Welkom!

op het online platform van de beweging 02025.nl. Hier werken we samen om Amsterdam koploper van de energietransitie te maken: 020 nul CO2 uitstoot in 2025 – het kan als we het willen!

Waarom? Omdat de opwarming van de aarde de mensheid bedreigt. Een tijdige afbouw van CO2 uitstoot lukt alleen als we enorm gaan versnellen. Omdat we als Amsterdam alles in huis hebben om een inspirerend voorbeeld te worden: de mensen, de kennis en de innovatiekracht. En omdat Amsterdammers er alleen maar bij winnen: schone lucht, blijvend betaalbare energie, werkgelegenheid, export, reputatie, solidariteit en trots. En wat we leren kunnen we delen. Daarom kan dit ook een cadeau van Amsterdammers aan de wereld worden.

Je bent van harte uitgenodigd mee te doen. Op dit platform (nu nog in Beta) proberen we dat zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. Neus een beetje rond, maak hier een profiel aan en ga aan de slag. Je kunt ook eerst eens langskomen bij een energieontbijt, bij activiteiten zie je waar en wanneer dat kan. Heb je nog vragen? Check dan de FAQ of neem contact op met Thijs.

Linda Vosjan, Pauline Westendorp, Radboud Williams, Peter Hoogendijk, Ronald van Oijen, Ruurd Priester, Sven Jense, Thijs Haverkamp – initiatiefnemers.

 

Manifest 02025.nl

Dit is waar deze beweging voor staat:

1. We delen een doel
We zorgen dat Amsterdam in 2025 geen CO2 meer uitstoot. Dat is het geweldige cadeau dat Amsterdammers elkaar kunnen geven als de stad 750 jaar bestaat. Het belangrijkst aan de doelstelling is de mentaliteit: de keuze leider en koploper te zijn. Niet verschuilen achter anderen, niet in slaap laten sussen, maar zelf volop verantwoordelijkheid nemen en deel van de oplossing zijn.

2. We laten zien dat het kan en hoe
We weten dat zo’n snelle transitie mogelijk is als je het wil. Voor een deel weten we al hoe. Voor een deel zullen we dat gaandeweg moeten ontdekken. Het gaat dus niet alleen om implementeren, maar ook om leren. In het netwerk is een geweldig team van wetenschappers actief. Zij helpen door een praktisch dashboard te ontwikkelen en te zorgen dat alle kennis optimaal wordt gedeeld.

3. We creëren de benodigde condities
We doen er alles aan om (informele) leiders in lokaal politiek en bestuur in het netwerk te betrekken. We vinden het namelijk even nodig als logisch dat de volksvertegenwoordiging de transitie met passende wet- en regelgeving faciliteert. We blijven wel nadrukkelijk onafhankelijk. Het mandaat van het initiatief volgt uit de enorme maatschappelijke urgentie.

4. We maken meedoen voor iedereen aantrekkelijk
We zijn van en voor Amsterdammers. We zien de energietransitie vooral als een positief ecologisch en sociaal initiatief. Het netwerk is er dan ook voor iedereen: los van achtergrond, kennisniveau, middelen en waar je woont of werkt. We zorgen dat meedoen iets oplevert: inspiratie, contacten, kennis, oplossingen, besparing en misschien zelfs een klus of een baan.

5. We delen ervaringen, kennis en oplossingen
We helpen te versnellen door nieuwe verbindingen te faciliteren. Tussen tussen bewoners, ondernemers, organisaties, onderzoekers en overheid, en tussen vraag en aanbod. We faciliteren ontmoetingen en organiseren veel open bijeenkomsten in de stad, zowel on- als offline. We stimuleren daarbij uitwisseling van inspiratie, (how to) kennis en oplossingen.

6. We dagen onszelf en elkaar uit
We weten dat we lichtende voorbeelden nodig hebben, die inspireren en over de stad kunnen uitwaaieren. Daarom helpen we koplopers en koploperprojecten. Door ze actief te ondersteunen en in de spotlights te zetten – op bijeenkomsten, op het online platform en op sociale media. We organiseren ook challenges, om mensen en organisaties uit te dagen zelf koploper te worden.

7. We vieren successen
We weten dat de opgave niet eenvoudig is. Maar mensen willen zich wel graag met succes identificeren; dat is een belangrijke reden om mee te doen. Gelukkig kan succes veel gezichten hebben: implementatie, originaliteit, uitstraling, impact, maar ook de overdraagbaar- en opschaalbaarheid. Daarom zorgen we dat we heel creatief zijn in successen vieren. Meedoen is een feestje.