Leuk dat je wilt deelnemen. Zou je svp eerst willen inloggen of aanmelden
organisatie

Watergraafsmeer Samen Duurzaam

Netwerkorganisatie, Informele groep

We staan voor een flinke maatschappelijke opgave. Het Akkoord van Parijs, Nederland aardgasvrij, Amsterdam Klimaatneutraal, de Watergraafsmeer koploper schone energie. Allemaal politieke ambities, maar hoe gaan we dat doen? Vrijwel iedereen in Nederland is nog steeds afhankelijk van het aardgasnetwerk en de opwekking van duurzame energie komt hier langzaam op gang, zeker vergeleken met de andere EU landen.


De gemeente Amsterdam wil de energietransitie buurt- of wijkgericht organiseren. In 2020 moet er voor alle wijken al een plan liggen! Er lijken momenteel drie hoofdlijnen te zijn voor de verduurzaming van de energievraag: een warmtenet, ‘all electric’ en groengas. Verdere onderverdeling en ook combinaties van deze lijnen zijn mogelijk.


In de Watergraafsmeer is al enkele jaren de energiecoöperatie MeerEnergie actief, met inmiddels bijna 1.000 leden. De gemeente heeft dit initiatief omarmd en zij gaat het helpen ontwikkelen. Daar zijn wij heel blij mee natuurlijk, maar de oplossing van MeerEnergie, een warmtenet op basis van de restwarmte van de datacenters in Sciencepark, geldt alleen voor een deel van de Watergraafsmeer, namelijk Middenmeer Noord. Het plan is gericht op 5.000 woningen. Een tiental andere wijken met een veelvoud aan woningen, zoals Betondorp, Amsteldorp en Don Bosco, zullen op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden voor een buurtgerichte energietransitie.


Op dit onderwerp bestaat in de Watergraafsmeer nog geen structuur of initiatief dat de bewoners en de bestaande organisaties direct aanspreekt en met elkaar verbindt. Op gemeentelijk en op stadsdeel niveau zijn er zeker belangrijke ontwikkelingen gaande, maar die bereiken onvoldoende de zgn. haarvaten van de buurt. Daarnaast zijn er binnen de Watergraafsmeer zelf ook interessante activiteiten, maar die ontberen een onderling verband en zij gaan niet specifiek over duurzame energie (MeerEnergie uitgezonderd natuurlijk). Uit eerdere activiteiten van ons blijkt dat er nog veel onwetendheid en ook een zekere onrust in de buurt bestaat. 


Wij zijn met z'n drieën, Nico, Erwin en Peter. We willen deze uitdaging oppakken, samen met Stadsdeel Oost en het gebiedsteam Watergraafsmeer. Wij noemen ons Watergraafsmeer Samen Duurzaam. Ben je geïnteresseerd? Wil je meedoen? Bel ons op 06 - 2890 1029 of stuur een e-mail: peter@pbhoogendijk.nl


 

Deel dit: