Bericht

Update van duurzame initiatieven in Nieuw-West

Geplaatst op 2 januari 2023, 13:46 uur
Illustration

Een half jaar geleden deden Willem Draaisma van Energiecoöperatie Westerlicht en Bart van den Bergh van !WOON hun eerste inventarisatierondje voor duurzame initiatieven in Nieuw-West. Zij vroegen zich nu, een half jaar later, af wat er in de tussentijd door de bewoners voor stappen zijn gezet. Ze pakten de telefoon om een update rondje te doen en zetten voor u de updates op een rijtje. Laten we beginnen bij De Aker. Na het succes van de groene daken is Janita Kieft door drukte wat teruggetreden.

In haar plaats is Riekje van Albada nu actief. De focus is verschoven van de daken naar de onderkant van bomen. Gezien het enthousiasme van de wijk om met groen aan de slag te gaan hebben Riekje en Jantina via het buurtbudget ‘Van boomperkjes naar boomparkjes’ uitgezet. De aannemer, die in opdracht van De Gezonde Stad en stadsdeel Nieuw West werkte, heeft uiteindelijk afgelopen november de vijfenzeventig door de selectie van de gemeente gekomen perkjes tot parkjes verbouwd en de gekozen plantenpakketten geplaatst. ‘De Gezonde Stad’ is een organisatie die Amsterdam duurzaam en gezond wil maken door ideeën van koplopers. De Aker geeft nog als tip dat de aanleg van groene daken het best kan via Het Groene Loket. Dit bedrijf stimuleert vergroening in steden om wateroverlast en stormschade door hoosbuien te beperken, verkoeling te brengen tegen hittestress en biodiversiteit te vergroten. Wij hebben gezien (Hemsterhuisbuurt bijvoorbeeld) dat projecten als groene daken een hele leuke en makkelijke eerste stap kunnen zijn om je als buurt te verenigen en een succes te behalen, wat natuurlijk enthousiasmeert om andere projecten aan te gaan.

Het volgende gesprek dat we voeren is met Maaike van Flink en de Stadskas. Deze mooie hoek van  Slotervaart aan de Jan Tooropstraat wordt steeds meer ontdekt! Steeds meer bewoners komen langs bij Nederlandse les en doen de stagiaires van Vrouw en Vaart praktijkervaring op in de horeca. Hier kun je binnenkort wellicht ook de eerste buurtbakkerij op zonne-energie vinden. Dankzij een ‘buurtbudget’ is er een goed lopend repair-café gestart waar je bijvoorbeeld kleding kunt herstellen en je kapotte apparaten kunt repareren. De Vrijwilligers Centrale Amsterdam heeft geholpen om vrijwilligers te vinden om de projecten te draaien.

De volkstuintjes zijn erg in trek en er groeit en bloeit van alles. Zo was er op 27 november een snoeicursus en natuurlijk zijn er regelmatig groen workshops. Inmiddels staan er 74 mensen op de wachtlijst dus eigenlijk zou er uitbreiding moeten plaatsvinden. Tot het zo ver is, wordt er in januari weer geloot en krijgen de nieuwe bewoners de kans om twee jaar in de eigen wijk de handen in de aarde te steken.

De stadskas is in de winter gesloten, maar er wordt niet stil gezeten. Binnenkort komt er een [ lees het hele artikel op wooninfo.nl]...

Deel dit: