Bericht

Terugblik 02025 Energieontbijt Stadsdeel Centrum, mei 2022

Geplaatst op 16 mei 2022, 17:27 uur
Illustration

In het hartje van de stad een Energieontbijt! Geen toeristen maar lokale betrokken bewoners, koplopers schone energie, bestuurders en organisaties op het gebied van schone energie 

In een vol programma met inspirerende sprekers zoals stadsdeelwethouder Micha Mos en Rianne den Ouden van Groene Grachten. En Marieke van Doorninck wethouder duurzaamheid, die ons de resultaten van afgelopen jaren presenteerde en ook nieuwe ideeën voor de komende 4 jaar van het nieuwe college en ons allemaal.  

Kijk hier voor de presentatie sheets van het gehele ontbijt.

Video impressie
In deze korte video impressie 02025 energieontbijt Stadsdeel Centrum hebben we een aantal quotes van de sprekers opgenomen en kan je ook de sfeer terugvinden van dit fijne ontbijt.  Deel deze link gerust in je netwerk of in je buurt!  

Heb je de video gezien en denk je zelf ook na over het verduurzamen van je huis of buurt maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk de kunst af van buurtbewoners die dit al eerder hebben gedaan en kom dan ook eens naar een Energieontbijt. Daar kan je andere buurtbewoners ontmoeten, kennis maken met andere initiatieven die al bezig zijn en betrokken bestuurders van de gemeente ontmoeten die jou kunnen helpen.

Wat is er besproken ?
Sunke Puell is Waags facility manager. Ze heet ons welkom met een geschiedenisles van deze historische locatie uit 1691 die de Waag is. In de middelste toren is het Theatrum Anatomicum die als een ruimte voor experiment, observaties en als leeromgeving diende. Dat is het eigenlijk nog steeds, maar dan op andere manier onder andere, nu het Energieontbijt! Lees meer over de historie van theatrum 
Een van Sunkes missies is om -zoals ze het zelf noemt- “het Werkpaard De Waag” stap-voor-stap te verduurzamen. Plannen maken met respect voor de historie en hiermee het gebouw behouden voor de toekomst. De 1e stap is al ingezet door raamkier dichting en dit jaar komt er dubbel glas, met dank aan De Gemeente.

Marieke van Doorninck
Wat een eer om Marieke van Doorninck te gast te hebben, maar ook fijn om als platform 02025 de verbinding tussen de politiek en de koplopers in de Stad te kunnen leggen. Marieke gaf aan dat de discussies in de stad de laatste tijd hevig (oa wind thema) waren maar ook veel inzichten en lering geven. Vooral over wat er wel kan! Ambitieus samenwerken met alle organisaties en bewoners is noodzakelijk. De CO2 uitstoot daalde in de Corona periode waardoor iedereen dacht dat we goede weg waren, echter is deze nu weer oplopend doordat de economie volop draait. Daarom is nu het moment om beweging te maken om doelen te verhogen van 55 naar 60% CO2 reductie in 2030. We hebben hierbij alle beschikbare en innoavtieve oplossingen nodig! 

Wat te doen? Innovaties omarmen en ook bereikbaar voor iedereen maken. Inspraak en betrokkenheid van bewoners middels een speciaal mini Burgerberaad. Aandacht en oplossingen voor energiearmoede, waar geld vanuit het Rijk hard nodig is. Ook zullen minder populaire maatregelen met verplichtingen vanuit het Rijk onontkoombaar worden.

Uitdagingen. Waterstof voor bedrijven in het havengebied is een grote kans. Doorgaan met wind, zon en warmte. Daarnaast is een Metropoolregio Amsterdam actie voor 15% gas reductie in 2022 opgezet. Minder praten maar concrete acties! Fixbrigade, energiecoaches en vooral gebruik maken van wat er al is!!  Introductie video MRA 15% gas besparing. Afsluitend: deze opgave is niet alleen van de gemeente, maar van iedereen die mee wil doen! meld je bij pauline@02025.nl! 

Micha Mos – Joost van Barneveld Biesma – Paul Wallerbos 
Als dagelijks bestuurder van Stadsdeel Centrum gaf Micha Mos inkijk in hun grootste uitdagingen: energie opwekken en vooral besparen. Het overgaan naar gasloos is een uitdaging in monumentale panden en ook infrastructureel met netwerkcongestie van het elektriciteitsnet. Direct volledig overstappen op elektra kan niet atijd, dus besparen op aardgas is dan eerste aandacht. Daarnaast is in een dichtbebouwde omgeving en weinig groen ook hittestress en wateropvang een groot issue voor de gebouwen. 

