Bericht

Kennis- en netwerkbijeenkomst - verslag

Geplaatst op 12 mei 2024, 17:16 uur
Illustration

We hadden een heerlijke Kennis- en netwerkbijeenkomst voor initiatief uit de stad! Nu met videoverslagen 1e helft bijeenkomst en 2e helft bijeenkomst

Samen met de Tolhuistuin en MeentCoop organiseerde 02025 een bijeenkomst rond kennis, netwerk en financiering van initiatieven uit de lokale gemeenschap. In de Tolhuistuin. Met daarna een meetup van #meentcoop, ook samen georganiseerd door Waag, Tolhuistuin en 02025|Oranje Energie.  Zie hier nog  de link naar de bijeenkomst met het doel en de agenda: https://02025.nl/activiteit/72400/kennis--en-netwerkbijeenkomst-voor-initiatief-uit-de-stad-

VERSLAG
Het was even zoeken maar gelukkig konden de meesten het Tuinhuis in de Tolhuistuin uiteindelijk vinden. Op 11 april stroomde rond 5 uur het Tuinhuis langzaam helemaal vol. Latifa van Stichting Thuis had voor heerlijke broodjes gezorgd en er was een grote pan soep met dank aan de partners van de Tolhuistuin en Meent.Coop!
Deze avond was bedoeld om de koplopers te laten vertellen over hun project, elkaar te inspireren en waar mogelijk elkaar te helpen. Niet alleen de projecten die een geldbedrag hadden gewonnen maar alle 39 inzendingen van het Energie Koplopers Fonds waren uitgenodigd en konden hun verhaal doen. En ook de inzendingen van Het Loket van Tolhuistuin waren uitgenodigd en vertelden hun verhaal. Vanuit de gemeente waren de duurzaamheidscoördinatoren uitgenodigd en samen met 02025|Oranje Energie, Tolhuistuin en partners kijken we hoe we de initiatieven de komende maanden verder kunnen brengen.

17:00 – 19:00
De volgende initiatieven hebben een presentatie gegeven:
Vanuit stadsdeel Noord:
- Moving Art Project door Nout met een zonnepaneel en buiten zijn 'Karlie'
- Energiegemeenschap Buiksloterham door Dennis Henraat
- Handleiding voor woningen vanuit de Banne Noord door Geranne
- Een prachtig verhaal van Tessa die eerder gesteund was door het Energiekoplopers Fonds met haar VvE Buitendok, maar ook betrokken is bij twee andere projecten, oa in de Buiksloterham. Ze werd ter plekke verder geholpen door de gemeente met een financiële bijdrage !
- Merel van Helens Free Food Market
- Kamiel van de Huurders van de Van der Pek buurt

Vanuit Nieuw West:
- Werkgroep Duurzaam Slotervaart met David en David die een stichting of cooperatie gaan worden
- PWH Power Coalitie van Hans Roeland en Rene Goossens beiden vanuit Werkgroep Energietransitie Nieuw West maar met twee verschillende aanpakken.
- Werkgroep duurzaam Sloten Lisanne en Ronald met specifieke aanpak voor de verschillende type huizen daar

Vanuit Centrum:
- De Warme Reus met Femke

Vanuit Oost:
- Clubhaus architecten die 11 scholen willen verduurzamen

Vanuit Zuid:
- Stichting Thuis met bezemwagen en fixteam van Latifa

Vanuit Zuidoost, Diemen en Weesp:
- De Biomeiler met Peter van De Groene Hub
- Gordijnen met dubbele functie door Astrid van De Groene Hub
- Energieopslag bij FC Weesp door Enna

De mailadressen van de 60 aangemelde deelnemers zijn bij ons bekend. Laat weten als je iemand wilt bereiken! Dat verbinden blijven we ook doen vanuit 02025|Oranje energie en vanuit de duurzaamheidscoördinatoren. Zie hier waar je de duurzaamheidscoördinatoren kan vinden voor jouw stadsdeel. 

19:30 -21:00 Daarna bezinning
Direct na de bijeenkomst in de Tuinhuis, was er een bezinningsbijeenkomst georganiseerd door Meent.Coop, Tolhuistuin en 02025 over de nieuwe rollen van overheid en bewoners in een Publiek-Collectieve samenwerking. 

Volgende meetup van koplopers
Zet alvast in je agenda: op donderdag 26 september komen we weer bij elkaar. Weer van 17 tot 21 uur met hapje en drankje. Op onze website vind je tzt alle informatie. Want net als op 11 april, zijn we van plan weer twee bijeenkomsten achter elkaar te houden.

Helemaal onderaan kan je de presentatie van 02025 en een paar initiatieven vinden. En die van Nieuw Sloten staat hier. Heel goed gedaan, René Goossens! en die van Geranne uit De Banne ook heel fijn! 

Het actuele subsidieoverzicht voor koplopers in Amsterdam, met handige links: https://02025.nl/webpagina/1359/subsidies . Staat ook onderaan de homepage van deze site, 02025. 

Samen met de Tolhuistuin en MeentCoop organiseerde 02025 een bijeenkomst rond kennis, netwerk en financiering van initiatieven uit de lokale gemeenschap. Kortom: over gemeenschapseconomie.
Er liggen enorme mogelijkheden om bijvoorbeeld het energievraagstuk, het klimaatvraagstuk, biodiversiteit en het grondstoffenvraagstuk lokaal op te lossen. En dan nog niet te spreken over armoedevraagstuk. In de EU, de Tweede Kamer en de gemeenteraad wordt over al deze domeinen veel gesproken. Wie mag de energiebesparing in de buurt organiseren, energie opwekken en energie delen? Van wie zijn de windmolens? En van wie zijn de grondstoffen? Wie heeft tekort, wie teveel? 

Dat soort vragen. Het mooie is, de oplossingen komen vanuit de vraag in de haarvaten. Mensen met -vanaf de maan gezien- piepkleine oplossingen, maar alles opgeteld is het een mega operatie van miljarden euro's alleen al in Amsterdam. Later meer daarover! Documenten
Deel dit: