Hallo <voornaam>,
Op 1 maart begon de meteorologische lente. Je merkt het aan de zon, die wint aan kracht en verwarmt soms al je huid, je raam of jouw zonnepaneel. Maar de wind kan ook nog fris zijn, en dat voel je ook vaak, ook in huis. Terugkijkend op de afgelopen maanden, ongeveer vanaf september tot nu, dan is er heel veel actie en energie gestoken in het verbeteren van isolatie bij woningen in Amsterdam. Bijeenkomsten van Fix-Je-Energierekening, buurtteams en Fixbrigades die langs deuren gingen om radiatorfolie en andere bespaarmaatregelen aan te brengen. Er was zelfs een moment dat alle isolatiemateriaal (bijna) op was en we met smart zaten te wachten op nieuw materiaal.
Nu er warmere tijden aanbreken betekent dat niet dat we stil moeten gaan zitten. We moeten ons juist voorbereiden op de volgende winter. Onder het motto ‘Je moet je dak repareren als de zon schijnt’. En er gebeurt nog veel meer in de stad. Zo organiseerde Oranje Energie vorige week het eerste ‘bedrijfsuitje isolatie aanbrengen’. Medewerkers van een multinational ging onder deskundige begeleiding een dag aan de slag als bespaar buddy. Een mooie start van (hopelijk) een nieuwe trend!
Klimaatgesprekken Bij deze aanpak, waarbij we elkaar helpen om energie te besparen en woningen te verbeteren, hoort het bewustzijn dat we ons gedrag moeten aanpassen. De thermostaat een graad lager, korter douchen, maar ook omkijken naar elkaar en met elkaar samenwerken. Dat is niet altijd eenvoudig, maar ook daarvoor zit er kennis in ons netwerk van 02025. Kennis die je helpt om een beter gesprek te voeren. Op donderdag 23 maart is hiervoor een online kennissessie "klimaatgesprekken", aanmelden via 02025.
Gesprekstechnieken Het komende Energieontbijt van aanstaande donderdag 9 maart gaan we het gesprek aan met de gemeente. Een van de sprekers bij het ontbijt is Tessa Kramer, die een korte intro geeft wat je kan verwachten in de 02025 kennissessie van 23 maart. Aan het woord is Tessa van Klimaatgesprekken:
In de energie- en klimaattransitie ligt nog weinig focus op gedragsverandering. Om te komen tot een nieuw normaal, waarbij we klimaatvriendelijke keuzes de norm maken, is een flinke verschuiving nodig van ons doen en laten. Los daarvan raken mensen die de urgentie van de klimaatcrisis sterk voelen soms gefrustreerd doordat het ze niet snel genoeg gaat. Door frustratie raak je gemakkelijk uit verbinding met je omgeving. Laat daar nou net een heel grote kans liggen voor impact: het voorleven, anderen inspireren, meekrijgen.
Persoonlijk heb ik dat ook ervaren; ik kon me niet goed meer inleven in de mensen in mijn omgeving, waardoor ieder gesprek dat ik voerde, met de beste intenties, mensen eerder van mij vandaan dreef dan dat ik ze inspireerde tot duurzaam gedrag. Door deel te nemen aan de workshops van KlimaatGesprekken heb ik geleerd welke processen er in mij en in anderen leven en leerde ik daar actief gebruik van te maken in mijn gesprekken. Zelf vond ik meer rust in de opgave en leerde ik door de gesprekstechnieken meer in verbinding te blijven. Ik weet nu: inspireren kan op een veel subtieler niveau.
Graag tot 9 maart of bij de kennissessie op de 23e.
Tessa Kramer, Klimaatgesprekken
|