Afzwaaiend Duurzaamheidscoordinator Joost nam ons mee in aantal lokale initiatieven waar ook de gemeente een belangrijke ondersteunende rol heeft. Op het platform www.nieuwamsterdamsklimaat.nl kan je deze terugvinden. Wil je zelf verduurzamen maar weet niet hoe je kan starten, kijk dan ook eens naar de tips en contactadressen op de Duurzame Wegwijzer.

Voor zonnepanelen heeft de gemeente een nieuwe informatiepagina Zon op 't Centrum ontwikkeld, waarbij je geholpen wordt om te bepalen of zonnepanelen op monumentale gebouwen zouden kunnen. Met een digitaal advies wordt in beeld gebracht waar panelen mogelijk geplaatst kunnen worden. Erg handig en inzichtelijk. Ook heeft de gemeente subsidies voor duurzame initiatieven. Bij Centrum Begroot kan je jouw initiatief aanmelden en wellicht dat deze mee wordt genomen in het hele stadsdeel! Afsluitend stelde Paul Wallerbos zich voor als nieuwe duurzaamheidscoordinator voor het stadsdeel Centrum. 

Rianne den Ouden 
Wubbo Ockels zei ooit: “Als zelfs een eeuwenoud grachtenpand duurzaam kan, dan kan het toch overal!” En dat was het begin van De Groene Grachten, nu 10 jaar geleden. Inmiddels hebben zij talloze rijks- en gemeentemonumenten, zoals woningen, kerken, forten en kastelen, ondersteund in het verduurzamingstraject. Dat is een integrale aanpak vanaf een energiescan, een advies op maat of begeleiding bij de uitvoer tot aan storytelling. De Groene Grachten vindt het belangrijk om de opgedane kennis breed te delen, zodat nog meer impact gemaakt kan worden. Daarom hebben zij het gratis platform De Groene Menukaart ontwikkeld. Met de meer dan 100 duurzame maatregelen wordt voor verschillende categorieën gebouwen inzicht gegeven in de mogelijke duurzame opties. Van Quick wins voor monumenten, zoals specifieke voorzetramen, kierdichting tot aan volledige verduurzaming van hele panden kan je bij De Groene Grachten terecht. Kijk op De Groene Menukaart of neem contact met ze op!

Open Podium.  Er hadden zich 3 sprekers aangemeld: 
Pauline Westendorp. Energiecommissaris van Amsterdam en betrokken bij veel energieinitiatieven in de stad vroeg om aandacht voor de, ook door Marieke van Doorninck, aangestipte actie, Metropoolregio Amsterdam gaat 15 % gas besparen in een race tegen de klok. Acties door de hele stad, doe je mee?  Zie voor meer informatie en filmpje hier

Daarnaast ook de uitdaging voor iedereen op het platform 02025, O fossiel in 2025?  De vraag nu is 16 miljard kWh per jaar, kunnen we dat voor de helft, dus naar 8 miljard KWh per jaar brengen.  Kijk ook een op www.Energieatlas.nl voor een beeld van je eigen gebied!

Niek Prast 
Alle boten in het centrum van Amsterdam moeten vanaf 2025 elektrisch zijn. Maar op dit moment zijn er veel te weinig laadpunten. Het kan met de huidige groei van elektrisch vervoer moeilijk worden om je elektrische boot op te laden in Amsterdam. Stroomboot is druk bezig deze laadpunten te faciliteren!  Op dit moment zijn er nog maar 22 laadpalen beschikbaar en dat moet meer. Oproep wie wil meedenken (ook vanuit gemeente)? 
Redactie> Niek heeft in ontbijt al 1e contact gekregen met ingangen gemeente en ook met aantal aanwezigen die wellicht oplossingen kunnen faciliteren. Zoals Waag en het energieinitiatief in het Olympisch Stadion van Oranje Energie.  

Thijs Haverkamp
Naast presentator bij het energieontbijt is Thijs ook 02025 energiecommissaris van postcode 1091. In deze postcode bevinden zich de gebouwen van het OLVG en Thijs wil samen met buurman Arnaud onderzoeken hoe hier zonnepanelen op kunnen. 
Redactie >Vanuit de ontbijt deelnemers kwamen aantal namen en contacten om Thijs verder te helpen.  

Zoals kan je kan lezen, is het open podium een steeds belangrijker onderdeel voor iedereen in het ontbijtprogramma, dus welkom bij volgend ontbijt om jouw vraag, verhaal of tip met ons te delen!  

Het volgende energie ontbijt is donderdag 9 juni in stadsdeelgebied Weesp Kijk hier voor initiële Programma en aanmelden ontbijt in Weesp.