Bericht

Terugblik 02025 Energieontbijt Stadsdeel Zuidoost, april 2022

Geplaatst op 15 april 2022, 15:40 uur
Illustration

De wijzen komen uit het (Zuid)Oosten!  Mooie opkomst en veel oude bekende en nieuwe gezichten bij het live energieontbijt vanuit Stadsdeel ZuidOost!   

We waren te gast bij De GroeneHub in Holendrecht. Na introductie en voorstelronde waarin een zeer gevarieerde mix van buurtbewoners, bedrijven, gemeente en andere koplopers op schone energie hun ervaringen, vragen met elkaar deelden werd het een energiek programma met mooie presentaties (link naar de sheets) 

Video impressie
In deze korte video impressie 02025 energieontbijt Stadsdeel Zuid Oost, hebben we een aantal quotes van de sprekers opgenomen en kan je ook de sfeer terugvinden van dit fijne ontbijt.  Deel deze link gerust in je netwerk of in je buurt!  

Heb je de video gezien en denk je zelf ook na over het verduurzamen van je huis of buurt maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk de kunst af van buurtbewoners die dit al eerder hebben gedaan en kom dan ook eens naar een Energieontbijt. Daar kan je andere buurbewoners ontmoeten, kennis maken met andere initiatieven die al bezig zijn en betrokken bestuurders van de gemeente ontmoeten die jou kunnen helpen.

Wat is er besproken ?
Martin Jas Mogling van de Groene Hub, doe- en leergemeenschap voor sociale en duurzame koplopers introduceerde hun aanpak binnen de context van ‘het grotere verhaal’ van Gaasperdam SLIM naar QuickFit Aardgasvrij, en aan hele praktische invullingen, o.a. in de vorm van vier prachtige Donut-Deals zoals 
-Inzameling van Groente-Fruit en Etensresten (GF-E) in medebeheer: GF-E vergisten tot o.a. GroenGas. Zo wordt afval grondstof!
-QuickFix-Brigade: mensen die je helpen om je energierekening omlaag te krijgen door eenvoudige isolerende maatregelen en SLIMME tips en tricks. 
-GFE-Rattenplan: GF-E in de vergister = ratten WEG uit de buurt!
- Warmtedelen met infraroodpanelen!  Hierover meer onderstaand door Maartje Bos. 

Dirk de Jager,  één van de duurzame koplopers al vanaf 2007 in verschillen de rollen bij de gemeente , nu voorzitter van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, gaf de doelstellingen vanuit het Stadsdeel Zuidoost weer met vooral  aandacht voor ondersteunen van energiearmoede. Daarnaast verduurzamen in stadsdeel , vooral bestaande bouw is betrokken heid van bewoners van groot belang om het samen te doen 

Dirk gaat binnenkort het Stadsdeel Zuid Oost verlaten voor een verdiende "lange vakantie" en werd door 02025 Pauline Westendorp in het zonnetje gezet met woord en dank. met bewoners. Ook namens alle andere betrokkenen uit Zuidoost , bedankt Dirk! 

Annoesjka Nienhuis, Programmamanager Innovatie & Duurzaamheid bij het stadsdeel gaf in haar presenatie een praktische invulling van beleid (R&D) naar praktijk (G&O/SDZO) met als uitgangspunten Energie besparen- Energie verduurzamen - Klimaatrechtvaardigheid en samenwerking-  Leefomgeving verbeteren. Met als concrete voorbeelden het Energie Lab ZO, datacenter Restwarmte Equinix naar 300 woningen,  Verduurzamen flats lagere inkomens Reigersbos en H-buurt (Wooncomfort  verhogen tegen zelfde lasten) en ook een test project “Circulaire weg as a service” wat als proeftuin voor allerlei duurzame techniek wordt gebruikt. Voor aantal VvE verduurzmingsporjecten (3000 woningen) projecten is door het rijk een speciaal fonds aan de gemeente toegekend om dit financieel ook te realiseren.  
Annoesjka doet dit zeker niet alleen en in de presentatieheets vind je een overzicht van al haar collega’s die je zeker kan contacten voor hun specifieke kennis en kunde. 

