Bericht

Slecht en goed nieuws

Geplaatst op 7 september 2023, 10:53 uur
Illustration

Wij (02025-Oranje energie) gebruiken al jaren 19 woorden in onze les op scholen bij het schoolenergieproject. Over dat de aarde structureel te warm is en dat daarom water verdampt. Dat dat leidt tot uitdroging en bosbranden. En het leidt tot extreem weer en overstromingen.

Aap noot mies.
Kolen olie gas. Deken kas. Warm droog brand. Damp buien overstroming.

Vandaag was het nieuws dat de oppervlaktetemperatuur op aarde 17 graden Celsius was, gemiddeld, In de maanden juni, juli en augustus, een record. Velen hebben dit jaar de gevolgen van deze 'koorts' ervaren of gezien.

Behalve de mensen die thuis blijven in de zomer. Mensen met te weinig geld om op vakantie te gaan. En dat is het tweede slechte nieuws, de energiearmoede neemt snel toe in steden. TNO-er uit Amterdam Noord , Peter Mulder licht in de podcast van Studio Energie eea toe. Volg ook de links die interviewer Remco de Boer bij de podcast toevoegt. Allerlei interessante onderzoeken die wijzen op 1 miljoen Nederlanders die onder de armoedegrens dreigen te vallen. 


Opwek, opslag, besparen. Warmtenet, groengas, alles elektrisch. Feest.

Het goede nieuws is dat we samenwerken aan onze gedeelde toekomst. Neem onze stad bezaaid met een miljoen zonnepanelen, een klus die wij hebben geklaard door samen te werken. En nog meer goed nieuws: op 18 september ontkurkt RvO een enorme pot met geld voor Duurzaam Maatschappelijk Vastgoed - €190 miljoen!

Onze droom? Iedere 02025-lezer wordt een actieve deelnemer. Dat is de kracht van een gemeenschap die in actie komt. En tomeloze enthousiasme stopt daar niet: we organiseren een fietstocht oa langs energie opwek en opslag in Zuidoost en Flex-City in Oost op 16 september, meer dan genoeg te doen in de stad om hoop te houden op een wonder. 

Er is nog meer goed nieuws, hoopvolle berichten die erop wijzen dat een verzachting van de twee bovenstaande rampen met elkaar verbonden zijn. Vertrouwen keert terug in de samenleving als we iets doen! Alles wijst erop dat er een heleboel gebeurt! En er is nog veel meer mogelijk dan De Boer en Mulder in hun podcast aangeven als oplossingsrichting. Daar praten ze over grote oplossingen voor vele woningen tegelijk. In Amsterdam is de beweging op gang naar kleine oplossingen voor weinig mensen tegelijk, maar wel oplossingen die goedkoop zijn en die een blijvend vangnet creeren voor de mensen die het gevoel hebben niet mee te kunnen doen met een tochtig huis en een laag budget.  

Zie bijvoorbeeld het Buurt Bespaar Fonds en alle andere energiebespaaracties in de andere 7 stadsdelen, gefinancierd door de gemeente. En volg de ontwikkelingen rond een mogelijk gemeentelijk cooperatief energiebedrijf gevoed door coöperatieve wind op zee. En het miljoenste zonnepaneel in Amsterdam gelegd door allemaal projectteams van allerlei pluimage! 

En verbaas je over alle activiteiten die plaats vinden rond opleiding zoals Thuisbaas die weer integraal adviseurs aardgasvrij opleidt.  

Het goede nieuws is ook dat wetenschappers ons komen helpen met literatuur en cursussen over netwerksturing. Vandaag is er eentje waarin we de vraag voorleggen hoe we het perspectief op de coöperatieve doelen kunnen krijgen, met Eelke Wielinga en deelnemers als netwerkexpert Jacqueline Cramer, de Haven, de gemeente, de coöperaties, twee hubs in Zuidoost, jongeren, branchemensen, etc! 

Dus waar wacht je op? Het is tijd om je aan te sluiten bij de doeners, tijd om jouw schakel aan te rijgen aan onze keten van verandering. Spring op de fiets en maak deel uit van het vangnet van ons community-netwerk. Samen maken we het verschil!

Voor meer informatie, lees alles op deze site! Kijk om je heen, en beter nog, kijk naar de toekomst. Dat is het Amsterdam dat we samen bouwen!

 

 

 

 

 

Deel dit: