Bericht

Terugblik 02025 Energieontbijt Nieuwe Generatie Koplopers - januari 2023

Geplaatst op 17 januari 2023, 15:35 uur
Illustration

Het nieuwe jaar goed begonnen met een actief energie ontbijt in De Studio van NEMO.  Veel jongeren, koplopers en nieuwe gezichten hadden hun weg gevonden naar deze prachtige locatie. 

In deze korte video impressie 02025 energieontbijt krijg je een sfeer impressie en indruk wat de deelnemers van dit ontbijt vonden, vooral gericht op jongeren.  Deel deze link gerust in je netwerk of in je buurt!  

Heb je de video gezien en denk je zelf ook na over het verduurzamen van je huis of buurt maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk de kunst af van buurtbewoners die dit al eerder hebben gedaan en kom dan ook eens naar een Energieontbijt. Daar kan je andere buurtbewoners ontmoeten, kennis maken met andere initiatieven die al bezig zijn en betrokken bestuurders van de gemeente ontmoeten die jou kunnen helpen. 

Wat is er besproken? Klik hier voor de presentatie sheets van het gehele ontbijt
We begonnen met een gezellige inloop, inclusief koffie en de beroemde croissantjes!  Het programma werd ouderwets geopend door Thijs Haverkamp die in dagelijks leven werkzaam is bij de HVA, midden tussen de jongeren van de toekomst.

In het voorstelrondje bleek dat er veel nieuwe ,en gelukkig ook veel oude bekenden, aanwezig waren bij dit ontbijt. Dat is ook precies bedoeling van een ontbijt, verbinden en netwerken binnen- en buiten het 02025 platform! Als iedereen 10 buren, collega’s of geïnteresseerden attendeert op het platform 02025 dan groeien we samen nog sneller.

De Studio van NEMO  - Annemarie van Eekeren
Buurtprogramma, kennislink, activiteiten en workshops energie en klimaat
Naast het bekende NEMO is De Studio een speciale locatie voor specifieke thema programma's. NEMO heeft zelf een grote collectie met oa huishoudelijke apparaten uit verleden in hun depot en hebben dit gebruikt om de huidige tentoonstelling Energy junkies mee te programmeren.  Amsterdamse dagelijkse gebruiksvoorwerpen uit het verleden maken je bewust over het huidige energie gebruik. Hebben we echt alles nodig ? Ook hebben ze de 1e elektrische deelauto, de Witte kar, weer volledig gerestaureerde en is te zien in de tentoonstelling. Kom gerust langs bij de tentoonstelling Energy Junkies, tentoonstelling over maatschappelijk klimaatverandering & energie en laat je inspireren voor jouw keuzes in de toekomst.

Tertium - Maxje van der Heijden- Michiel Hulshof 
Jongeren en participatie, hoe kan je ze betrekken bij jouw project
Jongeren betrekken bij jouw project is uitdagend.  Waarom niet? Argumenten genoeg, maar juist waarom wel ? Het serieus nemen van jongeren is een belangrijk aspect. Vaak bepalen volwassenen de route en worden de jongeren zijdelings geïnformeerd of gevraagd in een inspraakavond ook wel “participizza avond” genoemd. Leuk, informatief en staat goed in het proces, maar is niet samen. Gouden tip: ga vooral met vertrouwen samen creëren! Ondersteun ze in het proces in plaats van het te bepalen. Dat werkt. Online lijkt de jongeren aan te spreken, maar eigenlijk is het persoonlijk contact bij jongeren net zo belangrijk.  Meer tips en valkuilen rondom jongeren participatie, lees de E-Zine Jongeren & Participatie van Tertium.

02025 Koploperfonds - Pauline Westendorp
Laagdrempelig fonds voor nieuwe koplopers en gebiedsinitiatieven gericht op schone energie! Voor en door koplopers.
Hoe werkt het? Nieuwe 02025 koplopers uit Amsterdam mogen meedoen om kennis, netwerk en financiering te kunnen benutten als hefboom voor een kick start van hun initiatief. Een initiatief dat past bij het doel van het platform 02025 'Amsterdam koploper schone energie in 2025' kan een beroep doen op het 02025 Energiekoplopersfonds. Zo’n collectief wil ofwel energie besparen, opwekken of opslaan. Vanaf 1 tot 28 februari kan je als collectief een verzoek indienen en voor uiterlijk 15 maart is bekend of jullie het krijgen. Naast de mogelijkheid dat elke aanvrager zo de kans krijgt om geld voor de volgende stap te krijgen, krijg je sowieso al het 02025 netwerk van organisaties zoals gemeente, banken, adviseurs, platforms en de kennis van betrokken koplopers erbij. Meer weten, vragen en suggesties ? Mail pauline@0025.nl of kijk op Energiekoploperfonds site voor meer info.

