Leuk dat je wilt deelnemen. Zou je svp eerst willen inloggen of aanmelden
Project

Mijn tv debuut ;) op EenVandaag op NPO 1. Marly wil haar woning gasloos maken met behulp van de subsidie van de gemeente, maar de woningbouwvereniging (Ymere) geeft hier geen toestemming voor. 'Ik ben een politieke issue geworden'

Geplaatst op 14 juni 2019, 10:19 uur

Marly wil een gasloos huurhuis, maar dat mag niet: 'Ik ben een politieke issue geworden'

Donderdag 13 juni om 18.15u werd het interview met Marly uitgezonden op EenVandaag op NPO 1. Marly wil haar woning gasloos maken met behulp van de subsidie van de gemeente, maar de woningbouwvereniging (Ymere) geeft hier geen toestemming voor.

https://eenvandaag.avrotros.nl/item/marly-wil-een-gasloos-huurhuis-maar-dat-mag-niet-ik-ben-een-politieke-issue-geworden/

Toelichting

Mijn verhaal is sterk, Ruud zijn verhaal is sterk maar Marjolein Cazemier van Ymere lijkt nu met een nieuw argument te komen? Ze zegt: "Maar als we even kijken waar we hier staan: Amsterdamse School, woningen bijna honderd jaar oud, gemeentelijk monument." Dus? Die mogen niet veranderd/verduurzaamd worden? Deze huizen hadden in 1928 ook al een CV-ketel, radiatoren, HR++ glas, binnenwandisolatie en CO2 gestuurde, mechanische ventilatie zeker? En een note: De woningen zijn net gerenoveerd? 2011... is dat net?

Saillant detail: In 2016, tijdens een Duurzame Huizendag ben ik juist zeer geïnspireerd geraakt door een prachtige gasloze woning in een oud Amsterdams schoolgebouw uit 1910! Deze woning was op een hele mooie en bovenal zeer moderne en strakke uitvoering verduurzaamd. Ik was zeer onder de indruk en dacht, dat kan in mijn woning ook. Het bewijst dat er geen probleem is qua bouwjaar van de woning.

Die woning was van...

Marjolein Cazemier.

 

Marjolein doet het dus voorkomen dat de woningen "net" gerenoveerd zijn. Nou ja, dat was in 2011, dus zo "net" is dat nou ook weer niet. "As we speak" staat de boel in de steigers voor een nieuwe schilderbeurt, dus zo lang is het dan toch wel weer geleden. Maar goed, de CV-ketel is dus 8 jaar oud, dus die kan nog wel 8 jaar mee. Maar dat kan prima in een andere woning van Ymere, die nu nog met gas gebouwd of gerenoveerd worden, toch??? Hetzelfde geldt voor de mechanische ventilatie. (dat zijn ook de enige installaties. Aangezien mevr. Cazemier het had over "heel veel nieuwe installaties". 2 installaties dus...) En anders is er altijd nog Marktplaats, zodat die installaties in een ander huis nog jaren mee kunnen.

De letterlijke tekst van Marjolein Cazemier in de TV uitzending van EenVandaag:
"Het is een hartstikke sympatieke vraag van mevrouw. Ehm, en we gaan uiteindelijk met onze woningen ook van het gas af. Dat doen we als we weten wat de alternatieve voorziening voor de hele wijk is. Dus we gaan niet individuele woningen voor die tijd van het gas afhalen. Maar als we even kijken waar we hier staan: Amsterdamse School, woningen bijna honderd jaar oud, gemeentelijk monument. Eh, net gerenoveerd. Dus de woning is eigenlijk aan de binnenkant, heeft de kwaliteit van een nieuwbouwwoning, met het allergroenste energielabel A. Daar zitten ook heel veel nieuwe installaties in. Als we die installaties nu eruit moeten slopen. Nou, dat is kapitaalvernietiging."

Het is geen kapitaalvernietiging als ik deze installaties doorgeef of doorverkoop aan iemand met een woning die nu nog niet voldoende geïsoleerd is (want dat moet de woning wel zijn, goed geïsoleerd bij full electric), en dan voor de komende bv 8 jaar deze cv ketel opgebruiken totdat ook deze woning voldoende geïsoleerd is. Hoe duurzaam is dit, en totaal geen verspilling, in een slecht geïsoleerde woning een 2e hands cv plaatsen, daarmee voorkom je dat je daar een nieuwe moet kopen, want dat is pas verspilling en kapitaalvernietiging.... anno 2019 een nieuwe cv ketel kopen. 

Gewenst resultaat 
Mijn woning van het aardgas af laten sluiten en full electric gaan.
Idee
Deel dit: