Project

Watergraafsmeer

Geplaatst op 15 oktober 2019, 11:17 uur

In de Watergraafsmeer is al enkele jaren de energiecoöperatie MeerEnergie actief, met inmiddels bijna 1.000 leden. De gemeente heeft dit initiatief omarmd en zij gaat het helpen ontwikkelen. Daar zijn wij heel blij mee natuurlijk, maar de oplossing van MeerEnergie, een warmtenet op basis van de restwarmte van de datacenters in Sciencepark, geldt alleen voor een deel van de Watergraafsmeer, namelijk Middenmeer Noord. Het plan is gericht op 5.000 woningen. Een tiental andere wijken met een veelvoud aan woningen, zoals Betondorp, Amsteldorp en Don Bosco, zullen op zoek moeten gaan naar andere mogelijkheden voor een buurtgerichte energietransitie.

Gewenst resultaat 
Het doel is om de bewoners van de 12 buurten (dorpen) van de Watergraafsmeer te informeren over de kansen en mogelijkheden op het gebied van de energietransitie. De gemeente wil per buurt bepalen wat de beste oplossing is om aardgasvrij te worden. Daarom willen wij eerst met de bewoners van de buurten in gesprek gaan om te horen wat zij zelf willen en om hen te informeren wat er mogelijk is. Op dit onderwerp (aardgasvrij) bestaat in de Watergraafsmeer nog geen structuur of initiatief dat de bewoners en de bestaande organisaties direct aanspreekt en met elkaar verbindt. Op gemeentelijk en op stadsdeel niveau zijn er zeker belangrijke ontwikkelingen gaande, maar die bereiken onvoldoende de zgn. haarvaten van de buurt. Daarnaast zijn er binnen de Watergraafsmeer zelf ook interessante activiteiten, maar die ontberen een onderling verband en zij gaan niet specifiek over duurzame energie (MeerEnergie uitgezonderd natuurlijk). Uit eerdere activiteiten blijkt dat er veel onwetendheid en ook een zekere onrust in de buurt bestaat.

Kortom, ons doel is draagvlak en samenwerking in heel de Watergraafsmeer organiseren op het gebied de ‘buurtgerichte energietransitie’ en de aardgasvrije ambitie van Amsterdam.
Init.
Illustration
 
Deel dit:
Laatste 2 projectupdates

Peter Hoogendijk


We zijn gestart met z'n drieën: Nico (Energiecommissaris van 1098), Erwin (buurman van Nico) en Peter (Energiecommissaris van 1097). Samen zijn wij de Energiecommissie Watergraafsmeer :-), beter bekend als Watergraafsmeer Samen Duurzaam WSD. We staan regelmatig op de Pure Markt in Park Frankendael om...

lees meer
0
Open de update in eigen pagina
Projectleiders
Nog geen reacties