Bericht

Terugblik 02025 Energie borrel "Coöperatieven geven Energie aan de Stad"

Geplaatst op 15 mei 2023, 16:55 uur
Illustration

Een vreemd tijdstip voor het populaire energieontbijt deze keer. In plaats van de ochtend hebben we het verplaatst naar een middagsessie als een 02025 Energieborrrel. De opzet van een paar korte, waardevolle presentaties en daarna gelegenheid voor netwerken met elkaar was een goede zet. Volle zaal en veel gesprekken na afloop!

Het thema rondom coöperatieve energie-initiatieven is een actueel onderwerp wat leeft in de stad. Sleutelwoord is samenwerking, zowel als buurt, wijk maar ook met verschillende organisaties in de stad. 

We hebben een korte video impressie gemaakt en kan je hier terugkijken. 

Wat is er besproken ? (je kan de presentatiesheets hier downloaden
Frank Boon, één van de oprichters van het Energie coöperatie Zuiderlicht, en betrokken bij ondersteuning van diverse andere coöperaties legde uit wat de grondbeginselen zijn van een energie coöperatie. Collectief van bewoners en/of ondernemers die met elkaar duurzame energieprojecten doen- Open lidmaatschap-Geen winstoogmerk- Democratisch: 1 persoon, 1 stem- Samenwerking met andere collectieven
Al vanuit zijn studietijd is Frank met coöperatieve aanpak bezig. De afgelopen jaren heeft coöperatief samenwerken een flinke ontwikkeling in Nederland doorgemaakt. Momenteel zijn er zo’n 700 in Nederland actief. Bij een van de overkoepelende organisatie, energie samen, kan je de ontwikkeling volgen via de Lokale Energie Monitor  waar jaarlijks een overzicht terug te vinden is over diverse coöperaties. Collectief van bewoners en/of ondernemers die met elkaar duurzame energieprojecten uitvoeren.

Als voorbeeld van energie cooperaties gaf Andrea van de Graaf - APEC (Amsterdamse Producerende Energie Cooperaties) een presentatie van de verschillende initiatieven in de stad. Zowel op gebied van zon, wind en warmte zijn verschillende coöperaties actief. Ook behartigen ze de belangen van de Amsterdamse energiecoöperaties, werken samen aan grotere projecten en ondersteunen kleinere coöperaties en ontwikkelen/ geven cursussen. In jouw buurt is vast ook een coöperatie actief en kan je eenvoudig meedoen. Sluit je aan bij een van de coöperaties of als je er zelf één wilt beginnen laat het ook weten.
Amsterdam Energie  
Ecostroom 
Ketelhuis WG 
Meer Energie  
NDSM Energie   
Weesp Duurzaam  
Zuiderlicht  

Vanuit de centrale stad is Marc van Gemert – Programmadirecteur Versnelling verduurzaming stad en organisatie- onder andere bezig met de ondersteuning verduurzaming vanuit de gemeente. Hij stelde de zaal een paar vragen: Wat is jullie  droom naar 2030.? Waar staan de coöperaties dan? Zijn ze gebiedsgericht? Functioneel ingericht? Is ieder huishouden lid van een lokale coöperatie en is dat gewoon normaal geworden?
Aantal reacties in de zaal resulteerde in mooie gespreksstof  en discussies onder andere over;  zijn er nog wel stadsdelen en samenwerking tussen verschillende cooperaties wordt steeds belangrijker en noodzakelijker. Ook locale bestaande initiatieven zoals in de Pijp (PRET) gebruiken om verdere versnelling naar coöperatief samenwerken te versterken.

Uiteraard is voor ondersteuning geld nodig, dat vaak uit (locale) overheid subsidie of ontwikkelfondsen komt. Ook vanuit financiële wereld is grote belangstelling en ondersteuning beschikbaar, zoals de Cooperatieve Rabobank die actief is op dit gebied. David Zuilhof van de Rabobank legde in zijn presentatie uit dat de bank niet alleen met geld maar ook hun kennis en netwerk hiervoor beschikbaar stelt. Ook hebben ze een aantal fondsen; Ontwikkelfonds, Realisatiefonds en Cooperatiefonds in hun portfolio ter ondersteuning van cooperatieve inititatieven. Kijk voor meer informatie bij de projectencentrale bank of neem contact op met de energiecooperatiedesk.nh@rabobank.nl 

Na afloop van de plenaire sessie bleef het nog lang "onrustig" ….  Mooie, waardevolle gesprekken en ook veel agenda’s werden gedeeld voor vervolgafspraken. Tot de volgende borrel of ontbijt!