Hallo <voornaam>,
Het nieuwe college van Amsterdam kiest ervoor om voort te bouwen op de keuzes die de afgelopen collegeperiode zijn gemaakt. Wat opvalt in het Amsterdamse Coalitieakkoord 2022-2026 dat zeker bij de opwek van windenergie wordt gekozen voor lokaal eigenaarschap. Dat betekent dat windcoöperaties de wind in de zeilen hebben komende jaren! Goed om als koplopers ervoor te zorgen dat we klaar staan om diverse windinitiatieven te gaan ontwikkelen.
Daarnaast lijkt een verschuiving van aandacht naar meer isolatie. Dat is logisch omdat wat je niet gebruikt, je ook niet hoeft op te wekken. Het college realiseert zich dat zij dat samen met de stad moet doen. Woningeigenaren, corporaties, bedrijven en burgerinitiatieven.
Het hoofdstuk over duurzaamheid spreekt over meer publiek-private samenwerking. Dat is jargon voor meer samenwerking met bedrijven. Steeds vaker wordt gesproken over dat de overheid daarnaast ook meer werk moet maken van publiek-civiele samenwerking. Daarover staat weinig in het akkoord. Terwijl juist die samenwerking zou kunnen leiden tot meer versnelling. Dat lijkt het college zich te realiseren als het gaat over de plaatsing van windmolens. Maar dit geld onverkort ook voor isolatie, besparing, opwek van zonne-energie, duurzame warmte en opslag.
Laten we als koplopers snel om de tafel gaan met het college en kijken hoe de publieke en civiele krachten elkaar kunnen versterken zodat we de doelstelling van 60% CO2 reductie in 2030 gaan realiseren!
Natasja van den Berg 02025
|