Verslag Energieontbijt #137 : Monumentaal Schone Energie
Wederom vanuit het Olympisch stadion en online werd er deze maand een energieontbijt georganiseerd. Met deze keer als thema monumentale panden. Je zou denken dat monumentale panden de moeilijkste opgave zijn binnen de energietransitie. Maar zoals Wubbo Ockels al zei: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal”. Wij lieten dit energieontbijt monumentale panden dienen als inspiratie aan de hele duurzame stad.
Na een online voorstelronde vertelde Jill Vervoort over haar werk bij Groene Grachten. Groene Grachten is een organisatie die meedenkt van begin tot eind hoe je monumentale panden kan verduurzamen. Van oude kerken, tot grachtenpanden en molens. Hiervoor heeft het ook een handige online tool ontwikkelt, de Groene Menukaart, waar je per gemeente of per onderwerp informatie kan vinden over verduurzaming. Daarnaast zijn ze onderdeel van het Green Light District project, een consortium die probeert de Wallen te verduurzamen. Door onder andere appartementen en winkels te isoleren of kades duurzaam te renoveren.
Jill, die zelf een technische achtergrond heeft, kreeg veel technische vragen vanuit de virtuele zaal. Zo kwamen er vragen over isoleren van rieten daken, de plaatsing van ventilatiekanalen in monumentale panden en dubbel glas.
Na Jill gaf Theodoor Koelewijn, werkzaam bij het Regionaal Energieloket, wat door Thijs werd genoemd, een masterclass isolatie. Hij legde uit hoe warmte en warmte verspreiding werkt (door geleiding, straling en stroming) en hoe luchtvochtigheid, luchtsnelheid, kleding, lichaamstemperatuur en warmtestraling van oppervlakken allemaal invloed hebben op behaaglijkheid. Pas als je snapt hoe deze elementen werken, snap je hoe isolatie goed geregeld kan worden.
Ook ging Theodoor kort in op de laatste aflevering van Zondag met Lubach, en blijkt dat extra isolatiemaatregelen van al redelijk geïsoleerde huizen toch wél zin heeft! Zijn laatste belangrijkste punt was het nut van isolatie tijdens hittegolven. Goede isolatie houdt niet alleen warmte binnen in de winter maar ook hitte buiten tijdens de zomer. Met het juiste materiaalgebruik, met de juiste soortelijke warmte, in bijvoorbeeld het dak wordt je huis minder snel warm op hete dagen.
Ook Theodoor kreeg enkele interessante vragen. Zo vroeg iemand zich af of luchtvochtigheid veel invloed heeft op warmte en weerlegde Theodoor daarop meteen de fabel dat 1 minuut het raam openzetten zou helpen bij het beter verwarmen van een huis. Volgens hem heeft dat alleen effect op de luchtkwaliteit. Ook kreeg hij vragen over tonzon. Dit blijkt een interessant materiaal waar echter nog niet het laatste over gezegd is.
Kijk naar het videoverslag voor de hele beantwoording van de vragen.
Deelnemen aan het volgende ontbijt op 10 december ?? Kijk hier het programma, en vooraanmelding! (we verwachten grote drukte dus meld je op tijd aan!)