Bericht

Terugblik 02025 Energieontbijt Call to Action - september 2022

Geplaatst op 20 september 2022, 08:39 uur
Illustration

Met een voor-aanmelding van meer dan 60 koplopers, Hubs, ambtenaren, energiecommissarisen en andere geinteresseerden was het hoog tijd voor dit eerste ontbijt na de zomer!  In deze korte video impressie 02025 energieontbijt Call to Action hebben we een aantal quotes van de sprekers opgenomen en kan je ook de sfeer terugvinden van dit fijne ontbijt.  Deel deze link gerust in je netwerk of in je buurt!  

Heb je de video gezien en denk je zelf ook na over het verduurzamen van je huis of buurt maar weet je niet waar je moet beginnen? Kijk de kunst af van buurtbewoners die dit al eerder hebben gedaan en kom dan ook eens naar een Energieontbijt. Daar kan je andere buurtbewoners ontmoeten, kennis maken met andere initiatieven die al bezig zijn en betrokken bestuurders van de gemeente ontmoeten die jou kunnen helpen. 

Wat is er besproken? Klik hier voor de presentatie sheets van het gehele ontbijt
We begonnen met een gezellige inloop, inclusief koffie en de beroemde croissantjes!  Het programma werd geopend door de moderator en programmadirecteur van 02025, René Jansen die met zijn persoonlijke beschouwing van de dagelijks urgentie en acties in de stad rondom verduurzaming en de daarmee gepaarde uitdagingen uiteenzette. Onder andere verduurzamings proces bij VvE’s, enkel glas isolatie (meer dan 100.000 huizen in Amsterdam) en ook bij installateurs die de door vertraagde leveringen materialen ( panelen, pompen etc) tezamen met persoonstekort hun businesscase lastiger rond krijgen.

In het voorstelrondje zag je al snel welke mooie mix van gemeente, koplopers, energiecommissarissen, hubs(locaties die duurzaamheid ondersteunen) aanwezig waren bij dit ontbijt. Dat is ook precies bedoeling van een ontbijt, verbinden en netwerken binnen- en buiten het 02025 platform! Als iedereen 10 buren, collega’s of geïnteresseerden attendeert op het platform 02025 dan groeien we samen nog sneller.

Zita Pels, Wethouder Duurzaamheid was de 1e gastspreker die puntgewijs haar aanpak uiteen zette; 
1)    Korte termijn om de winter door te komen focus op directe aanpak energiearmoede
2)    Midden lange termijn, wat leveren we op in komende 4 jaar richting doelstellingen van 2030.
3)    Wat kunnen we samen al aan ambities van 2030 naar voren halen.
Het Amsterdams coalitie akkoord is hierbij leidraad, waarbij samenwerking met onder andere coöperaties en andere initiatieven meer gericht zal zijn op een sociale transitie dan een puur technische transitie. Hierbij wil de gemeente zelf ook het voorbeeld geven met eigen vastgoed verduurzaming en interne maatregelen. Motto waar de wethouder aan refereerde “ samen en snel!” past ook in de filosofie van 02025-ers! @wethouder, succes en maak gebruik van het 02025 netwerk!

Rick Vermin, stadsdeelbestuurder Oost zette met een scala aan koploper initiatieven welke in Oost reeds lopen de toon hoe de gemeente deze volgt, ondersteund en ook mee samenwerkt. Van buurtwarmte (MeerEnergie), verduurzaming panden (ETO) tot inzet van studenten (AUC) voor aantal projecturen ondersteuning aan diverse duurzame projecten geeft aan dat er veel lering en ervaring wordt opgebouwd die we kunnen delen met elkaar. Hulp nodig in Oost ? Zie ook de presentatie sheets voor directe contactpersonen gemeente in Oost.

Bouwe Olij, namens de Amsterdamse Producerende Energie Cooperaties (APEC) was in zijn bewoording heel duidelijk. De leden van de APEC( en nog veel andere partijen) zijn de link naar de uitvoering van veel duurzame plannen. Energiecooperaties kunnen warmte, zon en wind projecten uitvoeren en beheren. Gemeente en overheid zou (nog) meer met deze locale partners moeten optrekken in plaats van zelf nieuwe plannen maken: van beleid naar uitvoering, sneller en efficiënter!

Rene Jansen, platform 02025 gaf inzicht in de plannen voor komend jaar met als primaire doelstelling Koplopers verbinden, versnellen en versterken. Door onder andere kennis te leveren aan koploper initiatieven, verbinden door het organiseren van ontbijten, dialoog diner, kennissessies en netwerkevents. Daarnaast is een nieuw laagdrempelig koploperfonds in ontwikkeling gericht op (kick)start van buurtinitiatieven gericht op duurzame initiatieven. Meer later via de 02025 nieuwsbrief

Roeybem Anders- Sungevity/ZonNext.   Bevlogen duurzame ondernemer die vanuit haar jarenlange ervaring met zonnepaneel projecten de vraag naar vervanging ziet groeien van de installaties met nieuwe (hoger rendement panelen) en hiermee ook de vraag wat doen we met oude/of overgebleven panelen ..een tikkende /groeiende tijdbom?  reclyclen is nu nog veelal gericht op gewicht (glas /aluminium), terwijl de hoogwaardige materialen verder door de shredder verloren gaat. kan dat niet anders?   Daarom ZonNext opgezet welke vraag en aanbod van gebruikte zonnepanelen met elkaar verbind, om zo hergebruik van panelen die nog een aantal jaren mee gaan te stimuleren. Denk bijvoorbeeld aan eigenaren die hun huidige zonnepanelen voor het einde van hun levensduur vervangen voor nieuwe panelen. Of aan leveranciers die hele partijen teruggezonden krijgen omdat een aantal panelen in het systeem kapot zijn. Deze panelen kunnen prima een doorstart maken, bijvoorbeeld op daken van scholen en publieke gebouwen, of op huizen van woningcorporaties en in fair solar zonneparken. 
Tip van Roeybem:  kijk eens bij aanschaf naar nieuwe Nederlandse producten (vaak ook innovatiever, lichter gewicht , ecologisch etc) , wellicht iets duurder maar betrouwbaardere technologie,economisch beter, andere leveringscondities etc met als bijkomend voordeel onafhankelijkheid en logistieke kosten vanuit buitenland. 

Willem Draaisma, fixbrigade Noord en Nieuw West  vanuit de bestaande Fixbrigade Oost ( Jungle Amsterdam) is Willem betrokken bij verdere uitbreiding naar Noord en Nieuw West.  Wat is een Fixbrigade??  De este manier om op korte termijn energie te besparen en een lagere energierekening te krijgen is door je huis beter te isoleren. Dit kan al met kleine maatregelen, zoals het dichten van naden en kieren, het aanbrengen van radiatorfolie en je verwarming beter af te stellen. De FIXbrigade helpt je hiermee, als je minder dan €2400 bruto verdiend zelfs gratis. Zo wordt je huis comfortabel en kun je veel zo energie besparen. De Fixbrigade gaat verder dan advies, zij voeren het werk ook uit!!  Willem's oproep is vooral naar samenwerking met locale partijen ( oa woningcorporaties) als een van de uitdagingen, naast aanwas van nieuwe leermeesterws en fixers.!  Geinteresseerd?  neem contact op met Willem of de Fixbrigade!


Deel dit: