Hallo <voornaam>,
a vijf jaar eindeloos plannen maken en weer aanpassen en uiteindelijk het vonnis van de rechter, mag huurder Marly Zevenhek van het gas af.
Marly maakt zich al jaren zorgen over het klimaat en sinds de aardbevingen in Groningen weet ze het zeker: ze wil van haar gasaansluiting af. Als de gemeente in 2018 met een subsidie voor woningeigenaren én huurders komt, dient ze een plan in. Ze heeft alleen nog een vinkje nodig van woningbouwcorporatie Ymere. En dat krijgt ze… niet.
Waarom gaat Ymere niet akkoord?
‘Omdat de volgende huurder nog gewoon op gas moest kunnen koken’, was toen het antwoord. Ook zou de aanpassing de woning onverhuurbaar maken. Toch geeft Ymere aan dat de opgave groot is. Dat er eigen beleid is, maar dat huurders soms moeten wachten tot ze aan de beurt zijn. Het eigen beleid van de corporatie moet voorgaan.
Waarom oordeelt de rechter anders?
De rechter oordeelt dat wachten voor een huurder zoals Marly een (te) grote beproeving is. Dat er een deugdelijk plan ligt en dat alle aanpassingen zijn terug te draaien. Het lijkt hem onwaarschijnlijk dat een verduurzaamde woning in waarde zou dalen maar Marly zegt toe om mee te werken aan een collectieve aanpak van Ymere. Als het nodig is hangt ze zelfs de CV-ketel weer terug op z’n oude plek.
En nu?
Ymere kan nog in hoger beroep gaan maar voorlopig lijkt het er op dat Marly eindelijk aan de slag kan. Het netwerk van 02025 feliciteert Marly, technisch adviseur Dave van Dongen en Eef Meijerman van Stichting Woon! met hun creativiteit, flexibiliteit en uithoudingsvermogen. Hoera, op naar weer een woning van het gas af.
Veel leesplezier!
Het 02025 team
|