Bericht

Vergaderen in consent: opdat alle stemmen gelden! Verslag van de themadag.

Geplaatst op 21 februari 2023, 11:23 uur
Illustration

De aanleiding voor de themadag die we volgden met 12 deelnemers en een docente is de spannende periode waarin we met de energietransitie terecht gekomen zijn. De tijd waarin het energiegesprek overal gevoerd wordt. Wind in de achtertuin? Wie levert mijn verwarming tegen welke prijs? Hoe betaal ik mijn hoge energierekening? Vernieuwende ideeën, mooie plannen, overgaan op schone energie, iedereen weet een stukje. En gezamenlijk weet je veel meer!

Alle stemmen gelden, iedereen doet mee en wordt gehoord. Een besluit voor opwek of besparen van energie in je gemeenschap wordt gezamenlijk, op basis van gelijkwaardigheid genomen (met consent) en iedereen die mee wil doen, voelt zich daardoor betrokken, neemt verantwoordelijkheid en blijft meedoen!

En heel concreet: we hebben met 02025-Oranje Energie een Energiekoplopers Fonds, waarin €28.000 zit, waarvan we beloofd hebben dat we dat in consent gaan verdelen met een Toekennersteam van koplopers. Een groot deel van dit team was aanwezig zaterdag. Lees meer op https://02025.nl/koplopersfonds 

De training Themamiddag werd gegeven door Rachel Kruk, mede-oprichter van de CONSENT-methode. 

Wat hebben we geleerd?
- uitgangspunten van de CONSENT-methode
- gespreksetiquette
- de structuur van een bijeenkomst
- wat consent is
- hoe je van een idee of voorstel tot consent komt
- en we oefenden met door ons ingebrachte vraagstukken, zeer interessante en actuele vraagstukken over APEC en coöperaties, het positieve energieverhaal, werving deelnemers Energiekoplopers Fonds en een case uit Noord. 

Het was een zeer geslaagde middag met een zeer goed sfeer. Met meteen vanaf het begin scherpte in het gesprek en focus op het proces. Later meer. Wil je dit ook leren in 02025 verband? Mail ons! pauline@02025.nl  

Let op: vanaf 1 juni vergadert Oranje Energie - 02025 in consent. Alle stemmen gelden. 

Deel dit: