Bericht

Terugblik naar het energieontbijt #149- Stadsdeel Zuid

Geplaatst op 10 december 2021, 15:57 uur
Illustration

Jarigen, energiecommissarissen, bestuurders, koplopers, nieuwe gezichten en de Sint !  Ze waren er allemaal bij in het online energieontbijt met focus op het Stadsdeel Zuid.

Vanuit het Olympisch Stadion, toch ook in Zuid, loodste moderator Rene Jansen ons soepel door het programma. Thijs Haverkamp had namelijk een blijde reden om voor deze keer de microfoon over te dragen in verband met zijn prille vaderschap. Gefeliciteerd Thijs & familie met de jonge 02025-er ! 

Gemist of terugkijken kan natuurlijk naar de hele opname van het ontbijt, maar als je een specifieke presentatie wilt kijken klik dan op de onderstaande secties uit het programma:

- Rolf Steenwinkel, 10 jaar bestaan Energiecooperatie Amsterdam Energie 
- Rocco Piers, Stadsdeelbestuurder Zuid
- Freek Willems, Coordinator Duurzaamheid Zuid 
- Sophie de Jong, Communitymanager Energiecommissarissen 
- Eline Kik, Energiecommissaris van 1077 èn directeur Green Business Club Zuidas.
- Matty van Ewijk, Pijp en Rivierenbuurt Energie Team (PRET) 
- Carolien Moree,  Bewoonster flat Buitenveldert, duurzaamheidsinitiatief van LED tot lift  

Wat is er besproken? 
Rolf Steenwinkel vierde met ons het 10 jarig bestaan van hun Amsterdam Energie Cooperatie en vertelde van ontstaan en toekomstige plannen. Zie ook hun korte promo filmpje Amsterdam Energie Cooperatie.
Rocco Piers, stadsdeelbestuurder Zuid, sprak naast zijn persooblijke inzet ook de wens voor ondersteuning en het belang om jongeren te betrekken in de duurzaamheid, zij zijn de toekomst waar wij het voor doen!
Freek Willems gaf  een overzicht van programma’s waar de gemeente ondersteuning aan geeft. Denk hierbij aan collectieve inkoop van zonnepanelen,samen leren in een VVE duurzaamheids aanpak en betrokkenheid bij concrete projecten zoals De Miranda bad en monumentaal erfgoed in Zuid. Ook heeft de gemeente oog voor de stijgende energieprijzen en biedt bewoners een voucher aan voor aanschaf van energie besparende producten. Zie onderstaande link voor meer informatie:   
Energielening:  Met de energielening van de gemeente Amsterdam kunt u goedkoop geld lenen voor energiebesparende maatregelen en voor het opwekken van duurzame energie in uw woning.
Duurzaam erfgoed loket: Het loket Duurzaam Erfgoed is de plek waar professionele en particuliere initiatiefnemers terecht kunnen voor het verduurzamen van hun erfgoed.
Sophie de Jong, Communitymanager Energiecommissarissen (EC) gaf een overzicht van de 02025 EC’s in Zuid (woon je in postcode1075 of 1080 meld je gerust aan bij Sophie) en ook een mooi overzicht van veel koploperprojecten die bezig of al klaar zijn in Zuid.
Een van deze koplopers en Energiecommissaris is Eline Kik die de verduurzaming in de Zuidas stimuleert bij bedrijven en ook zichtbaar maakt via een online dashboard op de site van de Green Business club. Deze informatie en ook kennis is handig niet alleen voor de bedrijven zelf maar ook voor buurt initiatieven.  
Matty van Ewijk is voortrekker van het 1e uur  verduurzaming in de Pijp en rivierenbuurt en nam ons mee in het ontstaan van buurt coöperatie PRET welke een scala aan activiteiten heeft ontplooid die geleid hebben tot onder andere zonnepaneel projecten in de hele buurt. Vanuit deze ervaring gaat PRET verder nieuwe initiatieven ontwikkelen zoals nadruk op VvE’s en pionieren (samen met studenten) als onderzoek naar mogelijkheden voor eigen warmtebedrijf.
 Last but not least vanuit het zuidelijkst deel, Buitenveldert, gaf Carolien Moree een inzicht hoe men in hun appartementen flat al duurzame stappen heeft gezet met onder andere een lift die eigen energie opwekt ( regeneratie ) en andere collectieve besparingen toepassen zoals LED met sensoren. Het proces om de hele VvE voor zonnepanelen op hun dak is voor hun het ultieme wens om de hele VvE achter deze , in feite no brainer, te krijgen. De gemeente gaat hier ook hulp in dat proces geven. We zijn benieuwd naar deze ontwikkelingen die voor meerdere VvE interessant kan zijn. 

Ter afsluiting kregen we nog kort bezoek middels Sint's digitale 02025 vlog, kijk hier terug alsnog..  

Het volgende online 02025 nieuwjaars event is donderdag 13 januari 2020 , save the date!
Informatie, inschrijving etc volgt spoedig op de site en via de nieuwsbrief.
  

 
Deel dit: