Bericht

100 woningen voor ‘stadsveteranen’ in Amsterdam

Geplaatst op 16 maart 2021, 08:54 uur , door stichting !WOON

In het nieuwbouwproject ‘Stadsveteraan in het Amstelkwartier’ komen 100 nieuwe seniorenwoningen. Het is de eerste plek in Nederland waar deze woonformule wordt gerealiseerd. ‘Stadsveteranen’ is een mooie term voor vitale stedelijke 60-plussers. Het project is ontwikkeld door woningcorporatie Woonzorg Nederland. !WOON adviseur Clemens Mol helpt bij het opzetten van een beheercoöperatie. Daarin bepalen toekomstige bewoners samen hoe en met wie ze willen wonen.

Dorieke van Steeg is projectontwikkelaar bij Woonzorg Nederland. Zij vertelt dat het idee voor deze seniorenwoningen ontstond naar aanleiding van project B’mine in Amsterdam Noord waar woningen voor jongeren in de vrije sector huur werden aangeboden. ‘Hier kwamen ook veel senioren op af terwijl de verwachting was vooral starters en jongeren aan te trekken. Er bleek veel belangstelling om als 60-plusser zelfstandig te kunnen wonen met gedeelde faciliteiten.’ Ook deed architectenbureau Heren 5 onderzoek naar hoe mensen oud willen worden in de stad. Ze schreven hier een boekje over. Zo bedacht Heren 5 de naam ‘stadsveteraan’. Samen met gebiedsontwikkelaar AM willen ze een woongebouw creëren met verschillende appartementen voor 2 of 3 mensen samen. ‘Inmiddels zitten we in de fase van het definitieve ontwerp en hebben al veel geïnteresseerden zich aangemeld’, aldus Dorieke.

‘We willen een diverse groep bewoners aantrekken, daarom komen er appartementen waar je zelfstandig woont, maar ook zogenaamde Friends-woningen. Die zijn 85 tot 135m2 groot en bedoeld voor twee of meer personen die ‘samen zelfstandig’  willen wonen, zoals bijvoorbeeld vrienden of familie. Ze hebben elk een eigen studio met pantry en badkamer, en delen daarnaast een woonkamer met keuken. In en om het gebouw kunnen ze gebruik maken van een ruim aanbod aan collectieve voorzieningen, zoals een (dak)tuin, gym, kookstudio en een bibliotheek.’

Lees verder op de site.