 2024 of je nodigt ons uit bij jou op locatie. 

Voorwaarden waaraan je moet voldoen:

Je moet aan deze punten voldoen:

 1. Het plan vindt plaats in Amsterdam-Zuid.
 2. De aanvrager is minimaal 18 jaar.
 3. De aanvrager heeft een bankrekening in Nederland.
 4. Het plan wordt binnen 4 maanden uitgevoerd nadat het is goedgekeurd.
 5. Het plan zorgt ervoor dat mensen die weinig geld te besteden hebben, toch maatregelen kunnen nemen om te besparen op hun energierekening.
 6. Aanvrager vertelt achteraf hoe het is gegaan. Dit kan in de vorm van een geschreven tekst, een video, aanwezig te zijn bij de bijeenkomst op 13 februari 2024 of je nodigt ons uit bij jou op locatie. 

Hoe wordt het geld verdeeld?

Een groep, bestaande uit maximaal 10 personen, gaan de plannen beoordelen. We hebben hier regels voor gemaakt, en punten spelen een rol, lees hier meer over hoe deze groep tot stand is gekomen en welke punten er behaald kunnen worden.

Energie besparen? Dit zijn enkele voorbeelden:

Buurt bespaar voorbeelden

Wat zouden jij en je buren kunnen doen met geld van het Buurt bespaar fonds?
Hier zijn enkele voorbeelden om energie te besparen die je samen met je buren kunt uitvoeren! Heb je zelf nog meer ideeën? Stuur ze naar ons (rosa@02025.nl) dan voegen we ze toe.

 1. Raamfolie enkelglas
  Hebben jij en je buren enkel glas? Bekijk wie er van je buren kozijnfolie nodig heeft, overweeg om samen een cursus te volgen of iemand in te huren of bedenk samen aan gezamenlijke aanpak om tot 'dubbelglas kwaliteit' te komen.
 2. Tochtdicht maken van deuren en ramen
  Koop samen tochtstrips in grote hoevelheelheden om deze te gebruiken voor deuren en ramen. Zo voorkom je dat er te veel koude lucht binnenkomt, warmte verloren gaat en geluidsoverlast is. Als je zelf handig bent, een handige buur kent of iemand moet inhuren voor de klus, kun je de kosten voor de werkzaamheden meenemen in het kostenplaatje.
 3. Gordijnen innemen of verdikken
  Hangen de gordijnen van jou en je buren voor de radiator en moeten ze ingekort worden? of moeten ze dikker gemaakt worden? Wil jij dit samen met een team aanpakken? Dat kan! Bereken de kosten voor materialen en werzaamheden en vul het aanvraagformulier in.
 4. Energie boxen samenstellen
  Stel energieboxen samen met isolatiematerialen op maat voor elke buurvrouw of buurman, aangepast aan hun huis en behoeften. Denk aan radiatorfolie, waterbesparende douchekoppen, douchetimer, ledlampen, brievenbus borstel etc. Leg een voorraadje aan van deze spullen in het buurthuis en laat iemand de kast met deze spullen beheren.
 5. Radiatorfolie + aanbrengen
  Lukt het niet om zelf radiatorfolie achter de verwarming te plaatsen van jou en de buren? En ben je zelf handig, ken je een handige buur of willen jullie iemand voor de klus inhuren voor de klus? Dan kun je de uren voor de wekzaamheden en de kosten voor materialen meenemen in het kostenplaatje.
 6. Elektrische voetmatten
  Mensen hebben het vaak kouder als hun voeten koud zijn, zelfs als de kamer temperatuur als comfortabel wordt ervaren. Elektrische voetmatten kunnen helpen om dat gevoel van kou te verminderen zonder dat het nodig is om de temperatuur in de hele kamer te verhogen.
 7. Elektrische dekens
  Elektrische dekens kunnen helpen om energie te besparen, omdat ze specifieke warmte aan het bed geven en het dan niet nodig is om de hele slaapkamer te verwarmen.
 8. Organiseer een bijeenkomst 'Hoe lees ik mijn energierekening?'
  Dit soort bijeenkomsten zijn handig om bewuster leren om te gaan met je energieverbruik, begrijpen hoe kosten worden berekend en weloverwogen keuzes te maken om energiezuiniger te zijn. Organiseer dit voor je buurt en vraag via het aanvraagformulier een vergoeding voor de kosten
 9. Energie display en coach
  Buren aan een energie display helpen helpt echt! Één display kost € 120,-. Met ondersteuning van een energiecoach krijg je meer inzicht en meer grip over je energieverbruik. Dat kan via Stichting Woon!, maar je kan ook zelf iemand opleiden.
 10. Gordijnen bij de voordeur
  Gordijnen kunnen dienen als extra isolatie, waardoor warmte in de winter binnen blijft en de hitte in de zomer buiten wordt gehouden.
 11. Gezamenlijke Inkoop 
  Samen met een bestaande energiecoöperatie of een bestaand energie leverancier een gezamenlijke inkoopactie opzetten.  Van energie tegen een vaste lage prijs? Spullen voorfinancieren als leidingisolatie, infrarood panelen of isolatiemateriaal? Een koffiekar huren? Flyers laten maken? Vraag het Buurt Bespaar Fonds voor geld om de kosten te dragen.
 12. Fixer worden?
  Wil je altijd al starten om in je buurt de woningen aan te pakken door bijvoorbeeld een isolatiewandje te plaatsen of een deur recht te hangen om energie te besparen? De radiatoren van je buurt goed inregelen? Een warmtebeeldcamera huren of kopen? Alle ketels in buurt op 60 graden zetten? Leidingen isoleren? Laat je opleiden tot fixer en organiseer gereedschap en materiaal voor je buurt.
 13. Warme kleding organiseren?
  Setjes sloffen, dikke fleece trui/dekbed crossovers, wollen ondergoed. Als je lichaam lekker warm blijft is al snel aangenamer in huis. Maak een overzicht van de benodigdheden en vraag het aan bij Het Buurt Bespaar Fonds!
 14. Iets wat je denkt dat het beste werkt in jouw portiek, blok, straat of buurt!

In het aanvraagformulier vragen we je waarvoor je het geld wilt gebruiken. Je kunt hierbij denken aan kosten voor spullen, uren van medewerkers, communicatie en andere uitgaven.