Vanuit de groene hub is Coforce , energiecommissie in Zuidoost opgericht in 2019 om de vanuit de gemeenschap het stadsdeel te helpen versnellen. De stichting wordt bemenst door bewoners van Zuidoost. De activiteiten van de stichting worden in samenspraak uitgevoerd met, door en voor bewoners en organisaties in dit stadsdeel. Andro Bottse , bestuurder van CoForce, gaf inzicht n hun activeiten waarbij het versterken van het COforce bekendheid en netwerk een pijler is. Daarnaast  is  een ontwikkeling naar deze CoForce 2.0 vooral ook geirch om de projecten waar ze aan werken te verbinden met locale werkgelegenheid en bedrijven te koppelen op de projecten en hier dan als opdrachtgever ook de regie in te houden. Je kan je als bedrijf (werkgever) of  als gebouw (VvE) verduurzamen aanmelden bij Coforce!  Verduurzamen en tegelijk opleiding & werkgelegenheid creëren voor Zuid Oost!

Anne Stijkel, wereldberoemd in ZuidOost, bedenker, aanjager van de Groene Hub en ondersteuner van diverse activiteiten zowel duurzaam als sociaal. Belangrijke mijlpaal is via een door haar zelf ontwikkeld “Gebiedsgericht SLIM”aanpak: Gebieds opgave centraal vanuit binnenuit!!  Samen oplossen tussen gemeente en bewoners.  Een sprekend voorbeeld hiervan is de verduurzamingaanpak bij VvE Senso 1&2 (935 woningen) en Gein III BUURTwarmte (1200 woningen).  In een filmpje liet Anne haar Held , VvE voorzitter Esther, uitleggen waarom en hoe. Kijk hier beide videos  : https://youtu.be/mlstWfBSp7A?t=237   en https://www.youtube.com/watch?v=xNwh7-M47Os Mooie resultaat Anne en Esther! 

In het open Podium hadden we onder andere  Maartje Bos met een enthiousiaste pitch over een nieuwe actie vanuit de Groene Hub Warmtedelen met infraroodpanelen! Middels een extra korting op een collectieve inkoop van infrarood panelen  wordt  een 2e paneel gesponsord waarmee minder financieel krachtige bewoners gebruik van kunnen maken . Hiervoor wordt dan wel een wederkerige dienst voor inzet community  gevraagd.  Inkoop actie loopt tot 30 april dus wees er snel bij om van deze korting gebruik te maken!  ( en je helpt ook nog weer andere bewoners!~)   lees alles op deze speciale pagina en flyer 

Willem draaisma hield een korte pitch over de duurzame banenmarkt op 12 mei in Nieuw West.   Werkzoekende kunnen informatie en kennis maken met locale werkgevers.  Zie hier voor meer informatie en aanmelding.  Dit bewezen banenmarkt concept zou in combinatie met CoForce ook in nabije toekomst in ZuidOost kunnen gaan werken. We gaan hier vast meer over horen !   

Afsluitend waren onze HVA studenten Aaron, Noah en Mitchel die een korte update over hun activeitei rondom opzetten van hun zonnepanelen vergelijking site kwamen toelichten.  Er is zoveel aanbod in prijs, kwaliteit en opbrengst, maar hoe maak je de keuze?. Met hun initiatief voor een willen ze dit ondervangen en door een onafhankelijk advies en hulp te bieden bij keuze.  Ze zijn net gestart maar zullen ons op ontbijten en via 02025 op hoogte houden van de ontwikkelingen.   Heb je tips over zonnepanelen of ben je leverancier neem dan contact met ze op via (nog in ontwikkeling) : professorpaneel.nl 

Zoals kan je kan lezen, is het open podium een steeds belangrijker onderdeel voor iedereen in het ontbijt programma, dus welkom bij volgend ontbijt om jouw vraag, verhaal of tip met ons te delen!  

Aansluitend aan het ontbijt was het koploperspreekuur. We hadden hier vooraf een aantal aanmedlinge gehad van bewoners die specifieke verduurzamings vraagstuken hadden welke specialisten Rene Jansen en Huibert Spoorenberg in een persoonlijk gesprek verder  op weg hielpen met raad en daad. Ook een vraag voor onze specialisten ?  Stel jouw vraag vooraf via deze link en kom langs bij het volgende energieontbijt in centrum  voor een persoonlijk gesprek.

Het volgende energie ontbijt is donderdag 12 mei in stadsdeel Centrum.  Kijk hier voor initiële Programma en aanmelden ontbijt Centrum

 Deel dit: