Verslag Energieontbijt #155 Weesp 9 juni 2022
Als nieuw stadsgebied konden we Weesp zeker niet overslaan in onze serie Energieontbijten in de stad!
Met een oude, monumentale stadskern, jaren 60-70 wijken, nieuwbouw in zowel corporatie huur, VvE’s en eigenaren zijn alle elementen van het “grote Amsterdam” aanwezig. Weesp Duurzaam heeft hier op het gebied van verduurzaming al een heel mooi programma voor opgezet en we hebben daarom dit ontbijt samen met hen georganiseerd.
Tijdens het ontbijt programma kwamen de verschillende activiteiten naar voren zoals energiecoaches voor huurders & eigenaren, zonproject, voorbeeldwoning en natuurlijk nieuwe verbindingen
Kijk hier voor de presentatie sheets van het gehele ontbijt.
Video impressie
In deze korte video impressie 02025 energieontbijt Weesp hebben we een aantal quotes van de sprekers opgenomen en kan je ook de sfeer terugvinden van dit fijne ontbijt. Deel deze link gerust in je netwerk of in je buurt!
Heb je de video gezien en denk je zelf ook na over het verduurzamen van je huis of buurt maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk de kunst af van buurtbewoners die dit al eerder hebben gedaan en kom dan ook eens naar een Energieontbijt. Daar kan je andere buurtbewoners ontmoeten, kennis maken met andere initiatieven die al bezig zijn en betrokken bestuurders van de gemeente ontmoeten die jou kunnen helpen.
Wat is er besproken ?
Jan van der Does, stadsdeelbestuurder Weesp
Vanuit de politiek is Jan altijd betrokken geweest bij vergroening en verduurzaming. In zijn nieuwe rol als stadsdeelbestuurder Weesp wil hij zich vooral inzetten door integraal te werken aan thema’s zoals groen/energie transitie/besparing en deze met onderling acties te verstevigen. Weesp Duurzaam speelt hierbij een belangrijke rol, niet alleen voor de bewoners maar ook voor de ondernemers
Quinten Atsma, duurzaamheidscoordinator Weesp en Oost
Net nieuw in deze functie maar ziet goede kansen om vanuit bestaande structuren, zoals NieuwAmsterdamsKlimaat.nl en Weesp Duurzaam de verduurzaming verder te ondersteunen. Heb je een vraag voor de gemeente in Weesp op gebeid van duurzaamheid, neem gerust contact met Quinten. Zie de presentatiesheet voor zijn gegevens.
Alexandra Houbiers, Weesp Duurzaam
Als een van oprichters van Weesp Duurzaam heeft Alexandra contact met de huurders corporaties in Weesp , zoals Ymere en Versa. De aanpak van Ymere is om hun appartementen bezit van energielabel, meestal E/F, naar label B te brengen. Dit kan niet allemaal tegelijk en hebben daarom een een complex matig aanpak. Dit is een midden tot langere termijn planning.
Versa welzijn organisatie heeft een vast contactpersoon, Jerrel Oron, die heel actief op dagelijkse basis met contact met huurders.
Samenwerking tussen verschillende partijen heeft geleid tot oprichting van een Fix Brigade welke met kleine besparende maatregelen door eigen zgn. fixers daadwerkelijke actie onderneemt en bv folie, waterbesparende douchkoppen en tochtstrips installeert. Niet alleen technische oplossingen maar ook gedragsverandering van bewoners helpt hierbij. Samen optrekken hierin door Weesp Duurzaam/Versa/Ymere levert resultaat in vergroten netwerk en extra aandacht aan duurzame maatregelen om te versnellen. Niet alleen advies maar ook echt doen!
Marc Verstift, energiecoach Weesp Duurzaam
Nadat Marc zijn eigen huis zelf heeft verduurzaamd heeft, deelt hij nu deze ervaring als energiecoach bij Weesp Duurzaam. Met een stappenplan, zie ook zijn presentatie, helpt hij huiseigenaren met verduurzamen en ook adviezen. Zijn motto : eerst besparen en dan pas opwekken! Naast technisch- ook praktisch advies, zoals de bekende grote energieslurpende halogeen lampen boven eettafel als 1e gelijk vervangen door LED. Klinkt simpel maar hij komt het nog vaak tegen. De meeste vragen die Marc verder tegenkomt gaan over besparen, zonnepanelen, opslag- salderen van opgewekte energie en vooral wanneer verdien ik mijn investering terug.
Zijn grootste tip : zonnepanelen toepassen met huidige energieprijs is een “no brainer”. Daarnaast gebruik maken van IR -warmtescans ter ondersteuning van eenvoudige isolatie maatregelen. En laat je werkzaamheden door geselecteerde leveranciers , of met referenties bij jou uit de buurt, uitvoeren om teleurstellingen te voorkomen.
Hans Hamstra, bestuurslid en projectleider buurtenergieproject de Klomp
Hij heeft het buurtenenergieproject De Klomp vanaf begin opgezet. Zijn tips voor opzet van een buurt initiatief zijn gebaseerd op locale kampioenen! Maak gebruik van bestaande structuren in de buurt of wijk. Hou het persoonlijk, een flyer niet door de bus maar bel even aan en overhandig persoonlijk. Hou de info kort en bondig en makkelijk deelbaar (bv met QR code verwijzen naar een digitale site of informatie) en zorg dat duurzaamheid een gespreksonderwerp in buurt wordt i.p.v. moeilijk thema of opgave. Ook belangrijk om je activiteiten bij te houden in een projectoverzicht. Niet alleen voor jezelf maar ook handig als je subsidie wilt aanvragen of sponsoren wilt aantrekken. Op deze wijze is het dan makkelijk project te delen en vergroten.
Irmelin Waalkens, projectmanager Weesp Eco Energie-Weesperzon
In Weesp kunnen bewoners collectief meedoen met zonneprojecten via energiecooperatie Weesperzon. Dit is een laagdrempelige manier om toch mee te doen met verduurzaming. Deze projecten worden gedeeld gefinancierd door fondsen (70%) en bewoners(30%). In Weesp zijn een aantal projecten al gerealiseerd, oa het SAW gebouw en sportclub Argus. Uitdaging momenteel is het elektriciteits netwerk welke al redelijk aan zijn maximale capaciteit zit voor grootschalige projecten. Voor zonnepanelen voor kleinere woning daken is dit nog niet het geval! Een van de oplossingen waar aan gewerkt wordt is om slimmer het elektriciteitnet te gebruiken en reguleren wanneer verbruik en opwek plaatsvindt door eventueel opslag toe te voegen. De huidige onzekere situatie van levering materialen, beschikbare handen en oplopende prijzen maken deze nieuwe aanpak noodzakelijk. De potentie in Weesp is groot, met nog een beschikbaar dakoppervlak ter grootte van ca 90 voetbalvelden!
Hans Hamstra, bewoner en energiecoach Weesp Duurzaam
Naast energiecoach en projectleider buurtenergieproject de Klomp heeft Hans ook zijn eigen woning verduurzaamd. De eenvoudige maar zeer waardevolle les hier bij is dat het vaak meer wordt dan je van te voren hebt (kunnen) bedenken, het werkt als een olievlek. Voor je het weet komen er veel meer stappen en noodzakelijke aanpassingen op je pad. Je hoeft dit niet zelf allemaal van te voren te bedenken of uit te vinden, maak gebruik van een energiecoach en laat je adviseren welke stappen voor jou belangrijk zijn.
Open podium
Aernoud Olde ,afgevaardigde van energiecooperaties in NH
Is vertegenwoordiger van platform warmte initiatieven / energiecooperaties waar deze worden samengebracht. Je kan meer informatie vinden op de website Buurtwarmte.nl. Mocht je een warmte initiatief in de buurt willen opstarten , neem gerust contact met Aernoud op.
Irmelin Waalkens,
Naast zonnepanelen plaatsen, ook het advies om bv Infrarood (IR) panelen in je huis naast bestaande bestaande verwarming systemen te plaatsen. Voordeel is snelle opwarming doordat paneel locaal warmte geeft ipv hele ruimte met idem lange opwarmtijd. Opgemerkt door Pauline Westendorp, dat je bij gebruik van IR panelen meer op eigen gevoelstemperatuur moet letten dan op omgevingstemperatuur. Anders denken en voelen over warmte dus. Lees meer over voor/nadelen van IR panelen bij Thuisbaas.nl
Zoals kan je kan lezen, is het open podium een steeds belangrijker onderdeel voor iedereen in het ontbijtprogramma, dus welkom bij volgend ontbijt om jouw vraag, verhaal of tip met ons te delen!
Het volgende energie ontbijt zal na de zomervakantie zijn. Hou de 02025 nieuwsbrief in de gaten en meld je aan wanneer de inschrijving weer geopend is!