image

Energie Koplopersfonds is gesloten!

De inzendtermijn voor het Energie Koplopers Fonds is nu gesloten.

Het Energie Koplopersfonds staat klaar om initiatieven voor energiebesparing en/of energieopwekking in Amsterdam te ondersteunen. De aanmeldingsperiode liep van 1 december 2023 tot en met 15 februari 2024, en er is in totaal €28.000 beschikbaar om te verdelen.

We hebben 39 diverse aanvragen ontvangen, met een totaalbedrag van € 145.728.

Houd onze website in de gaten, want op maandag 4 maart vanaf 16 uur zullen we de toegekende plannen bekendmaken via e-mail en op deze pagina.

Wat is Het Energie Koplopersfonds?

Het Energie Koplopersfonds ondersteunt energiebesparende en schone energie-initiatieven in Amsterdam. 

Het Energie Koplopersfonds dec '23/ feb '24 bouwt voort op het succes van het Energiekoplopers Fonds in februari dit jaar. Ook deze keer stellen we een budget van
€ 28.000 beschikbaar om projecten te stimuleren die Amsterdam koploper schone energie maken!

Door het opzetten van een laagdrempelig fonds kan 02025 schone energie ideëen ondersteunen met geld, kennis en een netwerk. Hierdoor kan een initiatief een volgende stap zetten!

We nodigen bewoners, energiepioniers, gemeenschapsleiders en bedrijven uit om innovatieve ideeën in te dienen. Of het nu gaat om nieuwe technologieën, gemeenschapsprojecten of educatieve initiatieven, we moedigen alle voorstellen aan die bijdragen aan het doel 'Amsterdam als Koploper Schone Energie in 2025'.

Waarom deelnemen?
Naast financiële steun biedt het Energie Koplopersfonds een unieke kans om deel uit te maken van een gemeenschap gedreven beweging. Door samen te werken met de gemeente, bedrijven en bewoners, creëren we een krachtig netwerk dat de ontwikkeling van duurzame oplossingen bevordert.

Bekijk aanvragen van vorig jaar om een idee te krijgen over hoe je energie kunt opwekken of besparen voor jezelf en je buren. 

Hoe werkt het?

Tot en met 15 februari 2024 kan elke bewoner van Amsterdam een energiebesparing of schone energie opwekking idee inleveren en tot € 5.000 ontvangen om het plan uit te voeren.

 • Plan bedenken: Bedenk samen met je buren een energiebesparend en/of schone energie opwekkend plan voor jouw gebied in Amsterdam, of het nu gaat om een portiek, blok, straat, buurt of bedrijventerrein.

 • Geld aanvragen: Vul het aanvraagformulier in via de blauwe button en vertel ons wat je wil gaan doen en hoeveel geld je denkt nodig te hebben.

 • Plan uitvoeren: Als jouw plan op 4 maart 2024 wordt goedgekeurd, kan je vanaf dat moment gelijk van start gaan met het uitvoeren van het plan. Dit moet binnen 6 maanden verwezenlijkt zijn. Als je een bedrag van meer dan €2500 hebt aangevraagd, krijg je het bedrag in twee delen overgemaakt.

 • Nabespreken: Achteraf vertel je hoe het is gegaan. Dit kan in de vorm van een geschreven tekst en/of een video en met een eindbegroting inclusief kopieën van bonnen. Daarnaast wordt je verwacht om aanwezig te zijn bij één van de bijeenkomsten die door 02025 wordt georganiseerd. 


Heb je een plan voor jezelf én voor je omgeving om schone energie op te wekken?

> Vul dan het aanmeldingsformulier in via de blauwe knop bovenaan pagina. <

 

 1. Het plan vindt plaats in Amsterdam.
 2. De aanvrager is minimaal 18 jaar.
 3. De aanvrager heeft een bankrekening in Nederland en heeft € 0,01 overgemaakt op de rekening van Oranje Energie.
 4. Het plan draagt bij aan het doel energiebesparing of het opwekken of opslaan van schone energie.
 5. Initiatieven beperkt tot individuele huishoudens komen niet in aanmerking. Een geldig initiatief omvat meerdere huishoudens of samenwerking met een organisatie.
 6. Het plan wordt binnen 6 maanden uitgevoerd nadat het is goedgekeurd.
 7. Aanvrager vertelt achteraf hoe het is gegaan. Dit kan in de vorm van een geschreven tekst en/of een video en met een eindbegroting inclusief kopieën van bonnen. Daarnaast wordt je verwacht om aanwezig te zijn bij een van de bijeenkomsten georganiseerd door 02025 op 11 april 2024 of 26 september 2024

Hoe wordt het geld verdeeld?

Een groep, bestaande uit maximaal 10 personen, gaat de plannen beoordelen. We hebben hier regels voor gemaakt, en punten spelen een rol, lees hier meer over hoe deze groep tot stand is gekomen en welke punten er behaald kunnen worden.

Netwerkorganisatie 02025

02025 is een netwerkorganisatie in Amsterdam dat zich richt op het verbinden van een community van koplopers in de energietransitie. Ons doel is om bewoners en organisaties te ondersteunen bij het effectiever verduurzamen van Amsterdam, met de focus op schone en eerlijke energie.

Door samen te werken met de gemeente, bedrijven en bewoners, creëren we een krachtig netwerk dat de ontwikkeling van duurzame oplossingen bevordert. Om dit te bevorderen en elkaar te inspireren willen we je vragen om na de aanmelding je project ook op de website te plaatsen.