Amsterdam University College (UVA) - Dylan Suijker
Praktijkcase projectmatige ondersteuning door studenten
De UAC heeft de ambitie om studenten die veelal een aantal jaar op de campus doorbrengen te verbinden met de buurt. Dit is niet alleen een sociale functie maar ook praktische invulling door hier een opdracht aan te koppelen waar buurt en student samenwerkt.  Studenten kunnen hier 168 studieuren aan besteden waarmee een serieuze opdracht mee kan worden ondersteunt. Hiervoor zoekt Dylan en UAC nog nieuwe opdrachten. Heb je een buurtinitiatief in Watergraafsmeer/Oost welke hulp kan gebruiken, neem contact met Dylan, d.p.l.suijker@uva.nl  voor een vrijblijvende intake.

HVA buurtcampus - Mariska Gunsing 
Kennisdeler Duurzaamheid, doel verbinden locale organisaties en studenten
In de Buurtcampus in komt de kennis van onderzoekers, professionals en ondernemers samen met de kennis van studenten en buurtbewoners. Om beter van elkaar te kunnen leren en fijner met elkaar te kunnen leven. De Buurtcampus werkt samen met OBA(bibliotheek).  Binnen de campus worden 3 themas, Inclusief, duurzaamheid en gezondheid ondersteund. Repair cafe, kleding ruil maar ook energie/duurzaamheid vraagstukken komen aan bod. Heb jij een vraagstuk dat belangrijk is voor Oost? Wil je gebruik maken van de kennis en methodieken van studenten van verschillende opleidingen? Doe mee aan de community! Laat ons je idee of project weten en kijk wat Buurtcampus Oost voor jou kan betekenen, mail naar hello@buurtcampusoost.nl  

Klimaatstarters - Gerben Sikkema/  Rida El Aji
Advies & begeleiding verduurzaming, wat drijft ze wat kunnen ze betekenen
Deze jonge bouwkundige ingenieurs zijn Klimaatstarters begonnen met doel het anders te doen dan anderen. Meer maatwerk advies en gedegen rapportages welke ze met onder andere doorblaastest, thermo grafisch, onderzoek etc. onderbouwen.  Daarnaast is het ontzorgen van het verduurzaming proces is een belangrijke service van deze jonge ondernemers. Wil je meer weten wat Gerben en collega’s voor jouw project kan betekenen?  Kijk eens op de site bij www.klimaatstarters.nl  

Zuiderlicht- Aukje van Bezeij
Energie coöperatie Zuiderlicht heeft een nieuwe oplossing voor “tijdelijke installaties” ontwikkelt.  Door in specifieke projecten gebruik te maken van zogenaamde Weespanelen, hergebruik van oudere zonnepanelen die van andere projecten komen, kunnen tijdelijke projecten toch voorzien worden van zonnepanelen. Ook op De Studio van NEMO !. Tevens worden deze projecten gebruikt als leerschool voor jongeren die meehelpen met deze installaties en zo werkervaring opdoen.
Daarnaast is er weer een nieuwe opleiding projectleider Zonnepanelen binnenkort. Geïnteresseerd of meer weten over de mogelijkheid van weespanelen of projectleider opleiding? Neem contact met Aukje via www.zuiderlicht.nu  

GetRebell -  Daniel de Weerdt
Dit studentenplatform is opgericht als matching van stages/opdrachten tussen organisaties en studenten. Werkervaring opdoen, stage lopen of meewerken aan projecten alles is mogelijk. Via Rebell kan je snel en eenvoudig flexibele studenten vinden uit ieder kennisveld, die aansluiten bij jouw project of organisatie. Kijk op de site van www.getrebell.com of neem contact met daniel@getrebell.com 

Volgend Energieontbijt is 9 maart. Aanmelden kan nu al via de site 


Deel dit: