Bericht

Energie subsidie nu ook bij 1 verduurzamingsmaatregel

Geplaatst op 22 mei 2023, 10:37 uur
Illustration

De overheid maakt het makkelijker om subsidie te krijgen voor verduurzamen van de woning. Dat kan nu al bij één energiebesparende maatregel. Bijvoorbeeld bij het aanbrengen van dubbel Hr++ glas in de bestaande kozijnen of bij vloerisolatie. Deze vereenvoudiging  maakt het voor zowel de verhuurder als de huurder interessanter om aan de slag te gaan en zo de energierekening te verlagen. De verhuurder ontvangt de subsidie, maar de huurder betaalt zo minder huurverhoging bij een verbetering van de woning.

De Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) is bedoeld voor eigenaar/verhuurders. Zij kunnen de bijdrage aanvragen. Maar ook huurders hebben hier voordeel bij. Zij kunnen hun verhuurder verzoeken hun huurwoning energiezuiniger te maken door isolatie of een zuinigere ketel. De verhuurder is wettelijke verplicht aan een dergelijk verzoek mee te werken. De huurder moet dan wel een redelijke huurverhoging voor deze woningverbetering betalen. Die verhoging wordt berekend op basis van de investering van de verhuurder voor de verbetering. De verleende subsidie gaat af van dit bedrag en zo is ook de huurders beter af, met minder huurverhoging.

Nadeel van uitvoeren van één maatregel is dat het subsidiabele bedrag gehalveerd wordt. Zo is het maximale subsidiabele bedrag voor Hr++ glas €53 per vierkante meter glas. Bij alleen de uitvoer van deze maatregel komt dat op €26,50/m2. Bij uitvoering van een tweede of meerdere maatregel is de maximale subsidie mogelijk. De subsidie geldt in hoofdlijn voor maatregelen voor duurzaamheid, maar ook voor enkele onderhoudsmaatregelen als deze worden gecombineerd. Zo wordt bij het integraal vervangen van het kozijn en glas, de vervanging van de kozijnen als tweede maatregel gezien.

Met ons stappenplan: ‘Aan de slag met een goed geïsoleerde huurwoning’ leggen we haarfijn uit wat u zelf kunt doen. U leest ook hoe !WOON u aanvullend kan adviseren enf ondersteunen in dit traject. Onze hulp is gratis.

Lees hier meer informatie over de regeling.

 


Deel dit: