Bericht

Bezinnen op energie, gaan we 'samen het initiatief nemen' ?

Geplaatst op 11 april 2024, 12:00 uur
Illustration

Ja, het is tijd ons te bezinnen. Welke waarden liggen ten grondslag aan het schone energiesysteem dat in rap tempo gebouwd wordt? En hoe vertalen die zich in ontwerpcriteria?

De #meentcoop meetup in de Tolhuistuin met de titel 'Inspiratie en kennisdeling in de gemeenschapseconomie’ behandelde projecten die we zelf of samen aanpakken met overheid, bewoners en (uitvoerende) marktpartijen. Ted Zwietering van Energiecoöperatie KetelhuisWG bijvoorbeeld is met een prachtig project bezig met een warmtenet in West. Hij weet als geen ander de drempels en doorbraken in een bewonersproject i.s.m. een woningcorporatie en de gemeente te beschrijven.. Lees meer over het progamma.

In het Parool van 27 maart 2024 stond dat Wethouder Zita Pels het streven om de stad voor 2040 aardgasvrij te maken ter discussie stelt, nu de onderhandelingen met woningcorporaties over de kostenstijging van warmtenetten zijn stukgelopen.

Zie de link hieronder.

Wij zien zoveel initiatief rondom energie en duurzaamheid. We denken dat dat een teken is dat we niet willen vertragen. We willen ons liever bezinnen op een gezamenlijke versnelling! Hoe kunnen we optimaal samenwerken? Kennis, netwerk en gelden delen in de duurzame economie, in de gemeenschapseconomie? Laat je inspireren tussen 19:00 en 21:00 door indrukwekkende initiatieven en personen in de stad die hier dag en nacht aan werken. Plus borrel! 

O.l.v. Imme Ruarus van Waag Future Lab bevragen we onze doelen, waarden en gezamenlijke activiteiten in de transities. Lees meer over het onderzoek van Waag: https://waag.org/nl/article/naar-een-sterkere-positie-van-maat-schap-pelijk-initiatief-de-energie-transitie/ 

Interessante wendingen in het Amsterdamse aanbod van schone energie:

- Er hebben zich bijvoorbeeld vijf aanbieders voor het windpark IJmuiden Ver gemeld, de meeste buitenlandse ondernemers. Een is van een Nederlands pensioenfonds, het ABP, i.s.m. RRS én vele Nederlandse én Amsterdamse coöperaties! Dat park is zo groot dat het in theorie in al onze energie kan voorzien in Amsterdam! Het levert 16 miljard kWh op per jaar! Nu nog het gebruik afstellen op de wind, en klaar zijn we?! #heelkortdoordebocht

- geothermie (meer dan 2km onder de grond) is mogelijk in Amsterdam. Leggen we die in de handen van gemeente en commerciele partijen? Of kunnen collectieven een rol spelen!? 

Deel dit: